OTC Vagy Tőzsdei Határidős Deviza

OTC Vagy Tőzsdei Határidős Deviza

Sokan még több év FX kereskedés után sem tudják mi a különbség az OTC és a tőzsdei határidős devizapiac között. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha szeretnéd opciókkal fedezni vagy kombinálni a már meglévő FX kereskedésed.

A "tömegek" által használt FX instrumentum többnyire maga az OTC piaci spot deviza. Ezen a piacon lotokban gondolkodnak, lehet micro és mini lotokat is kötni, nincs kötési díj többnyire csak a spread és már nagyon alacsony letéttel és számlamérettel meg lehet kezdeni a kereskedést. Sokak számára nagyon csábító, hogy már néhány száz dollárral lehet OTC FX számlát nyitni és megkezdeni a micro lotos kereskedést. Ez gyakorlásnak valóban nem rossz, de megélhetés szinte biztosan nem lesz belőle. Ahhoz sokkal magasabb tőke szükségeltetik...

OTC vagy tőzsdei határidős deviza

A tőzsdei határidős devizapiacon nem létezik lot, csak kontraktus és az alapletét igény is többszöröse az OTC piacon lévőnek. Egy db EUR/USD tőzsdei határidős kontraktus (/6E) megvásárlásához jelen állapot szerint $2.500 margin szükéges az Interactive Brokers platformon. Ezért is lett sokkal elterjedtebb az OTC spot devizapiac a retail kereskedők körében, mert sokkal kisebb kockázattal is ki lehet próbálni. Többek között az egyik legnagyobb különbség a kettő között, hogy az OTC szabályozatlan piac, míg a tőzsdei határidős deviza szabályozott. A szabályozott piacon nem érdekelt a bróker abban, hogy veszíts, nem ő az árjegyző, nem áll be dealing desk modellel ellened kötni, nincsenek áreltérések a platformok között, stb. Sokkal kontrolláltabb környezet, mint a szabályozatlan piac, ahol a legtöbb OTC FX ügylet köttetik. Csak halkan jegyezném meg, hogy a mostanság oly népszerű bináris opciózás is többnyire teljes mértékben szabályozatlan.

További különbségek a két piac között

Íme egy összehasonlító táblázat a két piac közti különbségekről.

otc és futures deviza

Erről a táblázatról beszélek részletesebben a 2013-as Forexpora készített előadásomban, amint az alábbiakban tudsz elérni. A videóban az 5. perctől hallhatod a két piac összehasonlítását.

Video loads here

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-11-13



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.