VIX - 2007 Óta Nem Járt Ilyen Alacsonyan!

alacsony VIX
Korábbi cikkeimben már elég sokat írtam a VIX-ről és annak szerepéről az opciós kereskedésben. Most arról fogok írni, hogy miért érdemes követni a VIX Futures Curve állapotát és a jelenlegi állapotból mi és hogyan olvasható ki a piaci szentimentről. A VIX ugyebár egy szentiment indikátor, ami az SPX opciók beárazott Implied Volatility (IV) értékéből kerül kiszámításra egy súlyozott átlag alapján. Így a VIX is egy származtatott érték. Annyit kell tudni az IV-ről, hogy minél alacsonyabb, annál olcsóbbak az opciók és annál nagyobb az optimizmus a piacon. Minél drágábbak az opciók, annál nagyobb a pesszimizmus és többnyire a piacon esés tapasztalható.

Vessünk egy gyors pillantást a VIX napi chartjára


vix napi chart

Szépen látszik, hogy nemrég áttört egy elég jelentős támaszt, majd a tegnapi nap során (2013.03.12) visszapattant. Jelenleg elképesztő optimizmus uralkodik a részvénypiacon (2013.03.12 állapot). Érdemes egy pillantást vetni a VIX havi grafikonjára. Utoljára ilyen alacsonyan a VIX 2007-ben volt. Ugye emlékszel még mi történt azt követően?

vix havi chart

Nézzük meg a 2013.03.12-i VIX option chain állapotát és a VIX-re köthető opciók árait, mert ebből is egy fontos következtetésre juthatunk.

vix opciók

Nézzük a pirossal bekarikázott részeket. 12.37 a VIX árfolyama, ami olyan alacsony, hogy régen járt ennyire alacsonyan az ár. Ez látható volt a fenti grafikonokból is.
Ami még nagyon szembetűnő, hogyha megnézed a márciusi és az áprilisi lejárat közti különbséget, akkor az látszik, hogy a Call opció (bal oldal) esetén hatalmas az eltérés, míg a Put esetén szinte ugyanaz. Nézzük ezt egyesével a bekarikázott értékek mentén.
Márciusi 13-as Call opció ára: 0.85, ebben 7 nap van hátra. Az áprilisi 13-as Call opció ára 2.30 amiben 35 nap van hátra. Szépen látszik az időérték hatása. Minél több idő van hátra, annál drágább az opció. Az idő pénz...
Ezzel szemben a Put oldal egészen más képet mutat. A márciusi 13-as Put értéke 0.40, az áprilisi viszont csak 0.45. Azaz hiába van a kettő között nagy időkülönbség mégsem kerül szinte semmivel sem többe az áprilisi Put ára. Mire lehet ebből következtetni? Nagyon asszimetrikus az option chain ami a VIX "mean reversion" jelenségéből is adódik, de azt is lehet belőle szépen látni, hogy a távoli Put opciók sem érnek túl sokat, hiszen a piac már erősen árazza a VIX emelkedést, ami piaci esést feltételez. Természetesen ennek pontos idejét megmondani lehetetlen, de közelít:).

Ezen felül mindenképp érdemes követni a VIX Futures Curve állapotát is, ami a VIX határidős termék jövőbeni lejáratainak árait mutatja. Íme a 2013.03.13-i állapot:

VIX index

Ennek az aktuális állapotát mindig itt tudod követni.
Ebből is szépen látszik, hogy mennyire meredek a görbe, azaz a távoli lejáratokra sokkal magasabb volatilitás van beárazva, mint a jelenlegi. Ha magasabb a VIX, az magasabb opciós árakat eredményez és negatív piaci kilátásokat, azaz esést és pesszimuzmust. Jelenleg olyan alacsony a VIX, hogy érdemes nagyon figyelni a fordulatot. Mivel alacsony a VIX, így nagyon olcsón lehet opciókat vásárolni egy esetleges piaci szakadás lekereskedéséhez.

A VIX-et akkor is kell figyelned, ha nem kereskedsz opciókkal, mert sokszor előre tud jelezni... Nem véletlenül az egyik legfontosabb eleme a 4x4-es Piaci Mátrixomnak, amivel a piacot folyamatosan figyelem!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.