Hétfőn lejáró SPY opciók

Még tovább nőtt az opciós kereskedők kockázatkezelési eszköztára azzal, hogy 2018 február 16-án megjelentek a hétfőn lejáró SPY opciók.

A részvény és ETF opciókra eddig az volt a jellemző, hogy a szokásos lejárat vagy minden héten pénteken van, vagy a hónap harmadik péntekén. SPY (S&P500 index ETF) eddig is sok szempontból kivétel volt, de most, hogy nemrég megjelentek a hétfőn lejáró opciók, igazi kuriózummá vált. (2016-ban már bevezették a szerdai opciókat is SPY esetén.)

Hétfőn lejáró SPY opciók jellemzői

Alábbiakban röviden összefoglaltam mit kell róla tudnod:

  • Ha az adott hétfő ünnepnapra esik, akkor a lejárat a következő trading day.
  • Ha a negyedéves SPY kifutás is hétfőre esik, akkor az nyert.
  • Előre mindig 5 db hétfői lejárat kerül listázásra a platformokon.
  • Kereskedési ideje ugyanaz mint a hagyományos SPY opcióknak.

Mire jók a hétfői SPY opciók?

Felmerülhet a kérdés, hogy nem mindegy, hogy pénteken vagy hétfőn jár le egy opció? Mi múlik azon a plusz napon?

Kockázatkezelés és időérték szempontból hasznos a hétfői opció megjelenése.

Tegyük fel, hogy van egy hétvégi eseménykockázat és azt szeretnéd lekereskedni, akkor meg tudod venni a hétfőn lejáró SPY opciót és nem kell drágábban megvenned a következő pénteken lejárót. A másik eset az, amikor az opciót te írod ki és szeretnéd még a hétvégi időértéket is elhozni, így ideálisabb a hétfői opció kiírása.

Az opciók likviditásából azért az látszik, hogy a kereskedőknek még bele kell rázódniuk, ugyanis még jóval alacsonyabb benne a volumen, mint a hagyományos SPY opciókban.

Miért az egyik legkedveltebb alaptermék a SPY?

Azért mert kiemelkedően likvid, hatékonyan lehet vele és az opcióival kereskedni és tökéletesen alkalmas részvény portfólió fedezeti ügyleteként, volatilitás kereskedésre, opció kiírásra és még sok egyéb stratégiára. Ezért kereskednek vele nagyon sokan. Ha megnézed a napi leglikvidebb opciós és alaptermék listákat, mindig az első helyen végez.

Példának okáért, vess egy pillantást erre a táblázatra és klikkelj az ETF fülre. Messze az első helyen áll. Másodikként követi a QQQ és harmadikként általában az IWM.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-06-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.