A pozíció átalakítás művészete

dinamikus pozíció átalakítás

Aki egy ideje már foglalkozik a tőzsdével, annak ismerősen csengenek az alábbi fogalmak a részvénypiacról: piramidális stratégia, pozíció ráépítés, stb.

Ugyebár ezek olyan stratégiák, amik a meglévő pozíciót átalakítják, növelve a profit lehetőségét és többnyire csökkentve a kezdeti kockázatot. Míg ezek a stratégiák a részvénypiacon meglehetősen limitáltak, addig az opciós stratégiák esetében szinte csak a képzelet szab határt.

Nézzünk néhány egyszerű opciós példát

Többnyire mindenki által ismert legegyszerűbb opciós stratégia a Long Call, amikor az alaptermék emelkedésére spekulálunk "korlátlan" profit lehetősége mellett. Zárojelben jegyezném meg, hogy a korlátlan az csak a kezdők illúziója...:) Egy ilyen alapvető stratégia az idők folyamán többféle metamorfózison eshet át annak megfelelően, hogy milyen további elvárásokat támasztunk az alaptermékkel kapcsolatban. Az átalakítások során a kockázat folyamatosan csökkenthető párhuzamosan a profitelvárás növelésével. És ne feledjük mindvégig korlátozott kockázattal bíró stratégiáról beszélünk!

Néhány példa arra, hogy egy egyszerű Long Call egy lépésben mivé alakítható át ha változik az elvárásunk:

- korlátozott nyereséggel bíró, de továbbra is emelkedő,
- egy adott szintnél oldalazó - idő nekünk dolgozik,
- oldalazás / konszolidált emelkedés - idő nekünk dolgozik,
- vagy akár egy mozdulattal short irányra játszó szint kiírás.

Fentieken túl számos további átalakítási lehetőség létezik, amelyeket itt most nem részletezek, az oktatásokon tárgyaljuk őket gyakorlati szempontból is. Az átalakítás művészete nem triviális dolog, hiszen nem mindegy mikor és mire alakítjuk át a stratégiát és az is nagyon fontos, hogy épp Call / Put vagy szintetikus pozíció használatával.

Míg a részvénypiacon konkrétan zárni kell egy pozíciót ha profitot akarunk realizálni, az opciós piacon elég ha egy megfelelő átalakítást eszközlünk, nem feltétlen kell kilépni az adott pozícióból.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2011-04-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.