Potenciális metaverse célpontok

Mostanság elég nagy hype lett a metaverse, miután a Facebook hivatalosan átnevezte a cégét Meta-ra és kifejtette a jövővel kapcsolatos metaverse vízióit.

2021 október végén Zuckerberg egy keynote előadásban részletezte, hogy milyen területeken dolgoznak, hová akarnak fejlődni, miben látják a jövőbeni potenciált. Erre a hírre elég sok olyan cég árfolyama szállt el, amelyek potenciálisan hasonló területeken mozognak, vagy hellyel-közzel közük lehet a későbbi metaverse trendhez.

Alábbiakban a Facebook-on (Meta) kívül nézzük meg - a teljesség igénye nélkül - kik lehetnek a metaverse trend további nyertesei.

Metaverse célpontok

Mindenki beszél róla, de szerintem igazán pontosan senki sem tudja, hogy mi is lesz ez a valami, amit jelenleg metaverse-nek hívunk. Ezzel nincs is gond, hisz az internet napjainkra gyakorolt hatását se láttuk 20 évvel ezelőtt.

A metaverse egy olyan virtuális világ lehet, ahol játszhatunk, találkozhatunk, meeting-elhetünk egymással VR eszközök segítségével. Ezen felül az egyik legnagyobb feature az alkalmazásokon átívelő digitális birtoklás lesz, ami napjainkban is létezik már a kripto és NFT segítségével, de ez a trend tovább fog erősödni. Éppen ezért a legalapvetőbb kripto blokkláncok már önmagukban is a metaverse trendre játszanak, mint pl. ETH, SOL, MATIC, LINK, DOT, stb.

Roblox

A metaverse legelőször a játékok világában fog megjelenni. Roblox-al kapcsolatban személyes tapasztalatom is van a kisfiam által. Hihetetlenül változatos világot építettek fel és látom rajta, hogy mennyire be tudja szippantani ez az élmény.

Ezzel nem csak ő van így, hisz állítólag naponta 48 millió aktív felhasználója van a játéknak. Az nem új keletű dolog, hogy valós pénzért lehet játékokban tulajdont vagy képességet vásárolni, de az NFT-k segítségével ez a jövőben korlátlanul lehet átvihető egyik játékból a másikba.

Jelenleg a játék a 18 év alattiak körében a legnépszerűbb, amit meg is tudok érteni azok után, hogy játszottam vele 30 percet:).

Matterport

A virtuális világ létrehozásához szükséges a 3D környezet digitalizálása. Ebben játszik úttörő szerepet a Matterport (MTTR).

Microsoft

Természetesen ők sem maradhatnak ki a trendből. Jelenleg leginkább az Xbox és a HoloLens talán az a két termékvonal, amin keresztül be tudnak lépni a metaverse trendbe.

Unity Software

3D videójáték motorokat fejlesztenek. Jelenleg 100 játékfejlesztő cégből 94 a Unity 3D motorját használja a játékfejlesztései során. Jó arány:).

Amazon

Nyilván ők sem fognak kimaradni ebből a trendből. Ők több fronton is profitálhatnak ebből. Az egyik az AWS ami az elosztott tartalmi hálózati rendszereket (CDN) teszi elérhetővé a felhasználóknak, a másik egy potenciális virtuális bevásárlóközpont.

Miért ne lehetne az Amazon termékeit egy virtuális boltban sétálgatva "kipróbálni" és aztán dönteni a vásárlásról ahelyett, hogy a weben képeket nézegetünk róla.

Autodesk

Világszinten ismertek az építészek számára nyújtott szoftvereikről. Ezen felül azonban már rendelkeznek olyan megoldásokkal is, amikkel VR és AR valóságokat lehet tervezni. A 3D-s virtuális világ létrehozásában komoly szerepük lehet.

Nvidia

Mivel a metaverse nem létezik grafikus kártyák, chipek és AI nélkül, így az NVDA is jelentős szerephez jut. Ne felejtsük el, hogy a megálmodott metaverse irtózatosan nagy számítási kapacitásokat igényel, amiben az NVDA vezető szerepet játszik. Ezen felül ők is már építik a saját metaverse platformjukat, aminek a neve Omniverse.

Egyébként ha már chipgyártás akkor az AMD, Qualcomm és a Taiwan Semiconductors is jó eséllyel indul ebben a versenyben.

Tencent

A kínai Tencent már most is elképesztő mennyiségű online játékot és világot hozott létre, így meggyőződésem, hogy éllovasai lesznek a metaverse trendnek.

Disney

Ők is bejelentették, hogy saját metaverse-t fognak létrehozni. Ez mondjuk nem túl meglepő egy olyan cégtől, aki a világ leghíresebb meséit, karaktereit és brand-jét birtokolja. Könnyen el tudom képzelni, hogy a Disneyland virtuális valóságát létrehozzák és gyerekek milliói fogják abban tölteni a napjaikat anélkül, hogy a szüleiket rángatnák el a parkokba. Ez persze kérdés, hogy jó-e, de ez már egy másik téma...

META ETF

A témakörre már tematikus ETF is létrejött, ami nem meglepő módon a META névre hallgat. Fenti cégek közül természetesen mindegyik megtalálható benne és még sok más cég is. Jelenlegi top 25 holding az alábbiak szerint alakul:

Az biztosan nem véletlen, hogy a TOP 3-ban az NVDA, MSFT, RBLX.
Bővebben itt olvashatsz az ETF-ről.

Kripto világ

A kripto világ a blokkláncokon és játékokon keresztül éllovasa lehet a metaverse trendnek. Sőt, kripto nélkül nem is nagyon lehet metaverse-ről beszélni, mert a platformokon átívelő digitális birtokláshoz szükséges NFT megoldásokat nem centralizált cégek fogják nyújtani, hanem várhatóan olyan kripto alkalmazások, amelyek eddig már bizonyítottak, ld. ETH.

A kripto világban már most is számos potencális játék létezik, ahol épülget a metaverse. Nézzünk néhányat.

Sandbox

Az FB bejelentése óta meglehetősen elszállt az árfolyam. A céget 2012-ben hozták létre, kezdetben mobilos játékokra.

Decentraland

Évek óta létező, nagyon népszerű kripto virtuális világ, elég kiterjedt marketplace-el.

Axie Infinity

Ezt a játékot kapták fel a legjobban idén. Év elején az árfolyama 1 USD volt, most éppen 131... Nagyon kiterjedt a világon belüli marketplace.

Ez az egyik legnépszerűbb play-to-earn játék, azaz magával a játékkal lehet pénzt keresni számos formában. Lehet területeket birtokolni, Axie karaktereket fejleszteni és azokat adni-venni. Nem merültem el benne, mert az online gaming nem az én világom, de amit láttam belőle az elképesztő volt.

Kik lesznek a metaverse Amazon-jai?

Nyilván sokan kutatják, hogy vajon ennek a trendnek kik lesznek a legnagyobb nyertesei és hová érdemes a tőkét allokálni. Véleményem szerint a tech óriások biztosan jól fognak járni az egyre erősödő digitalizálódással, viszont nyilván lesz számos olyan ma még kis cég, akiket felkarol ez a trend és kinövik magukat. Őket kell csak megtalálni:).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: metaverse,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-11-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.