Diverzifikáció másképp...

2022 első felében elég jelentős esést láthattunk a világ részvénypiacain. Két szektoron kívül (energy, utilities) minden esett és nem is keveset.

Látva az alábbi ábrát a két szektoron kívül teljesen mindegy, hogy miben ültem, esett. Az ábra a 2021.12.31 - 2022.05.27 közti időszakot tükrözi.

Magyarul ha nem diverzifikáltam a portfóliót utilities vagy energy szektorba, akkor az egész részvényportfólió minuszos.

Opciós diverzifikáció

Tudom, hogy az opciós kereskedés nem való mindenkinek, de az opciós stratégiák segítségével is lehet diverzifikálni. Ha egy picit elrugaszkodunk a konkrét részvény alaptermék tartástól, akkor könnyen ki lehet alakítani elég reziliens stratégiai megközelítéseket több opciós stratégia együttes alkalmazásával. Mivel ezek összetett struktúrák, így nyilván a menedzsmentjük is időigényes, így nem célszerű túl sok alaptermékben pörögni egyszerre.

Ha egyszerűsíteni akarom az életem, akkor pl. a SPY egy tökéletes alaptermék erre a célra, hiszen ennek segítségével az S&P500-at követem ETF formájában. Ez egyébként a világ leglikvidebb opciós alapterméke, így kiválóan lehet vele opciós stratégiákat kereskedni.

Tehát ha maradok a SPY-nál akkor piaci kontextustól függően tudok diverzifikálni az opciós stratégiák között. Azaz pl. felfele felveszek egy 3-4 hetes Call Calendar spread-et, de lefele kötök egy rövidebb távú Put Butterfly-t, főleg ha magas a volatilitás, mert olyan környezetben a Put Butterfly ára alacsony. Emellé ha éppen oldalazást várok, köthetek akár egy ATM Diagonal spread-et, stb. Tehát nem az alaptermékek között diverzifikálok, hanem egy alaptermékben ülök és az opciós stratégiai időtávban, volatilitásban és strukturában diverzifikálok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezzel nem lehet bukni, de ez egy más jellegű diverzifikáció, mint ücsörögni számos részvényben, ahol azt hisszük, hogy a portfólió diverzifikált, pedig nem az.

60/40 portfólió

A 2022-es év egyik eddigi legrosszabb teljesítményét az Amerikában oly népszerű 60/40 részvény/kötvény portfólió produkálhatta. Az alap elképzelés szerint a portfólióban érdemes 60% részvényt és 40% kötvényt tartani és akkor "jó" lesz. Hát idén nem lett jó ez sem. Sok dolog borult az utóbbi időben, amit korábban az emberek stabilnak és kiszámíthatónak ítéltek meg.

Alábbi teljesítményt nyújtotta a 60/40 portfólió idén. Sárgával az idei év. Kék: SPX, narancs: TLT.

Az alábbi táblázat szerint, 2008 után a második legrosszab teljesítményt (eddig) 2022 nyújtotta a 60/40-es portfólió megközelítésnek.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-06-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.