2019-es visszatekintés

Áttekintettem a legfontosabb piaci mozgásokat 2019-ben. Ez az év is tanulságos volt és nagyon sok meglepetést tartogatott, amihez a jó kereskedőnek tudnia kell alkalmazkodni.

Részvénypiac

Az első és legfontosabb észrevétel talán az, hogy az SPX ment 2476-ről elment 3230-ra 1 év alatt. Azaz nyitástól zárásig ez 30% emelkedés. Nem semmi teljesítmény egy olyan évben amikor tele volt a sajtó a kínai, amerikai kereskedelmi háborús világvége hangulattal.

Aki követte a piacokat az láthatta a Trump hatást élőben. Nagyon sok esetben mozgatta a piacokat tweet-jeivel. Amikor már "sokat" esett a piac kiküldött egy olyan tweet-et, amit a piac imádott és ismét megvettek mindent. Nagyon sokszor használta az SPX teljesítményét retorikai elemként, felhívva a figyelmet arra, hogy az ő elnöksége alatt mennyit ment a piac, ami egyébként igaz is.

Nézzük most a tech szektor tavalyi évét, a Nasdaq indexet, vagyis az NDX-et. 6274-et nyitotta az évet és bezárt 8733-on, ami potom 39% emelkedés. Még szebb mint az SPX, ami nem is annyira meglepő, hiszen a tech papírok mindig jobban száguldanak, mint a hagyományos szektor.

A Nasdaq indexben kiemelt súllyal szerepelő tech cégek is hozzátettek a rally-hoz. Ezek az AAPL (11% súly), MSFT (10% súly), AMZN (8% súly), FB (4.5% súly).

Am ezek közül nagyon szemrevaló az az AAPL teljesítménye. Elképesztő menetelést láthattunk tavaly. 154-en nyitott ki és bezárt 293-on, azaz 90%-ot tudott emelkedni 1 év alatt.

Ami még ennél is komolyabbat tudott produkálni az a TSLA év közbeni száguldása a maga több mint 200%-os emelkedésével.

Nemesfémek

Amellett, hogy óriási részvénypiaci eufória volt, a nemesfémeket is előszeretettel longolta mindenki. Nagyon jelentőset emelkedett az arany (+19%) és az ezüst (+15%) is.

A nagy nemesfém sztori a palládiumban volt, aminek sikerült 55%-ot menetelnie 1 év alatt.

FED

Trump folyamatos nyomására a FED 3 egymást követő FOMC-n is a kamatok csökkentése mellett döntött. Íme az 1 éves alapkamat alakulása az USA-ban.

Ezáltal láttuk azt, hogy egyáltalán nem lehetetlen történelmi csúcsok közelében kamatot csökkenteni, hiszen ez többször is megtörtént. SPX száguldás mellett történtek a kamatcsökkentések.

Év közben elég sokat lehetett olvasni az invertált kötvény hozamgörbéről és arról, hogy ez mennyire szépen előrejelzi az esést. Hát egyelőre nem jelzett előre semmit sem, mert azóta sem áll meg a növekedés.

Amellett, hogy kamatot csökkentettek, azért évközben ismét beindult a FED pénzpumpa, hátha szükség lesz rá...

Volatilitás

VIX indexben nem voltak olyan kilengések, mint 2018-ban, sokkal nyugodtabb év volt. A legmagasabb VIX érték 24 körül mozgott, de az is gyorsan korrigált egy tweet után:).

Piaci értékeltség

Hol tartunk most? Mindenhol arról lehet olvasni, hogy hatalmas az eszköz buborék. Mindennek az ára felment, részvény, ingatlan, nemesfémek, nyersanyagok, stb. Hogy ebből mi lesz azt jó lenne tudni előre...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-01-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.