Amikor a menekülő eszközből is menekülnek...

Koronavírus. Erről szólt az egész múlt hét (2020.02.24-28) és ennek kapcsán szakadt a tőzsde. Olyan hetet láttunk, amikor a menekülőeszközök sem védtek meg az eséstől.

Piaci szakadás esetére több menekülőeszköz van az emberek fejében, amelybe ilyenkor pénzt lehet menekíteni, mert általában emelkednek. Ilyen az arany (olykor ezüst), dollár és a különféle amerikai államkötvények. Nézzük meg, hogy ezek milyen teljesítményt nyújtottak a múlt héten.

Az alábbi ábrán láthatod az SPX, /GC (arany), $DXY (dollár index), /ZB (30 éves US államkötvény) termékeket egymás mellett napi bontásban. Sárgával jelöltem a múlt heti mozgásokat.

Klikk a képre a részletesebb felbontásért.

Menekülés?

A fenti chartokon egyértelműen kirajzolódik, hogy a kötvényen (/ZB) kívül semmi sem tudta betölteni a klasszikus menekülő szerepet, mert mindent likvidáltak. Nézzük, hogy egyes eszközök milyen mozgást produkáltak az előző heti tetőtől az aljig.

  • SPX: 3259.81 - 2855.84: -13.4%
  • /GC: 1691.7 - 1564: -8.5%
  • $DXY: 99.63 - 97.96: -1.7%
  • /ZB: 166 - 170: +2.4%

Tehát látszik, hogy a kötvényen kívül mindegyik elég jelentőset esett az index esése mellett. Nem hogy biztonságos menekülőeszközök lettek volna, de konkrétan azoktól is menekült mindenki.

Ami a legmegdöbbentőbb volt, hogy a hétfői napot az arany egy hatalmas rally-val reagálta le, amikor még alig estünk és mire a hét befejeződött pénteken az aranyat is gyönyörűen beadták, így 1 napig töltötte be a klasszikus menekülő szerepét.

Hírvezérelt piac

Elég nyilvánvaló, hogy a piacot a koronavírussal kapcsolatos hírek mozgatták és még fogják is egy darabig mozgatni. Ennek egy része pánik és érzelmi reakció, a másik része "jogos", hiszen az már biztos, hogy ennek a jelenségnek lesz értékelhető negatív gazdasági hatása a piaci szereplőkre. Egyelőre még csak találgatások mennek, de igyekeznek jelenleg is ezen hatásokat felmérni. Ebből a bizonytalanságból fakadóan extrém módon megnőtt a volatilitás, ami a VIX-et majdnem 50-ig lökte el.

Ha megnézzük az alábbi 20 éves havi chart-ot, akkor azt látjuk, hogy mindössze 7x volt olyan helyzet, amikor a VIX megközelítette az 50-es szintet. Egy esetben lépte azt át jelentősen és tartósan, a 2008-as válság során. Ebből le lehet vonni a következtetéseket, már ami a volatilitás közeljövőben történő mozgásának valószínűségét illeti.

A magas VIX nagyon megdrágult opciós piacot eredményezett a múlt hét végére, ami számos jó kereskedési lehetőséget adott annak, aki tudja, hogy ilyen esetben mit kell tennie.

Ebben a volatilis környezetben legfontosabb a helyes kockázatkezelés és pozícióméretezés! Ne rántson be az érzelmi hullámvasút, hanem próbáld meg higgadt fejjel átgondolni a döntéseket, ilyenkor ez nagyon kritikus tud lenni!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX, arany,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-03-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.