Árral Szemben Evezel?

Árral szemben evezel?
A kezdő opciós kereskedő legnagyobb problémája az időérték jelenségének megértése és profitábilis használata. Tisztán emlékszem nekem is mekkora kavarodást okozott hónapokig. Aztán szépen lassan kitisztult a kép, de elég sokba került ez a végére.

A hagyományos piacon ugyebár nem létezik olyan időérték mint az opciós piacon. Megveszed a részvényt és tartod. Max nem megy sehova, de nem veszítesz, kivéve a tőkeköltséget, amivel amúgy az átlag úgysem számol soha:).

Az opció idővel lejár, elértéktelenedik, így az árának egy részét a beárazott idő teszi ki. Ezt hívják időértéknek. Minden áldott nap értéktelenedik az opció. Ez azt is jelenti egyben, hogyha pénteken megvásárolsz egy opciót és a piacon minden változatlan állapotban nyit ki hétfőn, akkor garantáltan veszítettél az időértéken. Nyilván ennek az ellentettje igaz akkor ha az adott opciót kiírtad pénteken. Fontos, hogy ez akkor igaz csak ha minden más paraméter állandó, azaz pl. sem az alaptermék ára sem a volatilitás nem változott.

A legtöbb opciós kereskedő azért bukik, mert ész nélkül veszi az opciót és nem érti az időérték és volatilitás összefüggéseit. Erre a témára önmagában több órát szentelek oktatásokon, mert kritikus a megértése.

Nézzünk egy hétköznapi példát az időérték jelenségére

  • Tegyük fel, hogy az időérték maga a folyó.
  • A csónak maga az alaptermék.
  • Aki evez az pedig a piaci mozgás.
  • Iránykereskedés: a csónakot behelyezem a folyóba és az evező alanyunkat arra kérem, hogy evezzen ki a jobb szemközti partra, de az éppen aktuális ponttól legalább 500m-el feljebb. Ehhez elég rendesen kell tempóznia, hiszen az árral szemben kell felfelé haladnia, hogy elérje a partot. Az ár maga az idő, az evezés maga az alaptermék árelváltozása. Ha nem evez kellő sebességgel, akkor talán kiér a partra egyszer, de messze nem ott ahol kellett volna (enyhe veszteség). Az is lehet, hogy soha nem ér ki a partra (max. veszteség).
  • Iránymentes kereskedés: itt arra kérem az evezőnket, hogy rakja vízre a csónakot és csak arra figyeljen, hogy ne érje el a partot, azaz csak akkor evezzen ha baj van és valami miatt a sodrás a part felé kezdené el sodorni. Neki a célja most csak annyi, hogy az 500m-el lejjebb lévő tóba megérkezzen úgy hogy a partot ne érintse. Ha nem evez az sem baj, mert az árral egy irányba került letételre a csónak.

Melyik a könnyebb vajon?

A kezdő kereskedők nem csak azért veszítenek, mert az árral szemben úsznak, hanem azért is, mert rossz csónakot raknak vízre, nincs erejük, túl nagy az evező, keveset aludtak aznap és nincs erejük evezni, főleg nem 500m-t árral szemben. Ha jobb csónakot választottak volna és többet edzettek volna mielőtt vízre szállnak, akkor lett volna esélyük...

Az, aki az árral egy irányba teszi le a csónakot az akár "másnapos" is lehet, mert nem vesz el akkora energiát a feladat. Ha minden rendben van, eveznie sem kell, mert az ár lesodorja a tóba. Neki akkor elég ébrednie, ha közeleg a part, addig remélhetőleg ki is józanodik:).

Remélem ez a kis tanmese jól szemléltette az opció vétel és kiírás közti különbséget.

Ma már én is az árral egy irányba úszom (józanul:D), azaz többnyire opciókat írok ki. Nálam nem az a mondás, hogy "trend is your friend", hanem "TIME IS YOUR FRIEND".

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-06-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.