Mi mozgatja az árat?

a tőzsdei árat meghatározó tényezők

Mielőtt nagyon továbbmennénk az indikátorokra és azok buktatóira, érdemes röviden átvenni, hogy mitől mozog az ár? Egy korábbi blogbejegyzés alkalmával azt már megtárgyaltuk, hogy hosszútávon mitől változik az ár, mi befolyásolja azt. 

Most arra keressük a választ, hogy rövidtávon mitől mozog az ár.

Aki tradernek vallja magát vagy abba a csoportba szeretne tartozni, annak nagyon fontos, hogy ezt megértse. Enélkül egyik alakzat és indikátor sem ér semmit. Az ár mozgása kizárólag a momentum mozgásától függ. A momentum gyakorlatilag az ár változásának sebességét mutatja és a hozzá tartozó volument. 

Hogyan függ össze az ár a momentum és a volumen?

Ez egyben a trend erejét is jelzi. Minél erősebb a trend és nagyobb a volumen, annál erősebb az ármozgás is. Ez fordítva is igaz, ha az ár emelkedik, de kiesik alóla a momentum, és csökken a volumen, akkor hamarosan óriási korrekcióra lehet számítani.

Tehát amit érdemes minden charton figyelni, hogy az ár a momentummal együtt törjön ki, egyébként nem lesz hosszú életű az ármozgás. Valós kitörés nem létezik momentum kitörése nélkül.

Így az egyik alapvető és kulcsfontosságú indikátor a momentum típusú indikátor, amiből több fajta is létezik. Ezt majd a következő bejegyzésben tárgyaljuk.

Itt most a lényeg azt megérteni, hogy az ár volumen és momentum nélkül nem mozog, nem fog kitörni. Ha mégis, az nagyon rövid életű lesz, érdemes ott a korrekciót megjátszani. 

Ha jobban belegondolsz, ez triviális. Ha a jelentős áremelkedést, szignifikáns volumen követi, az azt jelenti, hogy sokakat érdekel a papír, így az árfolyam szépen emelkedik, mert mindenki venni akar. Ha azonban a vételi kedv aláhagy, kezd kiesni az emelkedésből a volumen, de a lendület még hajtja. Amint a lendület és a volumen is elfogyott, esés vagy korrekció várható.

A kezdeti lépéseim során nagyon sokszor elkövettem azt a hibát, hogy a momentumot és a volument nem figyeltem, csak az árat. Olykor egy erős trend legtetejét sikerült elkapnom, ahonnan az ár zuhanni kezdett. Csak később értettem meg ennek a valódi okát, ami a volumen és a momentum.

Igazából az összes indikátor a volumennel és az ármozgással játszik. Mindegyik másféle szemszögből mutatja be a két paramétert, de valójában csak az ár és a volumen számít, semmi más. A legtöbb sikeres trader csak az árat és a hozzá tartozó volument figyeli, nem használ semmilyen indikátort, csodaszert! Minden indikátor csak egyfajta szemüveg, amin keresztül az árat és a volument figyeli. Csak az ár és a volumen létezik, minden más abból származtatott.

Tanulság:
- Valós kitörés nem létezik megfelelő momentum és volumen nélkül.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-11-27



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.