Kockázatmenedzsment stratégiák - I

kockázatmenedzsment stratégiák

Tekintve, hogy az opciós kereskedés egyik legnagyobb és legfontosabb előnye a kockázatmenedzsment, így egy ideig most ezt a témát fogom taglalni.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az opciós stratégiák helyes alkalmazásával meglévő részvény vagy index portfólió is tökéletesen bebiztosítható.

 
A mai cikkben nézzük meg, miképp biztosítható egy meglévő részvénypozíció, pl AAPL (Apple).
Azt tudni kell, hogy 1db opciós kontraktus 100db részvény kontrollálását jelenti. 

Részvénypozíció biztosítása opcióval

Tegyük fel, hogy rendelkezel 1000db AAPL részvénnyel és emelkedésre játszol, de valamilyen szinten biztosítani akarod a pozíciót. Mivel tudod, hogy a stop nem nyújt megfelelő védelmet, ezért más megoldást keresel. A stop használatával elérhető "kockázatmenedzsment" hiányosságai:
- ha market stop megbízást alkalmazol, nem tudhatod előre, hol fog teljesülni,
- ha limit stop megbízást alkalmazol, átugorhatja a piac és sosem fog teljesülni,
- rosszul megadott stop szint esetén egy ellen irányú egynapos korrekció kiszedhet a pozícióból, majd utána megy tovább felfelé a piac, de te már nem leszel benne...- biztos ismerős érzés:)

Ha rendelkezel opciós tudással, akkor viszont tudod, hogy a stop használatánál vannak sokkal jobb megoldások is. Ilyen pl. a Protective Put stratégia használata.
Nézzük meg mit is jelent ez a fenti példa esetében. Az 1000db AAPL részvény kockázati grafikonja az alábbiak szerint néz ki.

kockázatmenedzsment stratégiák-1000db AAPL részvény kockázati grafikonja

Hogy mi ezzel a gond? Legfőképpen az, hogy korlátlan benne a kockázat, vagyis "bármeddig" eshet...

Az 1000db AAPL részvény bekerülési költsége tegnapi áron $141.970. Ezt az összeget szeretnéd megvédeni. Tegyük fel, hogy egy hónapig tervezed a pozíciót tartani, mert addigra vagy eléri az általad prognosztizált technikai szintet, vagy be kell ismerned, hogy téves volt az elképzelés és kiszállsz.

Az 1000db AAPL részvényt 10db Put opció megvételével tudod biztosítani. Mivel 30 napra tervezel, ezért nem a legközelebbi lejáratot (2009 JUL) veszed meg, mert abban már csak 18 nap van hátra, hanem egy lejárattal tovább mész és a 2009 AUG-t választod. A következő eldöntendő kérdés, hogy milyen szintre veszed meg a Put-ot. Jelenleg az AAPL árfolyama 141,97. Tegyük fel, hogy az általad maximálisan vállalható veszteség a 140-es szintnél van. Ezen információk birtokában el tudod dönteni, hogy az általad megvenni kívánt Put a 2009 AUG 140 Put, amit jelen állás szerint $3,21-ért vehetsz meg. Mivel egy opció 100db részvényt kontrollál, ezért 1db ilyen opció ára $321. Mivel neked 1000db AAPL részvényed van, ezért 10db ilyen opciót kell venned.
Tehát a biztosítás ára 10x321, azaz $3.210. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha utánaszámolsz, akkor ez a befektetett összeg csupán 2%. Tehát a teljes tőke 2%-áért sikerült biztosítást venned.

Mit értünk el ezzel? Az alábbi kockázati grafikon szemlélteti:

kockázatmenedzsment
Tehát ha 140 alá csökken az AAPL árfolyama bármikor a lejáratig (2009 AUG) te eladhatod 140-ért. Mivel eladási jogot vettél, vagyis Put-ot, ezért a Put érvényességi idejéig - az AAPL piaci árfolyamától függetlenül - 140-ért eladhatod azt. Ez azt is jelenti, hogyha az AAPL hirtelen 100, akkor sem vesztetted el az eredeti pozíciód 40%-át, hiszen te továbbra is eladhatod 140-ért... - az opciós piac óriási előnye!

Tovább tegyük fel, hogy időközben rádöbbensz, hogy rossz döntés volt emelkedésre játszani, ebből inkább esés lesz rövidtávon. Ez esetben eladod az 1000db AAPL részvényt, de megtartod a Put-ot, mert az szépen fel fog értékelődni az esés folyamán. Tehát az emelkedésből nem sikerült pénz csinálni, de az eredetileg megvett biztosításból - esés esetén - igen. 

Fenti stratégia előnyei összefoglalva:

- nem szed ki a stop idő előtt,
- mindegy meddig esik a papír, biztosítva vagy adott árszinten,
- ha nem jön be az emelkedés, kiszállva a részvényből, esés esetén a Put opció pénzt fog termelni.

Az opciós piacban rejlő kockázatmenedzsment stratégiák egyedülállóak. Ezen ismeretek hiányában a mai piaci körülmények között főleg - a tőke védelme csak esetleges. Ha valaki komolyan gondolja és hosszabb távon tervezi a tőzsdei karrierjét, akkor az opciós tudás elsajátítása nem "opcionális", hanem kötelező!

Tanulságok: 
- Opciós stratégiák alkalmazásával meglévő részvénypozíciók is bebiztosíthatók.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-06-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.