Kereskedés volatilis piacon - tippek

Volatilis piacon nagyon sok pénzt lehet keresni, de egyben veszíteni is. A felkészültség, a célok tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyerők táborába tartozz (vagy legalábbis a túlélők között legyél). Nézzünk néhány tippet volatilis piachoz.

Célok pontos tisztázása

Egy volatilis piacon át kell gondolnod, hogy a pozíciók amiket felveszel, rövid, közép vagy hosszútávúak. Nagyon más stratégiákat kell alkalmaznod ezen esetekben. Ha pl. hosszabb távú pozikba akarsz beülni, ne érdekelje a napi csapkodás (alját úgyse találod el), ha rövidtávon kereskedsz, a kockázatot kell alaposan kezelned, stb.

Tudom, hogy a média ilyenkor önti magából a világvége cikkeket és hangulatot, így érdemes ezt kizárnod és csak néhány termékre fókuszálni. Volatilis időszakban nagyon sok vonzó lehetőség van a piacon, de el kell fogadnod, hogy mindegyiket úgysem tudod megjátszani, csak frusztrálttá és nyugtalanná tesz ha több tucat célpontra próbálsz lőni.

Válassz ki néhány terméket, határozd meg a célodat és ahhoz találd meg a megfelelő kereskedési stratégiát. Ne kapkodj, ne a napi hírek befolyásoljanak.

Stressz csökkentése

A stressz és mentális diszkomfort az egyik legnagyobb ellensége a kereskedőnek. A stressz hibázáshoz vezet. Így minden olyan pozíciót kezelni kell, ami magas szintű stresszt okoz. Gondolok itt arra, hogy vagy érdemes lezárni, vagy hedge-elni vagy szimplán csökkenteni a pozíció méretét.

Volatilis piacon nyugalomra van szükséged és pontos célokra. Éppen ezért is érdemes a médiából ömlő befolyásolást kizárnod. A számok és a tények vezessenek, ne az, hogy melyik elemző éppen mit gondol a piacról. Ők sem tudják mi merre fog menni, senki sem tudja, hogy hol lesz az alja, hogy éppen csak korrekció van, vagy újabb válság kezdődik.

Értsd meg, hogyan működik ilyenkor a piac

Volatilis időszakban sokkal kiszámíthatatlanabb a mozgás, nagyobbak a csapkodások. A napi trendek gyorsan fordulnak, a kitörések sokszor kifulladnak és a szintek gyorsan sérülnek, nem tartanak meg. Egy óriási bukónak kinéző nap, a végén zárhat pluszban is. Csak akkor daytrade-elj ha nagyon profi vagy mert volatilis piacon a stopok gyorsan teljesülhetnek és már fordul is a piac. Nem a kezdők terepe. Éppen ezért fontos az első pontban tisztáznod, hogy mi a célod, milyen távú pozíciókkal kereskedsz.

Kereskedési terv

Adott pozíció esetén pontosan tudd előre, hogy mekkora a kockázatod és hol akarod zárni nyerőben. Egy ilyen piacon pláne legyél tisztában a pozícióid méretével és annak hatásával. Ha tudsz opciózni, ne is gondolkodj stop használatában. Vagy legyen korlátozott kockázatú pozíciód vagy a pozíció méretével kezeld a benne rejlő kockázatot.

Opciós stratégiák közül olyanokat választanék, amelyekben van legalább néhány hét idő, hogy a volatilitás esetleges esése és az idő múlása is megtehesse hatását. Magas VIX környezetben preferáld a short vega pozíciókat, amelyek a volatilitás esésére játszanak. Ilyenek a Short Strangle, Iron Condor és Butterfly típusú opciós stratégiák.

Volatilitás kereskedése

Mint tudjuk a volatilitás nem nőhét az égig, mindig visszatér egy középértékhez. Érdemes ennek megtörténtére is stratégiai pozíciókat felvenni pl. a VXX termékben. Erről bővebben a Volatrade Stratégia képzésemben olvashatsz.

Ne pánikolj, maradj nyugodt!

Volatilis piacon kavarognak az érzelmek rendesen. Ha a lebegő veszteséget kell nézegetned a számládon az ugyanannyira rossz, mintha lemaradsz a jó lehetőségekről. Fontos, hogy ne kapkodj, maradj nyugodt és a tervednek megfelelően kereskedj. Ne ugrálj a stratégiák és termékek között napi szinten össze-vissza. Annak a vége darálás lesz.

Nem maradsz le semmiről, mindig vannak és lesznek jó beszállási lehetőségek.

Keep calm!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, kockázatkezelés, pánik, opciós stratégiák,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-11-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.