Giga TSLA opciós short történések - 3. rész

Utoljára amikor megnéztük a haverom TSLA short pozícióját az árfolyam 185 volt, azóta visszaugrott 210 fölé, ami komoly negatív változást eredményezett a portfólióban.

Előző részekben megnéztük, hogy állt a pozíció 05.23-án és 05.30-án.

Mi történt 05.30 óta?

Az árfolyam egészen 176.99-ig tudott esni, majd onnan jött egy extrém gyors megpattanás, amit nem TSLA pozitív hír eredményezett, hanem a FED bejelentése, miszerint ha a Trump féle kereskedelmi háború elburjánzik, ismét hajlandóak kamatot csökkenteni, hogy megnyugtassák a piacot.

Sikerült nekik, ugyanis aznap az SPX is nagyot pattant. Emellett a TSLA-t is két kézzel vették, ami hirtelen nagy sokk volt a pozíciónak, mert közben elkezdett esni az implied volatility is, ami elég jelentős hatást gyakorolt a portfólióra.

Íme a két chart, sárgával bekarikázva az ominózus napot.

Amint látszik a fenti TSLA charton, azóta majdnem egyhuzamban emelkedett.

Mi történt az opciókkal?

180 környékén a lebegő nyereség olyan 450M forint körül járt, a számla teljes értéke pedig 700M volt. Akkor arról beszélgettünk, hogy érdemes lenne most már vagy hedge-elni, vagy átgörgetni a rövid lejáratokat távolabbra, hogyha tartja még a short elképzélését, amit tartott is.

Megbeszéltük, hogy a napokban meg fogja tenni a görgetést, de másnap annyira sokkolta őt is ez a közel +8%-os nap, hogy nem tette meg. Várt egy visszaesést, ami sajnos azóta sem történt meg, így a masszív ellenirányú mozgás következtében az IB is likvidált jó néhány opciót, majd a későbbi napokban ő is realizált nyereséget az ügyleteken, de sajnos a 450M körüli lebegő profit nagy része elolvadt:(.

A portfólió jelenlegi állapota

180-as árszinten a számla összértéke 700M körül járt, ma már ez sajnos csak 315M körül van és az összes lebegő profit elolvadt... Íme az aktuális screenshot az éles számláról:

Tanulságok

A piac sajnos ismét megmutatta azt az arcát, amiből nagyon sokat lehet okulni, főleg tőzsdepszichó oldalról. Íme néhány tanulság:

  1. Hiába jó az elemzésed és van igazad ha jön egy elsöprő erejű bejelentés (ld. FED), teljesen mindegy, hogy igazad van-e, az egész fordulhat egy nap alatt és elolvad a profit.

  2. Ha igazad is van hosszútávon a rövidtávú ellenirányú mozgások kiülése nem kis teher pszichológiailag és lehet, hogy a számla sem bírja ki.

  3. A hedge egy szükséges rossz dolog, ami elsülhet jól és rosszul is. Ha a masszív short ellen írtunk volna ki opciókat ahogy én javasoltam néhány hete, akkor most sokkal profitosabb lenne a kép, viszont ha neki lett volna igaza rövidtávon és esünk tovább, akkor pedig visszafogta volna a giga nyereséget. Tehát a hedge egy kétélű dolog. Most éppen jó lett volna, de ennek a fordítottja is történhetett volna.

  4. Ha közel az opciós lejárat és tartod az eredeti elképzelésed, akkor érdemes mielőbb átgörgetni távolabbi hónapba, hogy csökkentsd általa az időértékveszteséget és tompítsd az ellenirányú mozgás negatív hatását.

  5. Nem szabad ekkora single Put kitettséget vinni heteken keresztül mindenféle időérték és volatilitás hedge nélkül, mert elég néhány napos megpattanás és a profit jelentős része elolvad.

  6. Egy ekkora pozíció nagyon érzékeny a volatilitás esésére és erre is oda kell figyelni amikor az ember hedge ügyleteken gondolkodik. A fenti TSLA charton látszik, ahogy az alsó kék indikátor folyamatosan esik mióta megpattant az árfolyam. Az mutatja az implied volatility-t, ami szintén jelentősen hozzájárult a lebegő profit elolvadásához.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: short, tsla,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-06-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.