Kockázatmentes Profit?

Kockázatmentes Profit

Létezik kockázatmentes magas profit az életben? A minap éppen erről beszélgettem egy barátommal, ahol párhuzamba állítottam a kockázatmentes életet a kereskedéssel.

A barátomon kívül is nagyon sok olyan kérdést, megkeresést kapok, hogyan lehetne havi 10% profitot elérni kockázatmentesen, vagy nagyon alacsony kockázat mellett. Sajnos még ma is sokan hisznek ebben az irreális, csodával határos lehetőségben vagy inkább illúzióban. Nézzük először a kockázat fogalmát az életben.

Milyen a kockázatmentes élet?

Unalmas, lapos és nem "profitábilis". Miért? Azért mert ha nem vállalsz kockázatot az életben, akkor soha nem jutsz sehova. Akik sikeresek akár vállalkozásban akár sportban egytől egyig kockázatvállalók. Nem a biztosra utaztak, nem az előre kitaposott utat követték. Nézd csak meg a történelem nagyjait, akik elértek valamit soha nem a kitaposott utat járták. Gondolj csak Nelson Mandelára, Mahatma Gandhi-ra és még sorolhatnám.

A nagy és sikeres emberek saját kezűleg vágták maguknak az ösvényt és így jutottak előre. A kockázatmentes életben nincs fejlődés, nem lesz sok pénzed, nem lehetsz szerelmes (az is kockázat, hogy elhagynak), nem próbálhatsz ki új dolgokat, stb.

Kockázatmentes vállalkozás

Nézzük, hogyan működhetne egy kockázatmentes vállalkozás a valóságban, ha ugyanazt várnánk el tőle mint a kereskedéstől.

  • nem fejleszthetne terméket, mert ki tudja, hogy bárki megveszi-e
  • nem vehetne fel alkalmazottat, mert mi van ha nem válik be
  • nem költhetne marketingre, mert lehet, hogy csak kidobott pénz
  • nem bérelhetne irodát, mert mi van ha csődbe mennek
  • nem indulhatna pályázaton, mert mi van ha nem nyeri meg
  • nem vehetne fel üzleti célú hitelt, mert mi van ha nem tudja visszafizetni
  • ...és még sorolhatnám.

Mi köze ennek a tradinghez?

Sokan ennek ellenére a tradingben mégis a kockázatmentes hozamot keresik (nem értem miért). Igen, van olyan, államkötvénynek vagy bankbetétnek hívják és évente hoz 1%-ot. De a többségnek ez nem kell. Nekik a magas hozam kell, de nem hajlandóak kockázatot vállalni. Ez a kettő dolog nem fér össze. Ha van egy jól menő céged, biztosan sokszor vállaltál kockázatot és nem is kicsit. Már maga a cég létrehozása is az, hiszen alaptőkét igényel.

Ezek a szintek a kereskedés során is léteznek. Kis kockázat, kis hozam. Nagy kockázat, nagy hozam. Nem az fog évente 100% profitot csinálni aki a legkisebb kockázatot vállalja, ebben biztos lehetsz. Neked kell tudnod, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó felvállalni a potenciális hozam reményében. Sokan rettegnek a veszteségtől. De egy vállalkozás is lehet veszteséges, attól mégis kevesebben félnek... érdekes, nem?

Te hol húzod meg a határt?

Érdemes tisztáznod, hogy mekkora éves profitra vágysz és mit vagy érte hajlandó kockáztatni. Mielőtt belevágsz a kereskedésbe, reálisan kell látnod, hogy amit elvársz az mekkora kockázattal jár. Ha évente duplázni akarsz, az bizony magas kockázat, függetlenül attól, hogy mivel kereskedsz.

Persze opcióval könnyebben tudod magát a kockázatot menedzselni, de ne hidd azt, hogy az opciós kereskedés szinte kockázatmentesen számladuplázást jelent. Ha pl. a vállalkozásod idén 50%-al több bevételt szeretne termelni, ahhoz kockáztatnia kell, nem is keveset. Lehet, hogy többet kell fejlesztened, több embert kell felvenned, stb., ami mind kockázat.

Így érdemes a trading kockázatát is szemlélni. Ne keresd a kockázatmentes havi 5% profitot, mert nem létezik. Ahhoz le kell tenni valamit az asztalra. Gondolj csak bele ha az éves kockázatmentes hozam 3%, akkor vajon milyen kockázati felára van egy olyan módszernek, ami hoz havonta 5%-ot. Nyilván sokkal magasabb, mint a banki kamaté. De ha tudod kezelni, akkor megütötted a jackpot-ot:).

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-03-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.