VIX - 2007 Óta Nem Járt Ilyen Alacsonyan!

alacsony VIX
Korábbi cikkeimben már elég sokat írtam a VIX-ről és annak szerepéről az opciós kereskedésben. Most arról fogok írni, hogy miért érdemes követni a VIX Futures Curve állapotát és a jelenlegi állapotból mi és hogyan olvasható ki a piaci szentimentről. A VIX ugyebár egy szentiment indikátor, ami az SPX opciók beárazott Implied Volatility (IV) értékéből kerül kiszámításra egy súlyozott átlag alapján. Így a VIX is egy származtatott érték. Annyit kell tudni az IV-ről, hogy minél alacsonyabb, annál olcsóbbak az opciók és annál nagyobb az optimizmus a piacon. Minél drágábbak az opciók, annál nagyobb a pesszimizmus és többnyire a piacon esés tapasztalható.

Vessünk egy gyors pillantást a VIX napi chartjára


vix napi chart

Szépen látszik, hogy nemrég áttört egy elég jelentős támaszt, majd a tegnapi nap során (2013.03.12) visszapattant. Jelenleg elképesztő optimizmus uralkodik a részvénypiacon (2013.03.12 állapot). Érdemes egy pillantást vetni a VIX havi grafikonjára. Utoljára ilyen alacsonyan a VIX 2007-ben volt. Ugye emlékszel még mi történt azt követően?

vix havi chart

Nézzük meg a 2013.03.12-i VIX option chain állapotát és a VIX-re köthető opciók árait, mert ebből is egy fontos következtetésre juthatunk.

vix opciók

Nézzük a pirossal bekarikázott részeket. 12.37 a VIX árfolyama, ami olyan alacsony, hogy régen járt ennyire alacsonyan az ár. Ez látható volt a fenti grafikonokból is.
Ami még nagyon szembetűnő, hogyha megnézed a márciusi és az áprilisi lejárat közti különbséget, akkor az látszik, hogy a Call opció (bal oldal) esetén hatalmas az eltérés, míg a Put esetén szinte ugyanaz. Nézzük ezt egyesével a bekarikázott értékek mentén.
Márciusi 13-as Call opció ára: 0.85, ebben 7 nap van hátra. Az áprilisi 13-as Call opció ára 2.30 amiben 35 nap van hátra. Szépen látszik az időérték hatása. Minél több idő van hátra, annál drágább az opció. Az idő pénz...
Ezzel szemben a Put oldal egészen más képet mutat. A márciusi 13-as Put értéke 0.40, az áprilisi viszont csak 0.45. Azaz hiába van a kettő között nagy időkülönbség mégsem kerül szinte semmivel sem többe az áprilisi Put ára. Mire lehet ebből következtetni? Nagyon asszimetrikus az option chain ami a VIX "mean reversion" jelenségéből is adódik, de azt is lehet belőle szépen látni, hogy a távoli Put opciók sem érnek túl sokat, hiszen a piac már erősen árazza a VIX emelkedést, ami piaci esést feltételez. Természetesen ennek pontos idejét megmondani lehetetlen, de közelít:).

Ezen felül mindenképp érdemes követni a VIX Futures Curve állapotát is, ami a VIX határidős termék jövőbeni lejáratainak árait mutatja. Íme a 2013.03.13-i állapot:

VIX index

Ennek az aktuális állapotát mindig itt tudod követni.
Ebből is szépen látszik, hogy mennyire meredek a görbe, azaz a távoli lejáratokra sokkal magasabb volatilitás van beárazva, mint a jelenlegi. Ha magasabb a VIX, az magasabb opciós árakat eredményez és negatív piaci kilátásokat, azaz esést és pesszimuzmust. Jelenleg olyan alacsony a VIX, hogy érdemes nagyon figyelni a fordulatot. Mivel alacsony a VIX, így nagyon olcsón lehet opciókat vásárolni egy esetleges piaci szakadás lekereskedéséhez.

A VIX-et akkor is kell figyelned, ha nem kereskedsz opciókkal, mert sokszor előre tud jelezni... Nem véletlenül az egyik legfontosabb eleme a 4x4-es Piaci Mátrixomnak, amivel a piacot folyamatosan figyelem!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-03-13



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.