Hogyan profitálj az esésből

Hatalmas eséssel zártak az amerikai indexek 2018.10.10-én. Az S&P500 közel -4%-ban zárt, ami nagyon ritka jelenség. Nézzük, hogy milyen lehetőségeket ad ez nekünk.

Az utólagos okokkal tele van a média, így erről felesleges írnom. Mindegy is, hogy miért esett, a lényeg, hogy brutálisat nőtt az opciós volatilitás, amiből szépen lehet profitálni. Azt gyanítom, hogy ez a mozgás fog folytatódni, így semmiképp sem kell kapkodni. Lesz idő felépíteni a pozíciókat (érdemes is).

Először nézzük az S&P500 napos grafikonját (nagyításhoz klikk):

Hetek emelkedését adtuk vissza egy nap alatt. Nyilvánvaló, hogy ezzel együtt komolyan megnőtt a VIX is, ami a félelem index. Ekkora esésben nekiállnak Put opciókat venni, ami felhajtja azok árát és ezt látjuk közvetetten a VIX index mozgásában. 43%-ot emelkedett egy nap alatt a VIX index, ez sem mindennapos jelenség.

Íme a VIX napos chart:

Hogyan lehet ebből profitálni?

Opció kiíróként a volatilitás emelkedés előnyös, hiszen magasabb áron lehet azokat eladni és a profitra az esély is magasabb. Nyilván ezzel arányosan a kockázat is nő.

Indexekre köztudottan jól fizet a Put opció kiírása. Minél magasabb a VIX, annál távolabbi Put opciókat is szép profit mellett lehet kiírni. Mivel a részvénypiac hosszútávon emelkedik, ebből lehet profitálni. Azonban ha soha az életben nem opcióztál, ne most állj neki fedezetlen Put opciókat kiírni, mert komoly veszteségeket is okozhat ha esik minden tovább hónapokig (ld. 2008).

Ami még ennél is jobban hozhat a konyhára az maga a volatilitás kereskedése. Köztudott, hogy a VIX egy középértékhez visszatérő termék, így a durva kilengéseket meg lehet shortolni. Mivel a VIX maga egy index, ezért azt közvetlenül nem lehet kereskedni, de pl. az egyik deriváltját, pl. a VXX-et igen. A PRIIP szabályozás életbe lépése óta ez is nehezebbé vált, de Put opció vételével, így is shortolható, illetve vannak brókercégek, ahol nem került tiltásra maga az alaptermék kereskedése sem.

Nem kell feltétlen a piacot shortolnod

Sokan próbálják elkapni a piaci esést, ami többnyire nagyon sok pénzbe kerül. Ennél egy jóval magasabb valószínűségű trade a volatilitás shortolása hatalmas emelkedést követően. Ennek az okairól már korábban írtam itt. Éppen ezért jómagam is inkább a volatilitás esésére fogok beállni és nem a piac esésére.

Ha szeretnél te is a volatilitás eséséből profitálni, érdemes elolvasnod a Volatrade Stratégiámat, amiben pontosan le van írva, hogyan néz ki ez a fajta kereskedés.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, short, piaci esés,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-10-11



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.