Hogyan időzítsem a megbízásaimat?

tőzsdei megbízások időzítése

Az előző részében arról meséltem, hogy milyen megbízási típusok léteznek. Nem elég tudni a megbízások típusait, azt is tudni kell, hogyan lehet ezeket a legjobban időzíteni.

Általános arany szabályként forog a tőzsdés körökben, hogy a kereskedés első órájában nem szabad pozíciót nyitni. Nekem is volt már ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatom, de nem hiszem, hogy kőbe kellene vésni ezt a szabályt.
 

Időzítés szempontjából az alábbi megbízási típusok léteznek:

Day order (napon belüli megbízás): az általam beadott megbízás csak az adott napon él. Ha céláras megbízás volt és nem teljesült, akkor a nap végén törlődik a rendszerből. Market order esetén ez a veszély nem áll fenn egy likvid papír esetében, mert szinte az esetek 100%-ban találok a vételi megbízásomhoz eladót.

GTC - good till cancelled (visszavonásig érvényes): olyan megbízás, ami mindaddig érvényben van a kereskedési rendszerben, amíg vissza nem vonom vagy amíg nem teljesült.

Időzített: elég kevés olyan kereskedési felülettel találkoztam, ahol ez a fajta időzítés lehetséges volt, de létezik. A jobb elektronikus felületeken tehát lehetséges az, hogy egy adott megbízás adott idő pillanatban lépjen érvénybe és egy adott időpontban törlődjön.

Contingent order (feltétel teljesülése esetén lép életbe): előre meg tudom határozni, hogy a megbízásom akkor lép életbe, ha egy adott részvény elér egy általam definiált árfolyamot. Tehát ha adott részvény X alatt vagy fölött van, akkor aktiválódik a megbízásom. Ez az időzítés akkor nagyon előnyös, ha nem ülök egész nap a gép előtt és nem tudom folyamatosan figyelni az árfolyamokat, de tudom, hogy egy adott szintnél beszállnék. Ekkor előre beadok egy megbízást az általam figyelt szintekre. Ha teljesül, akkor a megbízásom aktiválódik. Onnantól a megbízástól függ, hogy teljesül-e vagy sem, itt csak az időzítést adtam meg. A megbízás teljesülése attól függ, hogy milyen típusú a megbízás - erről a 24. részben olvashatsz bővebben.

Tanulság:
- A megbízás helyes időzítése legalább annyira fontos, mint a megfelelő típus kiválasztása. Sok múlik rajta.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 83%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.