LinkedIn - 213.400%-os Opciós Profit!

linkedin opciós piac

Olyan dolgot láttam a LinkedIn opciós piacán, amit még soha nem láttam 2005 óta egyik papírnál sem. Még én is rácsodálkoztam...

2016.06.13-án jelentették be piacnyitás előtt, hogy a Microsoft 196 dolláros részvényárfolyam mellett megvásárolja az egész LinkedIn-t. Összesen 26.2 milliárd dollárt fizet érte.



2016.06.10-én, pénteken a záró árfolyam 131.08 volt, hétfőn a nyitó 194.29. Laza kis 48%-os gap nyitás. Köztudott, hogy a bennfentes kereskedés tiltott, biztosan azért voltak, akik ezzel szépen tudtak keresni. De az alaptermék az mind semmi ahhoz képest, amit az opciós piacon láttam.

Mit történt az opciókkal?

Ha nem készítettem volna képernyőképet a százalékos opciós díjak növekedéséről, magam sem hittem volna el utólag. Íme, a 06.17-i lejáratú option chain, aminek csak a Call oldalát örökítettem meg, mert az az érdekes. Három oszlopot látsz balról jobbra:

  1. százalékos változás napon belül
  2. Bid
  3. Ask

LinkedIn opciók

Amire szeretnél felhívni a figyelmet, az a pirossal bekarikázott 150-es Call opció.

Potom 213.400%-ot emelkedett aznap. Igen, ez nem elírás, kettőszáztizenháromezer százalékot!

Hogyan lehet ez? Nagyon egyszerű a matek.

A 150-es Call opció előző napi záró árfolyama 0.02 volt, hiszen már csak 7 nap volt hátra és az alaptermék 131.08 volt, azaz nem volt túl sok esély arra, hogy a 150-es Call opció valós értékkel járjon le. Konkrétan az esélye pénteken 6% volt. Hétfőn viszont a 150-es Call opció 43.95-ön nyitott ki. 43.95/0.02=2197.5. A screenshot időpontjában éppen csak 2134-szeres volt. Na ez a nem semmi, erről tudni és megjátszani. Képzeld ha csak 1000 dollárod lett volna bent...:)

Volt aki tudta?

Nem vádolnék senkit sem bennfentes kereskedéssel, de érdekes az, amit a Thinkback-en láttam a TOS-ban. Megnéztem, hogy pénteken mekkora volume volt a 150-es Call opcióban és ahhoz képest, hogy az esélye csak 6% volt lejáratra, elég masszív volume volt benne. Néhány száz kötés született, amiről persze nem tudjuk, hogy vétel vagy kiírás, de feltételezzük, hogy nem kiírás, hiszen ki az aki ilyen alacsony áron kiírna 7 nappal lejárat előtt. Lehet, hogy csak a véletlen műve és sokan ennyire szerencsések voltak, ki tudja...

Opciós chart

Nézzük meg a 150-es Call chartját. Pirossal bekarikáztam a pénteki gyertyát és zölddel a hétfőt. Impresszív, igaz?

LinkedIn opciós chart

Mit tanulhatunk ebből?

Az első és legfontosabb, hogy ezt a fajta profitot nem szabad hajkurászni, mert ehhez vagy hatalmas szerencse vagy bennfentes haverok kellenek.

De ami ennél fontosabb: a fentiek miatt mondom el az oktatásaimon is több alkalommal, hogy soha, de soha ne írj ki fedezetlen opciót részvénnyel szemben! Ha itt kiíró lettél volna, akkor 2000-szeres bukóval kellett volna szembenézned másnap. Lehet, hogy vitte volna a házat is...

A fedezetlen Call opció kiírása részvényre majdnem olyan veszélyes, mint VIX deriváltra. Kérlek fogadd meg, még akkor se írj ki részvényre fedezetlen Call-t ha azt hiszed profi vagy. Ilyen bármelyik nap történhet. Ez kvázi Fekete Hattyú volt, olyan mint a CHF esete 2015 januárban.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 95%

Tags: bennfentes,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-06-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.