A síelésnek mi köze a tőzsdézéshez?

síelés és kereskedés

Idén ismét élhettem az egyik legnagyobb szenvedélyemnek, a síelésnek és snowboardozásnak. Az egyik lesiklás során beugrott egy érdekes összefüggés a tőzsde és a síelés között.

Azt tudni kell, hogy 3 éves korom óta síelek, így meglehetősen rutinból megy a száguldozás és közben jönnek az inspirációk, nem kell arra koncentrálni, hogy mikor vegyem be a következő kanyart:)

 

Többnyire kétféle síelő létezik: az aki gyerekkorban tanult, így lazán, könnyedén, megerőltetés nélkül síel, és az aki felnőttkorban igyekezett elsajátítani ezt a sportot, így meglehetősen mereven és "keretek között" síel.

A két stílus látványra is nagyon különbözik arról nem is beszélve, hogy közben a két síelő egészen másfajta "élményen" megy keresztül.

Idén próbáltam egy barátomnak elmagyarázni a zárt lábú, sűrű slalom síelés titkát, mely a következő párbeszédben zajlott le:
- "Dőlj előre, így a testsúlyod nem hátul lesz és könnyebben össze fogod tudni zárni a léceidet, nem fog kacsázni és összemenni az orra" - javasoltam.
- "Nem merek előre dőlni, mert akkor nagyon begyorsulok és nem fogom tudni irányítani a léceimet"- válaszolta.
- "Így, hogy hátul van a testsúlyod és folyamatosan összemennek a léceid vagy hóekézel, így tudod irányítani?" - kérdeztem.
- "Így sem, de legalább ezt a testtartást már megszoktam..." - felelte.

Az utolsó mondat a cikkem fő mondanivalója. A legtöbben még a siker érdekében sem hajlandóak változtatni a berögzült szokásokon és nem képesek kilépni a megszokott és kényelmes komfortzónából. Pedig ha hiszed ha nem, az igazi siker akkor köszönt rád, ha kilépsz a sémákból és a régi nem működő modelleket (szokásokat) újakra cseréled még akkor is ha ez elsőre "veszélyesnek" tűnik...

Ne ragaszkodj a megszokotthoz

Így van ez a tőzsdével is. Ha ragaszkodsz a nem működő de "ismerős" dolgaidhoz, akkor nem fogsz tudni sikert elérni. A legtöbben megismerkednek néhány instrumentummal, megszokják és elkezdenek hozzá ragaszkodni még akkor is ha a módszer nem működik vagy szimplán az instrumentum nem illik a stílusukhoz. 

A barátom mindig azt kérdezte, hogyan merek ennyire száguldozni és hogyhogy nem fáradok el a nap végére. Elmondtam neki, hogy amint jó helyre rakod a testsúlyod, szinte az egész megy magától, nyoma sincs erőlködésnek, a lécek siklanak maguktól... de ehhez ki kell lépni a komfortzónából és merni megtenni azt a lépést, ami elsőre ijesztőnek tűnik (előre kell dőlni...). Lehet, hogy a komfortzóna biztonságos hely, de egyben nagyon unalmas és fejlődésnek nyoma sincs benne...

Sokan vannak így az opciózással is: "nem mernek előre dőlni", jó a megszokott, igaz hogy már nem szolgálja a célokat, de "olyan félelmetes" kilépni a komfortzónából. Elsőre talán az opciózás is gyorsnak és veszélyesnek tűnik de csak addig, míg nincs helyén a súlypont és nem siklik magától...

Ha vinni akarod valamire a tőzsdei világban vagy az élet bármely területén akkor olykor-olykor bizony ki kell lépni a komfortzónádból, "előre kell dőlni" és megtenni a szükséges lépéseket.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2012-03-30 13:52:32



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.