200-as olajár 12% eséllyel, 38 nap alatt?

Az orosz ukrán elhúzódó konfliktus miatt az olaj közel került a 2008-as történelmi csúcsához. Az opciós piaca is közel áll a robbanáshoz.

Hosszútávon

Az alábbiakban látható az olaj havi grafikonja. Látszik, hogy a 2008-as 147-es csúcs felé robog az árfolyam. Márciusban eddig 95-ről mentünk 127-ig (33%) mindössze 5 kereskedési nap alatt. Ha így folytatódik a tempo, hamarosan elérhető a történelmi csúcs ismét.

A ma reggeli mozgás az orosz olaj embargó lehetséges bevezetésének hírére alakult ki. A cikkben szereplő árak a 2022.03.07-e délelőtti árakat tükrözik.

Határidős piac

A határidős "görbe" extrém módon backwardation-ben van, ami azt jelenti, hogy a közelebbi határidős lejárat ára magasabb, mint a távoli lejáratoké. Ez többnyire piaci pánik esetén fordul elő, ami most egyáltalán nem meglepő az ukrán helyzet miatt.

Alábbiakban a határidős görbe idei szakasza. A jelenlegi ár 120 felett, a 2022 decemberi 100 alatt. Ritka az ennyire erős backwardation, de most érthető.

Opciós piac

Az emelkedő kockázat miatt az opciós piacon is extrém árazás kezd kialakulni. Már bőven van volume és likviditás a 200-as(!!!) közeli lejáratú Call strike-okban is.

Alábbi képen látható a /CLK22-es 38 nap múlva lejáró olaj kontraktus opciós árazása.

A 200-as Call-ban ma már 121 kontraktus volume áramlott, 2.32-2.49-es opciós vételi és eladási árazás mellett. Az opció deltája 0.12, ami a jelenlegi volatilitás mellett azt árazza, hogy 12% eséllyel lehet az olaj ára 200 dolláron 38 nap múlva. Ez nyilván csak egy beárazott valószínűség és nem a jövő.

A piaci pánik miatt egyébként a távoli lejáratokban csökken a 200-as olajár valószínűsége. A 100 nap múlva kifutó lejáratban már "csak" 10% esélyt áraz a 200-as strike-ú Call opció deltája.

Opciós volatilitás

Alábbiakban látható napos grafikonon a olaj opcióinak átlagos volatilitása, amit az OVX segítségével lehet nyomon kísérni. Ez még a pénteki záróárat tükrözi, így ez már most is jóval magasabb, de csak piacnyitáskor frissül.

Ez az OVX szint még semmi ahhoz képest, ami a Covid pánik kirobbanásakor jellemezte az olaj piacát, csak akkor épp fordított volt az ármozgás, mert mindenki szabadult az olajtól. Sőt még negatívba is ment az árjegyzés néhány órára.

Alábbi ábrán heti felbontásban látható az OVX. Sárgával jelöltem a Covid pánikot és a mostani szintet.

Az ábrából látszik, hogy van még tér felfelé. Ha a konfliktus elhúzódik és a szankciók tovább erősödnek olaj fronton is, akkor az opciós volatilitás ismét felrobbanhat. Már így is nagyon-nagyon drágák a Call opciók, de nem tudjuk mit hoz a holnap.

Volatiltás kapcsán az alábbi ábra is beszédes. Ezen az egyes lejáratokhoz tartozó opciós volatilitásokat lehet látni a jobb szélső oszlopban.

Az első értéket sárgával jelöltem, ami a 4 nap múlva lejáró opciók átlagos volatilitását mutatja. Jelenleg ez 137%. A zárójeles érték azt mutatja meg, hogy pl. a 10 nap múlva lejáró opciós kontraktusok esetén a jelenlegi volatilitás értékeket figyelembe véve az alaptermék elmozdulása +/-23 dollár.

Ahogy viszont távolodunk a mai naptól, egyre csökken az opciókba árazott volatilitás, ami normális egy ilyen helyzetben.

Fedezetlen opció kiírás? NO WAY!

Korábban nagyon sűrűn kereskedtem fedezetlen opciós kiírásokkal az olaj piacán, de a jelenlegi helyzetben - bármennyire is jól fizetne - nem vállalom be, mert ezen a hírvezérelt piacon kiszámíthatatlan mi történik rövidtávon.

A háborús helyzetben sokan próbálnak meg hősködni a piacon, de ez nem szokott jól elsülni. Ilyenkor a legfontosabb a kereskedési tőke megőrzése, így a kockázatkezelés!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-03-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.