IBCE HUF váltás és bázisdeviza

Az Interactive Brokers Central European zRT (IBCE) migrációja óta az USD és HUF váltás nem olyan egyszerű, mint régen volt. Ennek az oka egy MNB engedély hiánya.

Az IBCE jelenleg nem rendelkezik a befektetési tevékenységtől független devizaváltási engedéllyel, így kvázi nem használható pénzváltóként, mint korábban.

Az alábbi MNB engedélyei vannak, ahol pirossal jelöltem, hogy melyik az tevékenység, ami korlátozza a szabad devizaváltást.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az, hogy innentől mit mire válthatsz a számlád bázisdevizájától függ.

Ha USD számlád van, akkor beutalhatsz HUF-ot és leválthatod USD-re, mert az feltételezhetően "befektetési szolgáltatás nyújtásához kapcsolódik". Ezzel szemben a megkeresett USD-t már nem válthatod vissza HUF-ra, hiszen az már nem kapcsolódik semmiféle befektetési szolgáltatáshoz.

Ehhez a következő trükköt érdemes alkalmazni:

  • a számla bázisdevizáját átváltod forintra a webes felületen (ld. később)
  • vársz 24 órát, majd ha már a változás megtörtént akkor leváltod az USD-t forintra és hazautalod,
  • visszaállítod a bázisdevizát USD-re.

Elég körülményes, de csak így működik a dolog. Viszont a HUF utalás drágább lett, mert nemzetközi utalásnak minősül. 

Bázisdeviza átállítása

Az alábbi módon kell az IB webes felületén átállítani a bázisdevizát.

1. Belépés a webes felületre, majd az emberke ikonra kattintás utána Account Setting kiválasztása.

2. Account Settings-en belül megnyomni a "Base Currency" melletti fogaskereket.

3. Átállítani HUF-ra a bázis devizát és várni 24 órát, hogy ez megtörténjen.

Ezt követően le tudod már váltani az USD-t forintra és haza tudod utalni. Aztán ha akarod állíthatod is vissza USD-re. Majd a következő hazautalásnál kezdődhet az egész elölről.

UPDATE 2022.12.08: egyik ügyfelem jelezte, hogy egy hónapban megpróbálta többször váltani a bázisdevizát és utána szépen zárolták ennek a lehetőségét. Alábbi tájékoztatást kapta:

"Köszönjük hogy az Interactive Brokers Ügyfélszolgálatához fordult. Kérem engedje meg hogy tájékoztassam, a jelenleg érvényben lévő szabályozás miatt az IB-CE ügyfelek negyedévente egyszer tudnak bázisdevizát módosítani."

Tehát jól meg kell ezek után gondolni, hogy mikor vált az ember bázisdevizát.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ibce,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-11-30Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.