Ez már nem 2020 Q4...

2020 utolsó negyedéve a legkönnyebb pénzkereseti időszakok egyike volt a piacon, főleg a growth szektorban. Szinte bármit vett az ember, néhány nappal, héttel később nagy eséllyel feljebb volt az árfolyam.

Ehhez a spekulatív környezethez jó sokan hozzászoktak, szétvették a Call opciókat, aminek következtében azok volatilitása és ára is az egekbe emelkedett, ezzel a VIX-et is magasan tartva.

2021 eleje viszont egy kicsit más időszakot hozott. Közel 2 hónapos csapkodó oldalazás / esés vette kezdetét, ahol a sima Call opciós buy and hold stratégia szépen elvérzett, főleg a csökkenő VIX környezetben.

Kötvénypara

Az alábbi charton a SPY napos grafikonja látható, ahol jelöltem 2021 első negyedévének csapkodó emelkedését.

Ez pedig a Nasdaq, amit a jobban érintett a kötvénypara.

Ezt az időszakot a 10 éves államkötvény hozamának emelkedése jellemezte (ld. alábbi chart). A folyamatos hozamemelkedés hozzájárult ahhoz, hogy a Nasdaq és az S&P500 essen és a volatilitás magasan maradjon.

2021 tavasza

Néhány hete viszont a piacok úgy döntöttek, hogy - átmenetileg - nagy ívben tesznek a magasan ragadt kötvényhozamokra és emelkedésnek indultak. Mindezt egy folyamatosan csökkenő volumen és VIX mellett tették meg.

Alábbiakban a VIX napos grafikonja, ami jól jelzi, hogy hosszú idő után ismét sikerült bemennie 20 alá.

Mire kell jelen környezetben odafigyelni?

Elsősorban a kapzsiságra és a FOMO-ra, ugyanis aki tavaly hozzászokott ahhoz, hogy rövid idő alatt nagy pénzeket lehet keresni sima Call opció vásárlásával, az 2021 év elején biztosan nem ezt tapasztalta, ami veszteségekhez vezetett.

Ha a VIX tud alacsonyan maradni, az egy kiszámíthatóbb és lassabban emelkedő piacot eredményezhet. Ennek megfelelően az opciós felértékelődések nem lesznek annyira gyorsak és vehemensek mint tavaly, így mindenképp érdemes összetett opciós stratégiákban gondolkodni, ahol az időérték és volatilitás hatása is sokkal tompább, könnyebben kezelhető és a kockázatuk is természetesen alacsonyabb.

Nagyon sokszor hangoztattam már, hogy a kereskedő egyik legfontosabb képessége az alkalmazkodás kell legyen. Ha összehasonlítjuk 2018, 2019, 2020 és 2021 éveket, egészen más jellegű piacokat látunk, amik adaptív stratégiákat igényelnek. Nem lehet ugyanazt erőltetni minden évben. Én utólag nagyon örülök annak, hogy 2020-ban egyáltalán nem erőltettem az iránymentes kereskedést, hisz nem annak volt az ideje. A piac trendelt, így irányba kellett opciós stratégiákkal kereskedni.

Az Opciós Mesterképző Klub tagjai folyamatosan láthatják a lezárt pozícióimat videóra véve, így követhetik, hogy mikor és hogyan változtatom a stratégiámat adott piaci környezethez alkalmazkodva.

Röviden, amik változtak nálam idén, 2020 Q4-hez képest:

  • óvatosabb méretezés, azaz lassabb és több részletben megnyitott pozíciók (scale-in)
  • közelebbi célárak, mert nem várok olyan nagy mozgásokat
  • gyorsabb profit taking a csapkodások miatt.

Az utóbbi időszak parabolikus emelkedése és VIX szakadása nyilván nem folytatódhat örökké. A sok pénznek és stimulusnak viszont áramolnia kell valahova, így alapvetően minden a piaci emelkedést támogatja. De talán már nem olyan erővel, mint tavaly és ezért a stratégiákkal is érdemes ehhez alkalmazkodni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: SPX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-04-15



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.