Capitolium támadása vs. tőzsde

2021.01.06-án történelmi eseményeknek lehettünk szemtanúi. A választások végleges elektori szavazatainak számlálása közben tüntetők vették be a Capitolium épületét.

A Capitolium a demokrácia és törvényhozása jelképe Amerikában. Még soha nem érte ilyen jellegű támadás, mint tegnap. Mindeközben a Dow új csúcson tudott zárni és a VIX is tudott esni. Sokan azt gondolhatják, hogy a tőzsde teljes mértékben elvált a realitásoktól, amiben van némi igazság is, de nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

Trump nem érzi a felelősségét

Teljesen nyilvánvaló, hogy Trump folyamatos választási csalásokkal kapcsolatos retorikájának köszönhető, hogy a folyamat ide jutott. Még a tegnapi felkelés során is olyan videót tett közzé, amiben ugyan közölte, hogy mindenki menjen haza, de azért hozzátette ismét, hogy a választásokat ellopták, elcsalták.

2 hónappal a választási vesztesége után sem képes beismerni hivatalosan, hogy veszített. Ez végtelenül felelőtlen viselkedés, mert a híveit arra buzdítja ezáltal, hogy ezen kell és tudnak is változtatni. Ilyet eddig csak diktatórikus és autoriter vezetők alatt láttunk.

Tegnap már az alelnök Mike Pence is ellene fordult, ami nem kis szó. Tőle várta ugyanis, hogy segítsen esetleg fordítani a választás eredményén. Már korábbi Trump támogatók is sorra fordulnak ellene és egyre nagyobb nyomást helyeznek rá, hogy hivatalosan is ismerje el a vereségét. Kérdés, hogy ezt meg fogja-e valaha tenni és mire lesz még képes a hátralévő 2 hétben, ugyanis 01.20-án beiktatják Joe Biden-t.

Később a nap folyamán a Twitter és Facebook is blokkolta Trump videóját, amelyben ismét a választások ellopásáról beszélt. Ilyen jellegű blokkolásra még soha került sor.

Demokrata többségű szenátus

Tegnap az is egyértelmű vált, hogy az amerikai szenátus demokrata többséggel fog kormányozni, ami azt jelenti, hogy Joe Biden terveit könnyebben fogják tudni véghez vinni. Ő pedig komoly stimulust ígér.

Wall Street Journal-ban olvastam, hogy Biden tervei szerint az eddig megszavazott 900 milliárdos stimulus csomag csak egy apró szelete annak, ami várható, ugyanis 3.3 trillió van előirányozva, így belépünk a végtelen stimulusok világába. Az eddig beígért fejenkénti $600-as csomagot $2000-re fel fogják emelni.

Azzal, hogy a szenátus demokrata többségű, ez a program át is fog menni, ezért emelkedhetett a tőzsde a tegnapi káosz ellenére is. A piac egyelőre úgy ítélte meg, hogy a tegnapi események nem befolyásolják jelentősen a gazdasági kilátásokat a fentiek fényében. Illetve a tegnapi FOMC meeting során is elhangzott, hogy a FED továbbra is teljes gőzzel kitart a likviditásnövelés mellett és nem vesznek vissza.

Mindeközben a piac

Alábbiakban egy órás chart az SPX-ról. A pirossal keretezett kisebb korrekció volt az összes reakciója a piacnak a tegnapi eseményekre. Alapvetően meglepő, de ha a fentieket is figyelembe vesszük akkor annyira nem is az.

Emellett a DOW új napi csúcson tudott zárni.

Sőt, ami az egyik legdurvább, hogy az idei második legnagyobb Call opciós volumenét produkálta a nap, azaz emelkedésre játszottak...

Stimulus forever

Nagyon úgy tűnik, hogy 2021 a további stimulusok éve lesz. Biden elnökség és demokrata színezetű szenátus mellett ezt árazza jelenleg a piac. Még a tegnapi negatív ADP adat sem hatotta meg a piacokat.

Azt gondolom idén is érdekes piac elé nézünk.

De Trump még két hétig hatalmon van, így várjuk ki mi lesz a vége...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Capitolium, Biden,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-01-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.