Tőzsdei kripto kereskedés kis pénzzel

A kriptopiacot lehet szeretni, lehet utálni, de egyre kevésbé hagyható figyelmen kívül. Aki kis pénzzel, tőzsdei környezetben szeretne kriptoval kereskedni, ma már az is megoldható.

Sokan azért nem vágnak bele a kripto kereskedésbe, mert a belépés technikai feltételei olykor elég magasak tudnak lenni, a partnerkockázatról nem is beszélve. Pl: nyitni kell kriptotőzsdei számlát, új platformokat megtanulni kezelni, majd utána adott coin-t wallet-be transzferálni, privát kulcsokat kezelni, stb.

Nem mindenkinek való. Mi a megoldás?

Szabályozott kripto termékek

Szerencsére a piaci fejlődésnek köszönhetően ma már számos eszközön keresztül lehet kripto kitettségre szert tenni a szabályozott piacon is. Ilyenek pl. az amerikai piacon elérhető határidők, ETF-ek, Trust-ok vagy egyedi részvények. Vannak köztük olyanok is, amik opciós piaca likvid, így pl. egy újabb esés után akár a magas IV melletti Short Put opciós stratégia is megfontolandó lehet (én szoktam alkalmazni).

Korábban a tőzsdei kripto kereskedés sem volt a tömegek számára elérhető, mert csak a BTC határidő létezett, ami meglehetősen magas letéti követelménnyel bírt. Azóta abból is megjelent a micro változat, de a jelen cikkem nem a határidős termékekről fog szólni, hanem azokról, amelyek már alacsony tőkével is kereskedhetők.

Nézzük első körben a két legnépszerűbb kripto (BTC, ETH) amerikai Trust-ját a GBTC-t és az ETHE-t. Mindkettő a Grayscale Trust cégen keresztül érhető el. Ennek a nagy előnye az ETF-el szemben, hogy még Interactive Brokers-en is lehet kötni, mert nincs korlátozva, hisz nem ETF hanem Trust.

A Grayscale Trust működéséről nagyon sok alapos és mély cikket írt a variance.hu. Ha bele akarsz mélyedni, érdemes utánaolvasnod, mert vannak működési kockázatai.

ETHE

Ethereum árfolyamát követő Grayscale Trust. Nincs opciós piaca. Igyekszik egy az egyben lekövetni az ETH-t, de azért olykor vannak szétnyílások a trust befektetési politikája és sajátosságai miatt.

GBTC

Bitcoin árfolyamát követő Grayscale Trust. Nincs opciós piaca. Igyekszik egy az egyben lekövetni a BTC-t, de azért olykor vannak szétnyílások a trust befektetési politikája és sajátosságai miatt.

Ha nem amerikai piaci termékben gondolkozol, akkor is vannak további ETN lehetőségeid az európai piacon is. Pl:

  • VETH: VanEck Vectors Ethereum ETN
  • ZETH: ETHetc Physical Ethereum ETC
  • BTCE: BTCetc Bitcoin ETP
  • VBTC: Vaneck Vectors Bitcoin ETN

Részvények

A teljesség igénye nélkül nézzük azokat az egyedi részvényeket, amiket követek és alkalmasak lehetnek a kripto kitettség kialakítására. Nyilván ezek kockázata egészen más mint egy Trust vagy ETN kockázata, hisz ott magát a kriptopénzt követi valaki, itt pedig még az egyéni céges kockázat is játszik. Ennek megfelelően a volatilitásuk és profit potenciáljuk is magasabb tud lenni.

RIOT

Riot Blockchain Inc. Egyszerű üzleti modelljük van: kripto bányászattal foglalkoznak. Elég likvid opciós piaccal rendelkezik. A Covid pánik után brutálisan felkapták, az árfolyama 0.5-ról felment 75-re, ami 150x...;)

MARA

Marathon Digital Holdings Inc. Szintén kripto bányászattal foglalkoznak. Ez is 0.5 körül volt covid pánikban, de "csak" 50-ig vették meg. Opciós piaca rendben van.

HVBT

Hive Blockchain Technologies Ltd. Eredetileg kanadai cég, szintén kripto bányászattal foglalkoznak. Az árfolyama ennek is szépen elszállt, de még csak 3. Opciós piaca nincs.

COIN

Coinbase Inc. Nem nagyon kell bemutatni szerintem. Az egyik legnagyobb kriptotőzsdei szereplő a piacon, aminek nemrég volt az IPO-ja. Bevezetést követően szépet esett, majd hónapok óta oldalazik.

Fentieken kívül még számos egyedi részvényen keresztül lehet "benne lenni" a kripto trendekben. Gondolok itt olyan cégekre, amelyek nyitottak a kripto felé, pl. Square, Paypal, Visa, vagy akár a technológiát biztosítják, pl. AMD, Nvidia, stb. 

Azonban arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy az egyedi részvények nem feltétlen mozognak együtt a kriptopiaccal. Számos egyéb hatás is befolyásolja az árfolyamukat.

Kockázatok kezelése

A kriptopiac meglehetősen volatilis, így helyén kell kezelni a kockázatot. Bármelyik pillanatban hozhatnak olyan szabályozásokat (ld. Kína) amelyek megtizedelhetik egy részvény vagy származtatott termék árfolyamát. Így erre a piacra még inkább igaz, hogy csak olyan pénzt kockáztass, ami nem kell kenyérre.

Én azt gondolom, hogy a kripto esközosztálynak helye van egy komolyabb portfólióban, mert ha ésszel van méretezve, akkor nagy baj nem történhet, mégis hosszútávon jelentős potenciált rejt magában.

Nekem is vannak a portfóliómban kripto eszközök, de csak olyan mértékben, hogyha az összes holnap 0-t ér akkor sem történik semmi. Ha viszont 100x lesz 10 év múlva, az mosolygós:).

Nyilván teljesen más megközelítést kíván egy hosszútávú portfólióban való kripto kitettség megtervezése, mint a rövidtávú kripto kereskedés. Az egyre több tőzsdei termék mindkettőre ad lehetőséget.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: kriptó, eth, btc,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-09-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.