Befektetési alapok - avagy az első rossz döntések egyike

befektetési alapok
Hosszas tanakodás után a bankfiókban dolgozó hölgy rábeszélt a befektetési alapokra, más választásom (akkori tudásom alapján) nem igazán volt. Belementem. Szükségem volt a magasabb hozamra, mint amit a kamatadó által terhelt bankszámla tudott nyújtani.De azt nem tudtam, hogy miképp tehetek szert erre a magasabb hozamra. Végül választottam egy kiegyensúlyozott kockázattal bíró alapot. 
 
 
A hölgy elmondása szerint a kiegyensúlyozott kockázattal rendelkező alap hozama jóval magasabb, mint a hétköznapi banki betété. És nem kell felvállalnom a részvénypiacban rejlő magasabb kockázatot. Ez így elsőre jól hangzott, mert még csak ismerkedtem a területtel. Megnéztünk közösen 1-2 grafikont, múltbéli hozamot és döntöttem. Hogy mi alapján nem tudom, talán amelyikre ő is jobban mosolygott, hiszen esélyem sem volt megalapozott döntést hozni. Közölte velem, hogy ugye tudom, hogy a múltbéli hozam nem garancia a jövőbeli hozamra? Mondtam, hogy most már tudom:) 

10% helyett 5% hozam...

Reméltem, hogy a múltbéli 10%-ot fogja tudni hozni az alap. Akkor még nem tudtam, hogy ez nem fog megtörténni. Napi szinten figyelgettem az alap teljesítményét, mert izgultam, aggódtam, hogy biztonságban van-e a pénzem. Az aggodalmam jogos volt. Egy évvel később, amikor szükségem volt a pénzemre és visszaváltottam, csodálkozva néztem az 5% hozamot, amit sikerült az alapnak produkálnia. Ennél még a bankbetéttel is jobban jártam volna - persze ezt az elején még nem tudhattam...
 
Feszült voltam, mikor láttam elúszni a pénzem, feszült, mert nem tudtam, hogy van választásom és másfelé is tudok keresgélni. A kezdetekben rátaláltam olyan oldalakra, ahol tudom a magyar befektetési alapokat figyelni és a teljesítményüket követni. Többek között ezeken az oldalakon keresgéltem és elemezgettem:
 
 
Kezdetben ez nagyon kínainak tűnt nekem. Sokáig az is maradt. A nagy gondom az volt, hogy nem tudtam mi alapján kellene alapot váltanom, mert nem értettem az összefüggéseket a makrogazdasági trendeket, irányokat. Ámulva - bámulva nézegettem az olyan alapok teljesítményeit, amik képesek voltak 10%-nál többet hozni. Valahogy mindig az az érzésem volt, hogy ebbe már késő beszállni és sok esetben ez a megérzés jó volt. De akkor honnan tudhatja az ember, hogy mibe is szálljon be? Na erről akkoriban még fogalmam sem volt... - de hamarosan erre is fény derül.

Kinek jók a befektetési alapok?

Az utam során megtanultam, hogy a befektetési alapok nagyon hasznos termékek az olyanok számára, akik:
  • nem akarnak napi, heti szinten foglalkozni pénzükkel,
  • a bankbetéteknél magasabb szintű kockázatot mernek vállalni, de a részvény, opciós piac kockázatát nem merik felvállalni,
  • nem maguk akarják eldönteni, hogy a pénzüket mibe fektetik, hanem rábízzák az alapkezelőkre.
Azt is megtanultam, hogy nekem nem volt megfelelő, mert:
  • nem én döntöttem a pénzem befektetéséről,
  • semmiféle ráhatásom nem volt a hozam alakítására,
  • lassú volt és unalmas,
  • relatíve alacsony hozamot generált.

Tanulság:
- A múltbéli hozam nem garancia a jövőbeli hozamra
.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-07-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.