Saját Kereskedési Hitrendszerem

Saját kereskedési hitrendszerem

A tapasztalt trader tudja jól, hogy a kereskedési sikerének nagy része azon múlik, hogy milyen szemüvegen keresztül tekint a piacra és milyen hitrendszer vezérli. Megosztom veletek a saját hitrendszerem.

Ebben a cikkben kifejezetten a kereskedési hitrendszerről fogok írni. Ezen kívül számos más életterületnek is megvan a maga hitrendszere, ami nyilván vagy támogatja, vagy akadályozza a trading-et. Egyik ilyen pl. a "kudarchoz", veszteséghez való hozzáállás. Én abban hiszek, hogy nincs kudarc csak tanulság, mindenből fel lehet állni. A sikerhez vezető út tanulságokon ("kudarc") keresztül vezet, nincs más út. De most elsősorban fókuszáljunk arra, hogy a kereskedési hitrendszerem mit tartalmaz.

Mi az a hitrendszer?

Olyan állítások, gondolatok, érzések összessége, amelyet valósnak vélek és ez alapján ítélem meg a dolgokat, hozok döntéseket és menedzselem saját magam egy adott területen. Az egy magasabb szintű kérdés már, hogy éppen valamit miért vélek valósnak. Ennek lehet oka a múlt tapasztalatai, a környezet, egy könyv, egy elképzelés, vágy, stb. A hitrendszer egyben egy szemüveg is, amin keresztül érzékelem a valóságot. A hitrendszer nem csak átalakítja, hanem szűri és torzítja is a valóságot.

A legfontosabb hitem, hogy a hitrendszerem változtatható. Azaz ha azt tapasztalom, hogy valami nem működik úgy mint eddig, meg kell változtatnom az adott dologhoz való hozzáállásom, ami által a hitrendszerem is változik.

Hitrendszerem legfontosabb pontjai

Az alábbi állítások egy évtized kereskedési tapasztalatát tükrözik. Nem azért osztom meg, hogy neked is ez legyen a hitrendszered, hiszen két egyforma trader nincs, hanem azért, hogy inspiráljalak arra, hogy készítsd el vagy gondold át a sajátodat.

1. Ahhoz, hogy pénzt csináljak, nem kell tudnom, hogy merre fog menni a piac.
Azaz elég ha rendelkezek egy olyan rendszerrel, ami bizonyos szempontok alapján (pl. volatilitás) némi előnyt jelent a piacon.

2. Senki nem tudja merre megy a piac holnap.
Soha nem hallgatok egyetlen elemzőre sem (és másra sem), mert fogalmuk sincs merre megy a piac.

3. Csak a kockázatot tudom menedzselni, másra nincs hatásom.
Iszonyú sok időm ment már el azzal, hogy kitaláljam merre fog menni a piac és többnyire eredménytelenül. Nem látom sajnos a jövőt, azt viszont igen, hogy éppen mennyit kockáztatok és mit tudok tenni a pozíció menedzselése során. Erre van egyedül ráhatásom, semmi másra nincs. Ezért ezzel foglalkozom. A sikerhez nagyon jó kockázatkezelőnek kell lennem!

4. Az eredményem 90%-a azon múlik, hogy milyen érzelmi és pszichés állapotban vagyok.
Igyekszem a lehető legjobb formámat nyújtani kereskedés során kizárva minden külső tényezőt. Igyekszem a jelenben lenni.

5. Nem a siker tesz boldoggá, hanem a boldogság tesz sikeressé.
Ez az életfilozófia kihat mindenre, nem csak a kereskedésre.

6. Ha élvezem amit csinálok, a pénz, mint melléktermék is megjelenik.
Azaz "kényszerből" vagy frusztrációból nem szabad pozíciót nyitnom. Akkor szabad kereskednem, ha jó a kedvem, van időm és vágyom is rá.

7. Hallgass az erős belső hangodra, ne csak agyból kereskedj.
Az erős intuíció általában sokkal pontosabb mint a ráció. Ne agyald túl a dolgokat Gery.

8. A tömegpszichó hullámzása maga az árfolyam.
A világ ciklikusan működik, így maga a piac is. Egyszer minden folyamat véget ér, a fák nem nőnek az égig. Figyeld a ciklusokat.

9. Semmilyen tudás nem ér annyit, mint a magamba vetett 100%-os hit és önbizalom!
Nincs annál fontosabb, hogy bízzak magamban és egészséges önbecsüléssel közelítsek a kereskedéshez.

10. Nem létezik minden körülmények között működő kereskedési stratégia.
A flexibilitás fontosabb mint a ragaszkodás. A világon nincs olyan kereskedési stratégia ami mindig működik. A szabálykövetés mellett a legfontosabb a rugalmasság és alkalmazkodási képesség.

11. Nincs Szent Grál!
Ne is keresd, mert nincs. A tutit senki nem tudja. A siker kulcsa én magam vagyok.

12. A trading eredményem egy tükör.
Amit elérek, az én eredményem, így maximális felelősséget vállalok érte. Az eredményem az állapotomat tükrözi. A piac soha nem hibás.

13. Folyamatosan fejlődnöm kell.
Nincs megállás, vagy fejlődök vagy visszafejlődök, stagnálás nincs. Az önképzés a legfontosabb.

És veled mi a helyzet?

Te végiggondoltad már, hogy mit is gondolsz a kereskedésről? Téged milyen hitrendszer vezérel?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-10-09 09:39:57



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.