Időközben Változhat A Piaci Véleményed...

változhat a piaci véleményed

Régen azzal küzdöttem, hogyha kialakítottam egy piaci véleményt, ahhoz később foggal-körömmel ragaszkodtam.

Hiba volt. Miért? Azért mert az egyik legfontosabb evolúciós elv a piaci túlélésre is igaz. Ez pedig nem más, mint az alkalmazkodás képessége.

"Gery, poziból beszélsz?"

Emlékszem egyszer meséltem egy kedves barátomnak, hogy miért gondolom, hogy egy termék márpedig long, amikor folyamatosan esik. Végén megkérdezte: "Gery, poziból beszélsz?".

Teljesen jogos volt. Az ember hajlamos belelátni dolgokat egy helyzetbe csak azért, mert éppen olyan irányban van pozíciója felvéve. Emögött nagyon sok rejtett pszichológiai "belső program" húzódik meg. Nézzünk néhányat:

  • Kognitív disszonancia redukció: azaz nem vagyunk képesek beismerni, hogy korábban rossz döntést hoztunk, csak azért is kitartjuk a pozit, még akkor is, ha látszik, hogy óriási veszteség lesz a vége.
  • Egó dráma: márpedig nekünk mindig igazunk van. Ha pedig úgy néz ki, hogy mégsem, akkor az egó sérül, amit nem képes elfogadni, inkább kezdődik a megideologizálás.
  • Rugalmatlanság: egyszer eldöntöttük, hogy long, akkor az márpedig long, azaz nem valljuk be, hogy hibáztunk.
  • Kudarc: ha nem volt igazam, akkor én egy "lúzer" vagyok, pedig nagyon nem - ez is része a játéknak!

Mely állatok haltak ki?

Azok akik nem tudtak a megváltozott környezeti feltételekhez alkalmazkodni. Igaz ez a traderekre is. Ha beülsz egy poziba, és nem vagy hajlandó felismerni, hogy a piac már nem arra megy, mint amerre hitted, előbb utóbb te is kihalsz mint trader. Nem szégyen eltenni a veszteséget és fordítani az elképzelésen, ha egyértelműen látszik, hogy a kezdeti döntés rossz volt.

Tudom én, hogy nehéz. Rossz "érzés" beismerni, hogy nem volt igazad és ismét vesztettél, de ez a kulcs az életben maradáshoz!

Ahogy Alan Greenspan is mondta egyszer: "Az amatőrök azt akarják, hogy igazuk legyen, a profik pénzt akarnak keresni." - Mennyire igaz a piacon!

Építsd be a veszteséget

El kell fogadnod, hogy akkor lehetsz profitábilis, ha a veszteséget legalább olyan jól kezeled mint a nyereséget. Vedd tudomásul, hogy ez az üzletvitel része. Ahhoz, hogy nyereséget termelj, kell a veszteség is. Olyan akár egy vállalkozás. A bevétel generálásához ott is kell költened, ami nem más mint veszteség. Fel kell venned alkalmazottakat, fizetni irodát, eszközöket, stb. Ez mind kell ahhoz, hogy a céged nyereséget termeljen. Enélkül nem megy. Trading dettó ugyanez!

Szeresd a veszteséget, keretezd át a jelentését!

A veszteség szükséges jó és nem rossz...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 92%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-11-27 05:36:03



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.