Deribit BTC, ETH opciós kereskedés

Most, hogy egyre népszerűbb az opciós kereskedés, sokan keresik a kripto opciós lehetőségeket, de egyelőre szűk a kínálat ezen a téren. Bemutatom azt a platformot, amit én használok.

Néhány évvel ezelőtt már írtam a Deribit nevű kripto opciós cégről, ahol jelen pillanatban BTC és ETH határidős és opciós kereskedést lehet folytatni. Nemrég megújult a kereskedési felületük, így sokkal profibb eszközök állnak rendelkezésre az opciós kereskedéshez. Én néhány hónappal ezelőtt kezdtem el óvatosan kóstolgatni az ETH opciós piacát a Deribit-en.

Crypto only platform

Azt tudni kell a platformról, hogy crypto only, azaz nem lehet beutalni fiat pénzt azaz se dollárt, se eurót. Számlanyitás után csak ETH-t és BTC-t lehet beutalni és azzal is történik a kereskedés.

Abból a szempontból még érdekesebb a helyzet, hogy az opciók nem dollárban vannak értékelve hanem szintén ETH-ban vagy BTC-ben, azaz ha pl. az ETH határidő ára emelkedik és a hozzá kötött Call opció ára is emelkedik, akkor kvázi duplán emelkedik, hiszen közben az ETH is nőtt dollár értékben;). Ez nyilván szokatlan a hagyományos opciós piachoz képest, ahol minden dollárban van értékelve. Annyiban azért segít a platform, hogy adott opció alatt megjelenítik az aktuális dollár értéket is.

Határidős opciók

Elsőre nem biztos, hogy nyilvánvaló, de az opciós lejáratok nem egy spot árfolyamhoz vannak kötve, hanem határidős kontraktusokhoz.

Alábbiakban láthatók az ETH opciós lejáratai és középen látszik, hogy mely határidős kontraktushoz tartoznak ill. a jobb oldalon bejelöltem pirossal az adott lejárathoz tartozó ETH alaptermék árat.

Szépen látszik, hogy az ETH jelenleg erős contango-ban van, azaz a határidős árak időben nőnek. A jelenlegi határidő 4558, a 2022 szeptemberi viszont 5102. Tehát ha jövő szeptemberi Call opciót veszek, akkor az nem a 4558-as alaptermékre fog szólni, hanem az 5102-esre. Olyan ez, mint pl. az olaj határidős opciózás, ahol jelentősen eltérnek az alaptermék árak függően attól, hogy mikor van a lejárat.

Nagyításhoz klikk a képekre.

Option chain

Íme egy ETH 2022 szeptemberi option chain. Látszik, hogy nem túl sűrűn vannak strike-ok és nyilván nem is annyira likvidek mint egy hagyományős tőzsdei termék, de kezd alakulni. Pirossal jelöltem a volume és open interest értékeket.

Optimista a piac, hogy a jelenlegi 5.000-es határidős ár mellett 50.000-es strike-ot is listáznak:).

Opciós piaci statisztikák

Az opciós statisztikai eszköztárat nagyon szépen kidolgozták az utóbbi időben. Íme néhány eszköz a sok közül.

Alábbiakban a különböző lejáratokhoz tartozó IV skew látható.

Alábbiakban az open interest lejáratok és strike-ok alapján.

Alábbiakban egy ETH opciós dashboard.

Opciós analitikai eszköztár

Ha nem is olyan profi mint a TOS esetén, de azért van opciós kockázati görbe elemzési lehetőség is. Alábbiakban egy 2022 szeptemberi 30-as long call kockázati grafikonja.

Portfolio margin

Elsőre számomra meglepetés volt, hogy egy sima long call-al szemben ha short call-t szeretnék kötni, akkor a margin-t nem állítja szembe egymással, azaz a long call nem fedezi a short call kitettségét.

Ehhez a portfolio margin számlát kell aktiválni, aminek az a feltétele, hogy legalább 0.25 BTC vagy 7.5 ETH legyen a kereskedési számlán. Ha ez nincs élesítve akkor sima long call-on kívül mást nem nagyon mernék kötni, mert ki tudja, hogy egy kripto piacon mikor és mennyire szállhat el a short láb IV-je és mikor lesz emiatt likvidálás.

Így az alap számlán a "legbiztonságosabb" margin szempontból (nem profit oldalról) a hosszútávú opció vásárlása. Nyilván ha emelkedést vársz akkor long call, ha esést akkor pedig long put.

Partnerkockázat

Természetesen a Deribit nem egy szabályozott tőkepiaci szereplő, így a partnerkockázatot mérlegelni szükséges. Nyilván nincs tőkebiztosítás sem.

Ha van rá érdeklődés, szívesen készítek a platformról oktató videót is...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: eth, btc, deribit,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-11-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.