"Reális" Profit Tervezés

profit tervezés

Sokan közelítik meg úgy a piacot, hogy havonta akarok 5%-ot. De általában nem tudják reálisan kiszámolni, hogy ehhez mit kell tenniük. Ezért nézzük...

Kétféle megközelítés van a piacon, vagy irányt kereskedsz vagy iránymentesen. Számomra az irány totálisan kiszámíthatatlan jóslás, így azt képtelenség "tervezni".

Ezzel szemben az opciók kiírása és az iránymentes kereskedés ad két olyan faktort, amivel mindig lehet tervezni: valószínűség & idő.

A tervezés alapjai

Ahhoz, hogy tervezni tudjak, az alábbiakat kell mindenképpen számításba vennem:

  • #1: Mennyit kapok átlagban egy csatorna kiírásáért
  • #2: Profit target - azaz hagyom-e futni végig vagy kizárom félúton
  • #3: Átlagos találati arány & nyereség
  • #4: Átlagos drawdown

Nézzük az egyik kedvencem határidős termékemet, az olajat.

Profit tervezés

#1: Mennyit kapok átlagban egy csatorna kiírásáért

Átlagosan elmondható, hogy egy 65 napos 90%-os csatorna kiírásakor keresek alaphangon $500-at kontraktusonként. Azért írtam átlagosan, mert magas volatilitású környezetben ez könnyen lehet $700, de alacsony esetén csak $300. Ezért vegyük átlagban az $500 prémiumot minden egyes ügylet során.

#2: Profit target - hol zárok?

Igyekszem 50% profitban zárni, így sosem tartom a pozíciókat lejáratig (gamma risk). Ebben az esetben az elvárt profit potenciál $500-ról lecsökkent $250-re. Természetesen előfordulnak esetek, amikor picit beragad a pozíció és tovább kell tartani és átalakítani, mert ment ellenem a piac és olyan is van, amikor nagyon gyorsan lehet zárni 50% nyerőben.

#3: Átlagos találati arány & nyereség

Maga a pozíció 90%-os valószínűségű, így egy nagy mintán ez érvényesülni is fog. Persze nem szabad kiindulni 3-4 kötésből, mert ott a statisztika nem játszik szerepet. Erről már írtam itt korábban. Tehát az idők 90%-ban keresek vele $250-et.

#4: Átlagos Drawdown

Ha nagyon ellenem megy a piac és már az opciós átalakításokkal sem tudom nullába kimenedzselni a pozíciót, akkor az átlag prémium max háromszorosánál kizárom a pozíciót. Fent láttuk, hogy a stratégia az idők 90%-ban nyereséges, 10%-ban menedzselni kell.

Tegyük fel, hogy soha nem sikerül jól menedzselni és átalakítani (ez kizárt) és mindig el kell tennem a háromszoros veszteséget. Ez esetben $250*3=$750 a veszteség az idők 10%-ban. Fontos megjegyeznem, hogy itt azzal a legrosszabb esettel számoltam, amikor csukott szemmel szinte hagyom végigmenni a pozíciót átalakítás és menedzsment nélkül. De azért, hogy objektív képünk legyen, a legszerencsétlenebb esettel kalkulálok.

Elvárt érték: (250*0.9)-(750*0.1) = 225 - 75 = 150

Tehát $150 lesz az átlagos nyereség egy ügyleten. Ez alapján könnyedén kiszámítható, hogy adott termékből hány kontraktust lenne "ideális" kiírni. Ha $1500 átlagos prémiumot szeretnék az olajjal elérni, akkor 10 kontraktussal kell számolni. De ismét hangsúlyozom, hogy hosszú mintát kell alapul venni, nem 3-4 kötést.

Ne legyél irreális

Fentieket azért mutattam be, hogy legyen egy kézzel fogható képed a bevétel kalkulálásáról. Ettől függetlenül nem támogatom azt a megközelítést, hogy "minden hónapban kell az 5% ha a fene fenét eszik is". Vannak olyan piaci helyzetek, amikor félre kell állni. Jómagam is félreálltam iránymentes stratégiával néhány hónapra, mikor 2014 októberében szakadásnak indult az olaj. Ezért kérlek, soha ne ragaszkodj egy előre kőbe vésett havi profitelváráshoz.

Piaci tudatosság kell hozzá, hogy felismerd, mikor kell félreállnod iránymentes kereskedőként. Ehhez a tudatossághoz idő kell, de beérik mindenkinél.

Akkor ez a Szent Grál, Gery?

Úgy tűnik, mintha ezzel csak nyerni lehetne. Sajnos ez elég messze van a valóságtól. A fentiek alapján a konzisztens profit esélye nagyon magas, azonban az emberi tényező sok esetben rondíthat bele a képbe. Felvázolok néhány esetet:

  • rosszul azonosítja a csatornát, olyankor nyit, amikor nem kellene,
  • nagyon alacsony volatilitás mellett nyit bele és közben megnő,
  • nem teszi el a profitot 50%-nál, hagyja futni és a végén ellene fordul,
  • nem teszi el a max 3x-os veszteséget, mert reménykedik és a végére jóval többet veszít,
  • korán elteszi a nyereséget, akár már a max profit 20%-nál,
  • rosszul méretezi a pozíciót és nagy elmozdulás esetén margin call-t kap.

Ezek mind emberi tényezők és minden a kereskedési pszichológiára vezethető vissza. Azért azt érdemes fejben tartani, hogy a fenti számok nem ígéretek! Az elvárt értékhez való közelítésnél nagyon fontos a hosszú időn át tartó, konzisztens és statisztikailag nagy mintát képező kereskedési tevékenység. Egy biztos: ha kezdőként elkezdesz iránymentesen kereskedni, 10 pozíció után biztosan nem a fenti kép fog kirajzolódni, mert túl kicsi a mintád és kezdőként valószínűleg a végrehajtásod sem lesz még tökéletes. Ennél a típusú kereskedésnél fontos, hogy adj magadnak és a valószínűségnek időt!

Dara vagy profit?

Nem meglepő módon az általam preferált iránymentes kereskedési stratégiát és átalakítási lépéseket nem képes mindenki hasonló eredményességgel alkalmazni.

Talán megdöbbensz rajta, de van, aki számlát dupláz vele, más meg ledarálja magát. Pedig én ugyanazt adom át mindenkinek. Itt jön be a képbe a jó öreg tőzsdepszichológia, amire oly kevesen fektetnek komolyabb hangsúlyt.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 95%

Tags: iránymentes, profit, elvárt érték, drawdown, találati arány,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-06-02 00:23:32

OpcioGuru a médiában

      


Nálunk bankkártyával is fizethetsz!

Kövess minket

Kövess minket a Facebook-on is!Kövess minket a Youtube-on is!

opcioguru Soundcloud profilLépj velünk kapcsolatba a Skype-on is!

opcioguru instagram csatornaKövess minket a Twitter-en is!