Milyen megbízásokat adhatok a tőzsdén?

tőzsdei megbízások

Amikor eljutottam ahhoz a ponthoz, hogy volt vételi ötletem, jött a következő kérdés: mégis milyen megbízást adhatok a brókeremnek vagy a kereskedési rendszeremnek?

Sokat hallottam már a market és limit order-ekről, de nem volt teljesen tiszta, ezért utána kellett járnom a dolgoknak.

Azon túl, hogy elolvastam a definíciókat, tudnom kellett, hogy melyiket milyen esetben használhatom és melyiknek mi az előnye és a hátránya. Vegyük sorba ezeket:

Tőzsdei megbízások

Market order (piaci megbízás): a piacon éppen aktuális vételi árfolyamon jutok hozzá a papírhoz.

  • Előnye: biztos, hogy teljesülni fog a megbízás.
  • Hátránya: nem tudom előre, hogy milyen áron fog teljesülni.
  • Mikor: olyankor alkalmazom, amikor nagyon volatilis a piac és nem akarom bekorlátozni magam limitárral


Limit order (céláras megbízás): általam megadott áron vagy annál jobb áron teljesülhet csak a megbízás. A megbízásom addig van bent a piacon nyitott állapotban, míg nem teljesül, vagy míg le nem jár (erről később).

  • Előnye: előre tudom kalkulálni a költségeim, kizárólag általam megadott áron teljesülhet.
  • Hátránya: ha a piacon nem találok ezen az áron eladót, akkor soha nem fog teljesülni a megbízásom. 
  • Mikor: ha nem akarok többet fizetni egy instrumentumért, mint az általam elképzelt ár.


Stop loss order (stop loss megbízás): ha a részvény árfolyam eléri az általam megadott szintet (stop), akkor a pozícióm automatikusan eladásra kerül. A veszteségek minimalizálására használható megbízási forma. Amikor az árfolyam eléri az általam megadott stop szintet, automatikusan életbe lép egy eladási market order, vagyis az éppen aktuális árfolyamon fog teljesülni a megbízásom.

  • Előnye: veszteséget lehet vele minimalizálni.
  • Hátránya: mivel market order-ként aktiválódik, ezért előre nem tudom, hogy mennyin fog teljesülni a megbízás.
  • Mikor: ha minimalizálni akarom a veszteséget, de a papír volatilitása miatt ezt market order-ként adom meg.

Stop limit order (stop céláras megbízás): ugyanaz mint a stop loss, azzal a különbséggel, hogy megadhatom, hogyha elérte a stop szintet az árfolyam, akkor milyen áron lépjen életbe az eladási megbízásom.

  • Előnye: pontosan tudom előre, hogy mennyinél lép életbe a stop és hol kerül eladásra a papírom.
  • Hátránya: ha nagyon volatilis a piac, az árfolyam átugorhatja a megadott stop limit szintet és soha nem fog teljesülni a megbízásom, vagyis soha nem fogok tudni kilépni a vesztes pozíciómból.
  • Mikor: ha előre meg akarom határozni, hogy a stop megbízás milyen céláron teljesüljön, még akkor is, ha erre semmi garancia nincsen.


Trailing stop order (követő stop megbízás): ugyanaz mint a stop loss order, de folyamatosan változó szinttel. Megadhatom, hogy a jelenlegi árszint alatt mennyivel lépjen életbe a stop loss order. Tehát itt nem egy fix árat adok meg, hanem egy olyan értéket, amivel ha lejjebb kerül az árfolyam, akkor aktiválódik a stop loss megbízás. Ezzel lehetővé tudom tenni, hogyha az ár folyamatosan emelkedik, akkor a stop szintem is azzal együtt emelkedik.

  • Előnye: automatikusan követi a stop szint az aktuális árfolyamot, így képes leszek arra, hogy a profitot is bebiztosítsam, ha az irányomba mozdult el a papír. Például vettem egy papírt 50-en, és beállítottam, hogyha 5-el lejjebb kerül az árfolyam, akkor adja el a rendszer. Ez indulásnál 45. Ahogy emelkedik a papír, ez is emelkedik. Tehát ha 70-nél van a papír, akkor a stop szint megemelkedett 65-re. Így ha hirtelen esés áll be a papírban, akkor sem bukom el az eddig profitot, hanem automatikusan 65-ön kiszállok. A szokványos stop loss esetében a stop szint folyamatosan változatlan, így a profitomat nem tudom vele biztosítani emelkedés esetén.
  • Hátránya: ha van egy nagyobb visszatesztelés az emelkedő trendben, akkor kizárhatom magam a pozícióból. Ezért érdemes tágra venni a stop szintet, hogy visszatesztelés esetén is tudja követni az árfolyamot.
  • Mikor: ha garantálni szeretném a meglévő profitomat egy esetleg bezuhanás esetén.


Trailing stop limit order (követő stop céláras megbízás):
ugyanaz mint az előző, de céláras a megbízás. Az igaz rá, amit a stop limit order és a trailing stop order esetében írtam. Tehát követi a stop az árfolyamot az általam megadott értékkel, de ha aktiválódik, akkor egy bizonyos céláron teljesülhet csak a megbízás. Eddig nem nagyon volt olyan piaci körülmény, amikor ezt alkalmaztam volna, így a továbbiakban nem tárgyaljuk. Ha előtérbe kerül egy pozíció során, akkor teszek róla említést.

Most, hogy már tudom milyen megbízásokat adhatok a brókeremnek, vagy vihetek be a kereskedési rendszerembe, sokkal magabiztosabban tudok mozogni a tőzsdei piacon. A profit és veszteség szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen megbízásokkal dolgozom. A következő cikkemben arról fogok írni, hogy milyen ütemezéssel tudom ezeket a megbízásokat beadni a rendszernek és azok meddig érvényesek.

Tanulság:
- Körültekintően kell bánni a megbízási típusokkal, mert nagyban befolyásolják az elérhető profit és elszenvedhető veszteségi szinteket.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.