Hogyan keresem a következő pozíciót?

A legáltalánosabban felmerülő kérdés egy kereskedő fejében az, hogy mi alapján válassza ki a következő beszállót. Hol a "jó" setup?

Egy tőzsdei kereskedő nagyon másképp működik, mint egy hosszútávó befektető. A befektetőnek illik ismernie a céget, amibe fektet, hisz nem 3 napos pozíciót vesz fel, így tisztában kell lennie a cég fundamentumaival, a szektorban zajló trendekről, stb. A rövidtávú kereskedőt ezek alapvetően nem feltétlen érdeklik, mert piaci setup-okat, momentumokat, volatilitást próbál elkapni. Az opciós kereskedő számára majdnem mindegy mi a ticker, csak legyen likvid.

Hogyan keresek új pozíciókat?

Korábban amikor szinte kizárólag iránymentes, fedezetlen opciós stratégiákkal kereskedtem, nagyon nem volt kérdés, hogy keresem az új belépőt, mert fixek voltak a szabályok. Volt 4-5 határidős alaptermék, lejáratig hátralévő idő kb. 45-60 nap és 80-90%-os range valószínűség. Sokat nem kellett keresgélni. Mióta viszont ezt abbahagytam (2019) a piaci abnormalitások miatt, új napi rutinra kellett átállnom, aminek immáron 3 éve.

Korábban már írtam róla, hogyha az ember a részvénypiacon keresgél beszállókat, akkor túl sok az opció, amit manuálisan nehézkes végignézni és folyamatosan monitorozni. Ezért hoztam létre a GuruScan-t, amivel a számomra ideális opciós setup-okat tudom folyamatosan monitorozni.

Ma az alábbiak szerint keresem az új beszállókat.

Manuális chart nézegetés
Minden nap manuálisan átnézek egy kb. 100 elemből álló likvid részvény és ETF watchlist-et. Ha látok jó technikai setup-okat, akkor megnézem, hogy adott elképzeléshez találok-e megfelelő R/R-el rendelkező opciós stratégiát. Ehhez segítségül hívom a GuruScan-t, amivel nagyon gyorsan ki tudom szűrni, hogy adott célár és időtáv elképzelés mellett milyen Calendar, Diagonal, Butterfly vagy Vertical opciós spread-ek érhetők el. Ha tetszik valamelyik, már kötöm is. Ezeket könnyen össze is tudom egymással hasonlítani.

Technikai alert
A manuális chart nézegetés során a fontosabb szintekre alert-eket állítok be. Amikor ezekről emailt kapok, nézem is az alapterméket és eldöntöm, hogy érdekel-e adott piaci szituációban. Ha igen, akkor ismét előveszem a GuruScan-t és pillanatok alatt megkeresem az elképzelésemhez legjobban passzoló opciós spread-et. Olyan is sokszor előfordul, hogy egy jóval korábban beállított alert teljesült, de már a termék vagy a setup nem érdekel.

GuruScan alert
GuruScan-ben is be vannak állítva alert-ek, amik nem az alaptermék technikai szintjeihez vannak igazítva, hanem kifejezetten opciós együttállásokat figyelnek. Pl. van-e olyan SPX Call Calendar spread, amiben 14-21 nap van hátra, 15-20 között van a front hónap strike deltája, két lejárat között 3 nap van és nem drágább mint 120 dollár. Ezek pl. elég ritkán előforduló dolgok és ha van, érdemes ránéznem. Ilyenkor nyilván először magát az alapterméket nézem, hisz ha folyamatosan eső trendben vagyunk, akkor nem biztos, hogy releváns éppen egy Call Calendar spread. Tehát itt nem egy alaptermék piaci szintje érdekel elsősorban, hanem az opciós spread-ben lévő setup.

GuruScan manuális keresgélés
Adott napon, adott piaci trendben meghatározom, hogy milyen jellegű stratégiák érdekelnek és azokra manuálisan keresek előfordulásokat a GuruScan-ben. Pl. egy nagyon volatilis napon amikor az indexek esetleg támasz szinthez közelítenek és megugrott a Put opciók ára, olyan credit Put Butterfly-okat keresek, amelynek jó az R/R-je és 3-5 nap van csak hátra. Ezeket manuálisan annyira időigényes lenne megkeresni, hogy el se kezdeném, ezért is fejlesztettem a GuruScan-t, mert az pillanatok alatt megmutatja nekem ezt is.

Rendelkezésemre álló időtől függően a fenti megközelítéseket alkalmazom minden kereskedési napon.

Alábbiakban láthatod a 2022 év eleje óta OMK keretein belül megosztott éles pozícióimat. Ezek között elég sok gyorsjelentés trade volt, amiket a GuruScan dobott ki, de láthatsz benne hosszabb távú (Napok oszlop), rosszul elsült pozikat is (FB, BABA).

Hosszabb távú opciós pozíciók

Fenti táblázatból látszik hogy a pozíciók döntő többsége rövidebb távú (Napok oszlop). Ettől függetlenül hosszabb távú opciós pozíciókat is felveszek 1-1 alaptermékre, amiket régóta követek és ha nem is annyira mint egy befektető, de értem és ismerem. Ezeket nyilván nem naponta szűröm, hanem időlegesen és ha jó belépő kínálkozik akkor keresek rá opciós spread-eket. Ezekre később rá lehet építeni, át lehet alakítani egy részét, stb.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-02-24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.