Téged Is Próbáltak Már Átverni?

átverés

Ha visszagondolok az elmúlt 15-20 évemre, akkor jó néhány olyan "befektetési" lehetőség talált meg, amibe azért nem ugrottam bele, mert sehol nem volt szó garanciáról. A világ nem sokat változott, az átverések ma is léteznek...

A pénz pusztán pszichológia

Mielőtt megnéznénk néhányat ezek közül, vegyük át, hogy miért működhetnek ezek a "rendszerek". A pénz pszichológia. Nagyon mélyen tud hatni az emberre, mert alapvetően függ tőle az életed minősége, így többnyire az egod nagysága is (ha még ezt nem tetted le). Pénzből mindenki többet és többet akar. Aki azt mondja, hogy a pénz nem érdekli, magát csapja be. A pénz fontos, mert az életkörülményeid minőségét határozza meg. Emlékszem, hogy középiskolában tanultunk Marx és Engels vitájáról, miszerint a lét határozza meg a tudatot, vagy a tudat a létet. Azóta is sokat gondolkoztam ezen és a pénzről is mindig ez jut eszembe. A pénz mennyisége határozza meg a gondolataidat, vagy a gondolataid határozzák meg a pénzed mennyiségét? Ezt mindenki döntse el saját maga, de érdemes rajta picit gondolkodni.

A kapzsiság és félelem örök

Miért? Azért mert a pénz megnyerése vagy elvesztése közvetlen hatást gyakorol a mindennapokra, így nagyon erősen összefonódik az egoval. Lehet itt még bármennyi brókerválság, gazdasági válság, az alapvető emberi motivációk soha nem fognak változni. Lehetnek átmenetileg tartó bizalmi válságok, de a kapzsiság mindig visszatér. Az ember több pénzt akar! Nincs ezzel semmi gond. Azzal van, hogyha ész nélkül kiadja a kontrollt a kezéből. Sajnos vannak olyanok, akik kihasználják az emberek hiszékenységét és pénz iránti éhségüket, így olyan "befektetési" lehetőségeket kínálnak, amiben ott az ego növelés esélyének illúziója.

Nézzünk néhány klasszikusat.

  • 1900-nál vegyél aranyat, főleg MLM rendszerben, mert az mennyire jó lesz hosszútávon. Az egy dolog, hogy az arany azóta sem járt a közelében sem, a másik az volt, hogy soha nem szólt semmi a garanciáról. Hol az arany, tényleg megveszi-e bárki, biztos arany-e az amit eladnak, stb.

  • Még a 2000-es évek elején volt nagy sláger a fektess holland gyémántba, amit majd visszavásárolunk tőled egy év múlva 45% hozammal. Könyörgöm! Ha ekkora hozama van valaminek, miért nem ők veszik meg? Miért kell a te pénzed? Ismét garancia: gyémánt az amit eladnak? Olyanba ne fektess, amihez nem értesz!

  • Euró alapon éves 30-40% hozamígéretek, pl. Fortess és társai. Állítólag ott a garanciát a Barclays adta volna, de erről sosem tudtak felmutatni semmit.

  • Olyan deviza robot, ami "matematikai" elven működik és nem veszít:). Ha ezt valaki elhitte, az egy dolog, a másik hogy a pénz soha nem volt biztonságban egy offshore brókernél.

  • Olyan közösségi oldal, amin belül a cég saját opcióit lehet vásárolni, kvázi belső piaccal, nulla árjegyzői felelősség és garancia.

  • Bináris opciós robotok, olyan cégeknél, akik se nem szabályozottak, se nem megbízhatóak, de persze a robot majd termel havi 10%-ot.

  • és a sort a végtelenségig folytathatnám, mivel az emberi kapzsiság és naivitás végtelen...

Fentiekből is jól látszik, hogy a piac folyamatosan termeli az újabbnál újabb átveréseket és mindig vannak emberek akik bedőlnek ennek.

Engem is folyamatosan megtalálnak...

Nem telik el úgy hónap, hogy ne kapnék valamilyen kereskedői cégtől emailben ajánlatot robot terjesztésére. Általában olyanokkal találnak meg, hogy itt a tuti robot, havi 10%-ot termel, küldjem ki a listámra, és degeszre keresem majd magam jutalékból. Ezúton is szeretném nekik jelezni, hogy soha az életben nem fogok ilyen levelet kiküldeni a listámra, mert nem hiszek ezekben! Nem létezik fix havi 10% profit egy olyan gazdasági helyzetben, ahol évente 0% közelében a kamat.

Tőlem csak olyan dologról fogsz olvasni, amit én magam is megtapasztaltam és tudom, hogy működik. Annak vagyok híve, hogy a kontroll legyen mindig a te kezedben és ne add át másnak. Más robotja, algoritmusa felett semmi kontrollod nincs. Lehet jó, lehet katasztrofális is. A felelős befektető viszont nem teszi ki a pénzét ilyen külső hatásoknak.

Amit nem tudsz kontrollálni az nem a tiéd!

Gondolj csak bele: ha van egy céged, amit nem te vezetsz, sosem lehetsz biztos abban, hogy jó irányba megy vagy sem. Ugyanez igaz a befektetésekre is. Nem véletlen, hogy Warren Buffett is úgy szokott bevásárolni nagy cégekbe, hogy ezzel az ő befolyása is bekerül a cég vezetésébe. Nem adja ki a kezéből a kontrollt. Az átlag kereskedő nem lehet Buffett, de a vagyonának környezetét igenis kontrollálhatja!

Kontroll vs. tőzsde - paradoxon?

Sokat írok a cikkeimben a kontroll témaköréről, mert ezt tartom az egyik legfontosabbnak. Elég paradox helyzet a kontroll kérdése egy olyan bizonytalan helyen, mint a tőzsde. El kell fogadni a tényt, hogy a tőzsdét nem tudod kontrollálni, bármikor történhet bármi. Egy dolgot tudsz csak kontrollálni, a saját kereskedési stratégiádat és a kockázatok kezelését (a világot sem tudod kontrollálni, csak azt, hogy a dolgoknak milyen jelentést adsz). Ebben viszont nem szabad könnyelműnek lenned. Ha nem te kontrollálod a kockázatokat, más fogja megtenni helyetted és nem biztos, hogy örülni fogsz a végeredménynek.

Opciós kontroll

Köztudott, hogy a legmagasabb szintű kontrollt csak az opciós kereskedés adhatja meg a piacon. Aki komolyan gondolja a kockázatok kezelését a vagyonépítésben, az nem hagyhatja ki az opciós kereskedést. Már Robert T. Kiyosaki is írt erről valamelyik sikerkönyvében. A tudatos befektetők használják az opciós kontroll lehetőségét. Nem véletlen foglalkozik vele Warren Buffett sem...

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-04-24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.