Dupla / Tripla fenék (Double / Triple Bottom)

dupla fenék

Definíció: dupla fenék (DB), tripla fenék (TB) mindig egy csökkenő trend legalján alakul ki.

Trendforduló minta, vagyis a meglévő csökkenő trendet töri meg és az árfolyam emelkedésnek indul.

 

Az ármozgás két horizontális szint között jön létre. Az ár a két horizontális szint között mozog a kitörést megelőzően.

Emlékeztetőül az alakzatok bevezetését itt találod.

DB és TB között mindössze annyi a különbség, hogy a DB esetében a horizontális támasz szintet kétszer ostromolja az ármozgás, míg TB esetében ez háromszor történik meg.

Sikeres: ha a horizontális ellenállási szintet áttörte az árfolyam és az emelkedés folytatódik. Elképzelhető 1-2 visszatesztelés, de akkor az addigi horizontális ellenállás támaszként meg kell, hogy tartsa az árat.
Sikertelen: ha az ellenállási szint áttörését követően a visszatesztelést nem fogja meg a támasz szint hanem az árfolyam további esésnek indul.

Példa DB-re:

dupla fenék
Példa TB-re:
tripla fenék
Gyönyörű példa DB-re, de heti chart-on, ami sokkal erősebb jel, mint a napi. Ha hetin veszed észre, az alakzat működésének valószínűsége is magasabb. Az alábbi példán látszik, hogy a heti charton rövid idő alatt a kitörést követően egy 50%-ot emelkedett a papír (40-ről, 60-ra).
dupla fenék példa
Időtáv:
Középtávú alakzat, általában 3-6 hónap kell a kialakulásához.
Célár:
a horizontális támasz és ellenállás közti különbség + kitörés szintje.
Időhorizont:
az alakzat kezdetétől a kitörésig eltelt idő jövőbeni kivetítése.

A kitörési pont és stop loss szintek számításánál szükség van az ATR ismeretére.

Kitörési pont:
Amikor az árfolyam áttöri a horizontális ellenállási szintet és legalább az átlagos ATR értékkel kitör.
Stop loss:
Ha a kitörést követően az árfolyamot nem tartja meg a korábbi ellenállási szint támaszként és a visszatesztelés átlagosnál magasabb ATR érték mellett történik meg.
Volumen:
az alakzat kialakulása során általában csökken a volumen, majd átlagosnál nagyobb volumen mellett történik meg a kitörés. Megfigyelhető, hogy az első bottom esetében a volumen általában nagyobb mint a második kialakulásakor.
Trade:
Ha az árfolyam átlagosnál magasabb volumen mellett áttöri a horizontális ellenállási szintet, emelkedésre játszom.

Figyelem:
Általános szabály, hogy a két horizontális szint között minimum legyen egy 10% különbség, egyébként az alakzat nem DB vagy TB, hiszen akkor a vételi nyomás nem akkora, hogy a meglévő csökkenő trendet meg tudja fordítani. Fontos azt is megjegyezni, hogy minél tovább tartott az alakzat kialakulása, annál nagyobb az esély arra, hogy működni fog és valóban megtörik a csökkenő trend és emelkedésnek indul az ár. Az alakzat általában egy "W" betűre hasonlít.


Tanulság:
- DB/TB általában gyorsabb és erősebb mozgás, mint DT/TT, mert az eső trend minden esetben aggresszívabb mint az emelkedő, így jelentősebb ármozgásra lehet számítani ezen alakzatok beteljesülésekor.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-10-27



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.