Mi Ebben A Kockázatos?

Mi Ebben A Kockázatos?
Az összes kezdő azzal kezdi a kereskedést, hogy indul a félelem, mert azt hallotta, hogy a trading nagyon kockázatos. A legtöbb kezdő tanfolyamon elhangzik, hogy "manage risk first", azaz mindig a kockázatot menedzseld először, mert arra van hatásod. Ezzel egyet is értek! A célárral semmi hatásod nincs, a kockázatra viszont igen.
 
De azzal nem értek egyet, amikor sok helyen hangoztatják, hogy a kockázatot kerülni kell.
 

A kockázatokat nem kerülni, hanem kezelni kell

Ha profitálni akarsz a piacon akkor igenis kockázatot kell vállalnod. Minél nagyobbat, annál nagyobb a profit többnyire. A kockázatot fel kell tudnod mérni és "szeretned kell a kockázatot", hiszen az teszi lehetővé, hogy profitálj a piacon. Ha nincs kockázat, nincs nyereség sem.

Véleményem szerint a legnagyobb kockázat soha nem maga a termék, hanem a trader hozzá nem értése. Pl. nem értem azokat az FX kereskedőket akik azért sírnak, mert elbukták a számlájukat egy gyorstalpaló után úgy hogy fogalmuk nem volt a tőkeáttétről, marginról, likvidálási szintekről, átlagos elmozdulásokról, stb. Nem az FX vagy az opció a kockázatos hanem maga az ember.

Sokkal kockázatosabb az, ha nem tudod mit csinálsz

Sajnos a legtöbb tradernek fogalma sincs konkrétan mit is csinál, milyen kockázatot vállal, milyenek az esélyei, milyen valószínűségeket kereskedik, mik a termék legalapvetőbb specifikumai, stb.

A perszonális kockázat a legmagasabb, nem a termék és nem a stratégia a veszélyes! Az a veszélyes ha az illető nem tudja mit miért csinál. Éppen ezért a legfontosabb az alapos felkészülés, az elképesztő mennyiségű gyakorlás és a végtelen alázat a piaccal szemben. Ezek mellett az sem egy utolsó dolog, ha nem csak a statisztikára épülő technikai elemzést használod, hanem a valószínűséget is az oldaladra állítod.

Te túl vagy már az 1000 óra gyakorláson? Sokan panaszkodnak a sikertelenségől néhány 100 óra gyakorlás után. Én kb. 8.000 óra opciós kereskedésen vagyok túl az elmúlt 8 év alatt. Ezer óra után elkezded meglátni az összefüggéseket és a legnagyobb kockázat már nem te leszel saját magadnak! Ekkor indulhat el a sikeres és profitábilis kereskedési karriered. Előbb nem sok esélyed van rá... - sajnálom de ezek tények! A legtöbb ember soha nem indul el magától ezen az úton, mert elsőre ijesztő. Éppen ezért hoztam létre az OpcioGurut 2008-ban, hogy tudjak segíteni abban, hogy neked ne többezer óra legyen mire átlátod az opciós piaci összefüggéseket.

A kockázatkezelés nem áll ott meg, hogy stop vagy opció. Sokkal de sokkal tágabb értelemben kell foglalkoznod a kockázatok kezelésével. Pl. a termék nem ismerete szerintem sokkal nagyobb kockázat mint az, hogy hova rakod a stop megbízást. Így nem elég annyival letudni a kockázatkezelést, hogy 1:2 risk:reward, meghatározom a stop árszintjét és ahhoz méretezem a pozíciót. Ennél sokkal többről van szó.

Íme azok a területek, amik beletartoznak a kockázatkezelés teljes koncepciójába:
  • mentális és érzelmi felkészültség
  • iszonyatosan alapos termékismeret (pl. S&P500 index, EUR/USD, olaj, stb)
  • kereskedési stratégia rutinszerű alkalmazása (pl. opciós sratégiák)
  • kockázatkezelési alapelvek alkalmazása (pl. stop, opciós stratégiák)
  • nem csak technikai elemzés, hanem a valószínűségek kezelése is
  • tudod mit, miért és mikor teszel
  • tisztában vagy a céljaiddal, stb.

Tehát gondold újra a kockázatkezelés témakörét. Nem arról van szó, hogy hova teszed a stopot! Ha ennyinél megállsz, sok jóra ne számíts a piacon!




1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-05-30



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.