A Trump twitter hatás

Soha nem volt még olyan amerikai elnök, aki ennyire intenzíven használta volna a Twittert, mint Trump. A tweet-jei kiszámíthatatlanok és piacbefolyásolók.

Trumpról köztudott, hogy óriási az egója és nem feltétlen tiszteli az amerikai alkotmányt. Sok esetben nyilatkozott már úgy, mintha ő a törvényen felül állna és bármit megtehetne. És meg is tesz bármit. Elon Musk-ot vaskosan megbüntették azért, amikor piacbefolyásoló hírt pakolt ki a twitter-re a TSLA-val kapcsolatban. Trump-ot senki nem bünteti meg, pedig a piacra gyakorolt hatása olykor extrém.

Kereskedelmi háború

Mióta felerősödtek a kereskedelmi háborúval kapcsolatos feszültségek, azóta sosem lehet tudni, hogy melyik pillanatban jön a következő Trump kirohanás, ami beveri az indexet napon belül 3%-al és emeli a VIX-et 40%-al. Példátlan időket élünk a kereskedésben. Olyan hatásokkal is kell számolni, amelyekre régen nem volt példa. Éppen ezért most talán még kiemeltebb szerepet kap a kockázatkezelés.

Trump legnagyobb ellensége jelenleg a FED. A jelenlegi kamatszintről további 1%-os, azaz 100 bázispontos vágást várna Trump és mivel Powell ezt nem adja meg neki (egyelőre), most Powel is közellenség. Trump nem rejti véka alá a véleményét, nyíltan bírálja a FED munkáját.

A másik ellenség Kína. Ez várható volt, hogy előbb utóbb eljön. A meglévő világhatalmat (USA) veszélyezteti a feltörekvő Kína és ez nyilván nem tetszik Trump-nak. Olykor ellenség Xi elnök, olykor "great leader".

Múlt hét eseményei

2019.08.23 izgalmas nap volt. Aznap ült össze a FED Jackson Hole-ban és aznap jelentette be Kína, hogy 75 milliárdnyi USA árura ő is kiveti a vámot egyfajta válaszlépésként. Ez a két dolog megborította Trump-ot és indult a tweet áradat. A nap elején a piac még emelkedett, mert a FED elnöke biztosította a piacot, hogyha gond van, csökkentenek tovább. Majd ezt követően Trump beindult és azonnal lereagálta a kínai ellenlépést. Ekkor szakadt be a piac.

Néhány érdekesebb tweet a múlt hétről

Ebben azért bírálja a FED-et, mert szerinte nem lépnek fel olyan erősen, ahogy kellene. Ő 100 bázispontos vágást vár.

Indul a személyeskedés. Két közellenség: a FED és Kína elnöke...

Ebben már arra szólítja fel az amerikai cégéket, hogy azonnal keressenek alternatívát Kína helyett. Trump tweet-el egyet és gondolja, hogy majd erre az amerikai cégek fogják és hazahozzák a gyártásukat. Abba nem gondolt bele, hogy 1 amerikai munkaerő kb egyenlő 10 kínaival? Ha az összes gyár hazamegy Amerikába, kicsit drágább lesz a termék gyártása. Értem én, hogy protekcionizmus és társai, de az jó lesz a fogyasztónak, ha az összes termék többször annyiba kerül majd az amcsi gyártás miatt? És mindezt egy tweet-ben...

Majd ezt követően közli, hogy a Dow 573 pont mínuszban van, ami biztos amiatt van, hogy Seth Moulton kiesett a 2020-as választási versenyből. Az eszébe sem jutott, hogy az előző néhány tweet-je az oka?:)

És itt érkezett a válaszcsapás a kínai 75 milliárdos bejelentésre. A 25%-os vámot egy tweet-ben megemelte 30%-ra. Ezt már csak piaczárás után küldte be. Szerintem már nem merte nyitvatartási időben...

Majd folytatta és az eddig 10%-os vámterhet bizonyos termékeknél megemelte 15%-ra.

Trump twitter statisztikák

Alábbiakban összeszedtem néhány érdekesebb statisztikát és chart-ot Trump tweet-jeivel kapcsolatban.

Hogyan tovább?

Aki kereskedik az tudja, hogy ebben a szakmában a siker és a túlélés két dolgon múlik: kockázatkezelés és alkalmazkodás. A kockázatkezelést profi módon kell csinálni és fel kell készülni arra, hogy hiába minden technikai vagy fundamentális elemzés, jön egy tweet és a piac egyik percről a másikra irányt vált és elszáll. Ez most jobban benne van a pakliban, mint bármikor valaha.

Kockázatkezelés & alkalmazkodás!

Személyes véleményem

Trump elsődleges célja megnyerni a 2020-as választásokat, ez nem kérdés. Másodlagos hiúsági faktor a stock market. Nagyon sokszor villogtatja, hogy mekkorát ment az index mióta ő elnök. Nem vitás, hogy 2020 őszére szeretné ha az index még magasabban lenne. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a FED alacsonyan tartsa a kamatokat.

Így azt gondolom, hogy addig fog menni a kereskedelmi háborús para, amíg el nem éri a FED-től a kívánt 100 bázispontos csökkentést. Utána "véletlenül" megegyeznek majd Kínával.

Szóval öveket bekapcsolni, látni fogunk mi még itt érdekes dolgokat ősszel...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Trump,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-08-29



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.