Befektető vs. Trader

befektető vagy tréder vagy?
Tanulmányaim során felismertem, hogy alapvetően két fajta kereskedő létezik a tőzsdén. A befektető és a trader. A befektető kizárólag hosszútávban gondolkodik. Ilyen Buffett is. Alapvetően a "buy and hold" stratégiát alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy megveszi a részvényt, tartja, majd magasabb árfolyamon értékesíti. Nagyon türelmes befektetői típus, nem figyeli napi szinten a piac mozgását és nem is reagál napi szinten. A másik típus a trader, aki napi szinten követi a piacot és alapvetően nagyon rövidtávú elmozdulásokat követ. Ezen belül van a daytrader, aki egy napon belül nyit és zár pozikat.

A trader napos, hetes, maximum 1-2-3 hónapos időtávban gondolkodik. Ez időtáv meghatározása nagyon fontos az opciós piac esetében, hiszen minden opciónak van fix lejárata, de erről majd később.

Magamat tesztelve rájöttem, hogy a trader kategóriába tartozom. Napi szinten érdekelnek a piaci mozgások, napi szinten követem az eseményeket és mivel alapvetően türelmetlen vagyok, ezért maximum pár hetes pozikat veszek fel és amint tudom, (elértem a céláram) zárom is őket. Nem vagyok befektető, mert nem rendelkezem akkora tőkével, hogy megérje, valamint türelmem sincs kivárni a több éves pár százalékos emelkedéseket.

Tanulság:
- Trader vagyok és nem befektető.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 97%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-11



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.