Mit indikál a momentum?

momentum fogalma a tőzsdén

Kerek számhoz érkeztünk. Ha a blog egy chart lenne, itt az ár elidőzne egy kicsit, mielőtt folytatná útját. Mi is így teszünk. A legfontosabb és leghasználhatóbb indikátoroknál egy kicsit elidőzünk, majd töretlen lelkesedéssel folytatjuk utunkat az opciók világába

Amikor még itt tartottam a tudásomban, nagyon türelmetlen voltam, mert még nem sikerült érdemleges pénzt keresnem a piacokon. Vergődtem az indikátorok között, feldobtam egy jó párat a chartra és nem tudtam soha dönteni. Mivel túl sok indikátort kezdtem el egyszerre tanulmányozni, hamar olyan helyzetben találtam magam, hogy az egyik adott vételi jelet, a másik nem, stb.

Analízis paralízis?

Analízis paralízisnek is hívják ezt a jól ismert technikai elemzést övező fogalmat. Vagyis képtelen voltam dönteni, mert "túlanalizáltam" a helyzetet. 

Albert Einstein mondta egyszer: "Things should be made as simple as possible but not any simpler."

Azaz a lehető legegyszerűbb módon közelítsük meg a helyzetet, de annál ne egyszerűbben. Ez nagyon igaz a technikai elemzésre is. Hajlamosak vagyunk túlbonyolítani az életet és az elemzést egyaránt. Ami egyszerűnek tűnik, nem hisszük el, hogy működhet. Ezért esnek a kezdők abba a hibába, hogy egyre több és több indikátort használnak, keresik a megerősítést, de igazán nem találják. Túlanalizálják a helyzetet.
Velem is megtörtént, ezért nagyon ismerem az érzést. Az elkövetkezendő néhány bejegyzésben abban szeretnék segíteni neked, hogy melyek azok az indikátorok, amiket érdemes használni és melyek azok amikkel biztos a kudarc.

Az előző részben tisztáztuk, hogy az ár és a momentum egyszerre történő kitörése esetén lesz tartós az elmozdulás.

Milyen indikátor típusok léteznek?

Mielőtt továbbmennénk, nézzük át, hogy milyen főbb indikátor típusok léteznek:
1. trendet követő
2. momentumot mérő
3. volatilitást mérő
Az indikátor gyakorlatilag egy matematikai függvény ami egy adott algoritmus alapján az árból és volumenből számítja ki az adott mutató értékét. Az indikátorok az árnak valamilyen aspektusát mutatják meg. Minden indikátor három paraméterből építkezik: ár, idő, volumen. Ez pontosan olyan, mintha a chartra többféle szemüvegen keresztül néznénk rá. Nézhetem zöld szemüvegen keresztül, kéken, pirosan, sárgán, stb. Az indikátorok az ármozgás különböző aspektusait láttatják és azokból lehet "feltételezni" a jövőbeli mozgását. Minden indikátornak a célja valamilyen szinten a predikció, vagyis a jövőbeni mozgás valószínűsíthető iránya.

A trendet követő az ár alapján dolgozik. A momentumot mérő az ár változását figyeli, míg a volatilitást mérő az ár változásának mértékét.

Vegyük elsőként górcső alá a momentumot mérő indikátorokat. A momentum indikátor az ár változásának sebességét méri. Segít beazonosítani a vevők és eladók relatív lelkesedését, a mozgás dinamizmusát. Számos gyakorlati megvalósítása létezik, mint pl. az MACD, RSI, Stochastics, stb. Ezekről majd részletesebben írok a következő cikkekben.

Amit feltétlen tudni kell a momentum indikátorokról és amit általában nem mondanak el a könyvekben az a divergencia. Még az RSI készítője Welles Wilder is azt mondta, hogy az RSI legjellemzőbb karakterisztikája a divergencia. De mit is értek divergencia alatt? Azt amikor az ár emelkedik, az RSI csökken, vagy fordítva. A divergencia előre jelezheti a trend fordulását vagy egy rövidebb korrekcióját. A következőkben ezekre fogok példákat is hozni. Természetesen nem minden divergencia esetében történik meg a trendfordulás vagy a korrekció.

A legtöbb momentum indikátorral az a baj, hogy nem megfelelően alkalmazza a tömeg, nem a divergencia jellegét használják az indikátornak, hanem mindenféle keresztezéseket, túlvett, túladott állapotokat, stb.

A momentum indikátor divergencia karakterisztikája a legmegbízhatóbb momentum tradelési módszer.

Ha a technikai alakzatokat és a momentum divergenciát közösen használod, elképesztő eredményeket érhetsz el. Hamarosan megosztom veled, hogyan...

Tanulság:
- A legjellemzőbb momentum karakterisztika a divergencia!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-12-03



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.