Irracionális Powell rally

Powell tegnapi beszéde hatalmas rally-t generált a piacokon annak ellenére, hogy nem hangzott el semmi új. Nézzük minek örült meg a piac.

Mielőtt áttekintjük a tegnapi beszéd tartalmát, érdemes felidézni a novemberi FED meeting minutes legfontosabb pontjait, hogy lássuk valójában mi (nem) változott.

Legfőbb pontok novemberről:

  • a végső kamat magasabban van mint korábban gondolták,
  • tovább lesz a kamat magasabb szinteken, hogy a hatását érezze a gazdaság,
  • a kamatemelések mértékében hamarosan csökkenés lesz.

Tegnapi beszéd tartalma

Ehhez képest a tegnapi fellépése során az alábbi kijelentések hangzottak el.

"Despite some promising developments, we have a long way to go in restoring price stability... It will take substantially more evidence that inflation is declining and by any standard inflation remains far too high."

Azaz néhány reménykeltő fejlemény ellenére még messze van az árstabilitás elérése. Több kell ahhoz, hogy kijelentsük az infláció csökkent, egyelőre bőven túl magas.

Beszédében kitért arra, hogy mik azok a makro feltételek, amelyeket a FED szeretne látni annak bizonyítékául, hogy az infláció ténylegesen csökkent:

  • trend alatti gazadasági növekedés (azaz GDP csökkenés),
  • árak esése a kereslet csökkenése következtében,
  • lakáspiaci áresés 2023 második felében.

Ezek elérése érdekében a FED a következő dolgokat tervezi 2023-ban:

  • addig emelik a kamatot, amíg erre szükség van, de konkrét számot nem említett,
  • a kamatemelés ütemén lassítanak, hogy ne okozzanak felesleges károkat a gazdaságban,
  • tovább lesz magas a kamatszint, hogy éreztesse hatását a gazdaságban.

Mire vették meg a piacot?

Látszik, hogy ezek semmiben sem különböznek a novemberi FED minutes tartalmától.

Azonban volt egy mondat, amire a piacot azonnal elkezdték megvenni:

"Reduce the pace of rate increases as early as the December meeting…" - azaz már decemberben csökkenhet a kamatemelés mértéke. Ez sem új dolog, hiszen a piac eddig is az 50 bázispontos emelést árazta.

Azaz véleményem szerint semmi új nem látott napvilágot, mégis extrém rally bontakozott ki.

Még a végéfelé hozzátette, hogy hisz a "soft-landing"-ben azaz, hogy úgy lesz magasabb a munkanélküliség, hogy közben elkerüljük a recessziót.

Zárásként közölte, hogy a történelmi példák megmutatták, hogy nem érdemes túl hamar lazítani, így nem is terveznek kamatot vágni jó ideig ("…cutting rates is not something we want to do soon.”). De ez a piacot nem érdekelte, vették tovább...

S&P500 rally

Az SPX egy laza 120 pontos emelkedést produkált a nap végére. Átvitte a 200 napos mozgóátlagot és beleütközött a csökkenő trendcsatornába.

Meglátjuk, hogy meddig tart a piaci lelkesedés. Év vége van, jönnek a buyback-ek is és ez a szokásos Mikulás rally időszaka.

Viszont emellett a következő FOMC 12.14-én lesz, amit várhatóan tegnap szépen elkezdtek beárazni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-12-01Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.