IB: céges vagy privát számlát nyissak?

Interactive Brokers adatelőfizetés

Többször merült már fel a kérdés, hogy IB esetén céges vagy privát számlát érdemes-e nyitni. Nézzük meg ennek néhány aspektusát most.

A teljesség igénye nélkül most két szempontot fogunk megvizsgálni: adózás és adatelőfizetési díjak.

Adózás

Akár cég akár magánszemély a trader, adózni kell, ez nem kérdés. A kérdés inkább az, hogy hol mennyit. Előre szólok, hogy nem vagyok adószakértő, így csak egy felületes képet szeretnék ezzel kapcsolatban adni.

A magánszemélyes adózás relatíve egyszerű: az árfolyamnyereség (hozam) 15%-a fizetendő adó éves szinten. A képet még árnyalhatja az, hogy volt-e osztalékbevétel, a hozam ellenőrzött tőkepiaci ügylet, vagy OTC, stb.

A céges adózás már sokkal több kérdést vet fel. A tőkepiaci ügyletből származó nyereség ugyanúgy pénzügyi nyereség, mint a fő tevékenységből származó, így egy kalapban adózik a többivel. Azaz ki kell fizetni a teljes nyereség után a 9% TAO-t, majd a fennmaradó összeget ha valaki ki akarja venni osztalékként, akkor SZJA és EHO. Nyilván ki lehet még egyéb módokon is venni, de szinte minden esetben több lesz az adó vonzata, mint magánszemély esetén (kivéve, ha sok a szembeállítható céges költség).

Mivel az adózás átlátása Magyarországon nem tartozik a trivialitások közé, így mindenképp konzultálj adószakértővel mielőtt meghozod a döntést, hogy céges vagy privát számlát nyitsz. Lehet, hogy neked éppen a céges fogja jobban megérni...

Adatelőfizetési havi költségek

IB esetén teljesen más megítélés alá esik a magánszemélyes (retail) adatelőfizetési díj és a céges (pl. BT vagy KFT). Utóbbi esetében, a "professional" kategória díjait kell megfizetni, ami számomra elég érthetetlen, hiszen egy magyar 1-2 személyes BT vagy KFT miért fizesse többszörösét a retail díjaknak. Hogy lásd, milyen különbségekről beszélek, íme egy összehasonlítás a díjakról.

Magánszemélyes számla esetén:

Interactive Brokers adatelőfizetés

Céges számla esetén:

Interactive Brokers adatelőfizetés céges számlára

Hasonlítsunk össze néhány fontosabb előfizetést (magán vs. céges):

  • US Equity and Options Add-On Streaming Bundle: $4.50 vs. $122
  • NYMEX Real-Time: $6 vs. $90
  • CME Real-Time: $1.25 vs. $90
  • CBOT Real-Time: $6 vs. $90

Érdemes a többit is összevetni, de hasonló arányok látszanak. Tehát akár 10-20-szorosát is elkérik ugyanannak az adatszolgáltatásnak, ha egy sima BT-vel vagy KFT-vel nyitsz számlát. Elég nonsense, nem?

Hogyan lehet trükközni?:)

Ha van magánszemélyes és céges számlád is, akkor könnyen megteheted azt, hogy a céges esetén nem fizeted ki a hatalmas előfizetési díjakat, csak késleltetett adatokat nézel ingyen. Viszont mivel a privát számládon előfizettél, így pontosan látod, hogy mi a valósidejű ár (másik TWS-en nyitva), így tudsz vele kereskedni a cégesen is függetlenül attól, hogy ott nem fizettél elő semmilyen realtime adatra.

Ha nem vagy túl aktív kereskedő a céges számládon, akkor úgy gondolom felesleges havi szinten több száz dollárt kidobni adatelőfizetésre.

Ha túl sok a pénz a cégben...

Ha szeretnéd a cégben felhalmozott tőkét forgatni, akkor mindenképp valahol számlát kell nyitnod. Erre tökéletes megoldás az IB, csak a fentieket figyelembe kell venned. IB-nél jóval alacsonyabb kötési jutalékok mellett tudsz a világ tőzsdéin kereskedni, mint a hazai szolgáltatóknál. Így ha aktív kereskedő vagy, akkor még a magas adatelőfizetési díjak ellenére is jobban járhatsz IB-vel, mint bármelyik hazaival.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 96%

Tags: Interactive Brokers, adózás, adatelőfizetés,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-05-04



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.