Miért ne a piacot shortold?

Miért ne a piacot shortold?

Nemrég egy diákom feltette nekem a következő kérdést: "Gery, te hogy készülsz a piaci esésre, hogy akarod elkapni?". A válaszom megdöbbentette: sehogy! Nézzük miért!

Évek óta mindenki az esést várja (2017. március van). A legtöbb kereskedő próbál időzíteni, beállni limit order-ekkel, opciókat venni, stb. De az a fránya esés csak nem jön el. Közben nagyon sok pénzt elégetnek.

Tudom milyen érzés. Átmentem rajta pár évvel ezelőtt. Az egyik legköltségesebb időzítési játék az opció vásárlása. Ugyan a kockázat korlátozott, de korlátlan ideig bukhatsz ezzel a próbálkozással.

Legtöbbet időzítéssel buktam eddig...

Ne tudd meg hányszor gondoltam magamban régen, hogy na, most biztos elindul az esés veszek egy jó adag Put-ot a SPY-ra olcsón, hiszen a volatilitás alacsony. Szerinted mi történt a Put opciók nagy részével? 90%-a elértéktelenedett és masszív veszteség lett ezen próbálkozásaim egyenlege. Eddigi kereskedési karrierem során legtöbbet opció vásárlással és időzítési kísérletekkel buktam... nem azzal, hogy ellenem ment akármelyik kiírt iránymentes pozim.

Mit csinálj a piaci shortolás helyett?

Mielőtt elmondom mit tegyél, nézzük meg hogy mi az alapvető gond a piaci short próbálkozásokkal:

  • fogalmad sincs, mikor kezdődik,
  • nem tudod, mikor kell jól beszállni,
  • nem tudod, meddig fog tartani, simán lehet, hogy a végén szállsz be és ledarálnak,
  • nehéz meghatározni a célárat és a stop szintet,
  • magas volatilitás mellett könnyen kiráznak a poziból.

Mi az, ami a fentieknél nagyobb valószínűséggel eredményez profitábilis végeredményt??

Kereskedj a volatilitással

Korábban már írtam egy cikket arról, hogy csak egy dolog biztos a piacon: a megnövekedett volatilitás egyszer lecsökken. Így ezt most nem fejteném ki bővebben még egyszer, csak annyit emelnék ki, hogy a volatilitás emelkedése mindig átmeneti. Lehet magas volatilitás hetekig, hónapokig, de egyszer véget ér a kiváltó ok (pesszimizmus) és visszatér az alacsony volatilitású környezet. A magas volatilitás általában rövid életű, az alacsony hosszú.

Vess egy pillantást az alábbi VIX heti grafikonra:

VIX heti chart

A kiugró gyertyák a magas volatilitású időszakokat jelzik (heti grafikon). A magas volatilitást minden esetben alacsony követi.

Ennek mi köze a piaci shorthoz, Gery?

Az, hogy nem a piaci esés időzítésével próbálkozom, hanem amikor már "megtörtént" és megnőtt a volatilitás kellőképpen, akkor magát a volatilitást shortolom. A volatilitás shortolásának időzítése mindig egyszerűbb, mint a piaci esésnek. Persze sosem tudhatom, hogy meddig nő a volatilitás és mikor kell shortolni, de abban benne tudok ülni alaptermékkel is.

Tehát a forgatókönyv a következő:

  1. Elkezd esni a piac, de nem próbálom meg kitalálni meddig esik, és nem rohanok shortolni akkor, amikor mindenki más is rohan.
  2. Hagyom esni, nézem, ahogy nő a volatilitás és várok (ez a legnehezebb része).
  3. Amikor a VIX heti grafikonon is kiugrót produkált és esetlegesen a SPY is támasz szinthez érkezett, akkor beállok volatilitás shortra kisebb pozícióval.
  4. Ha tovább emelkedik a volatilitás, nem kapkodok, figyelek, és később esetleg ráépítek a pozícióra.
  5. Ha ellenem megy nagyon a volatilitás szintén nincs kapkodás, mert olyan pozíció mérettel és termékkel shortolom a volatilitást, hogy nem lehet bajom. Várok.
  6. Addig várok, amíg a volatilitás meg nem nyugszik (akár hónapok) és utána nyereségben zárok.

 Hol vannak a buktatók:

  • rossz terméket választasz a volatilitás kereskedésére,
  • rosszul választod meg a pozíció méretét,
  • kapkodsz, nem tudsz várni,
  • ha opcióval játszod meg, akkor túl kevés időt vettél,
  • stb.

Tehát nem Szent Grálról van szó, de így is sokkal de sokkal könnyebb ez a fajta "piaci short" kereskedés, mint a klasszikus. Tulajdonképpen nem is a piaci shortból profitálok, hanem a piaci short végén megkezdődő volatilitás shortból. A kettő nagyon nem ugyanaz, hiszen a piaci esést időzíteni elég esélytelen, azt viszont már szabad szemmel is látod ha egy esés eredményeképp megnőtt 50%-ot a volatilitás és várhatóan esni fog, hiszen mindig egy középértékhez tér vissza (ld. fenti chart).

Ha eleged van a piaci short időzítésekből akkor érdemes megismerkedned a volatilitás kereskedésével. Erről bővebben a Volatrade Stratégiámban olvashatsz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 96%

Tags: SPY, VIX, short, Volatrade,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-03-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.