PIV Faktor - Avagy Miért Az Opció?

miért opció

Az opciós kereskedés csak egy eszköz. Mivel maga a tevékenység nem öncélú, így kell lennie egy számnak, ami méri annak hatékonyságát. Ezt hívom PIV Trading Faktornak. Kérdés, hogy tényleg megéri-e kereskedni?

A legnagyobb gond amit látok kezdő kereskedőknél az a céltalanság. Elkezdenek kereskedni, de azon túl, hogy "pénzt akarok keresni", több cél nincs. Ha van is, akkor sem mérik a tevékenység hatékonyságát. Mivel az opciós vagy bármilyen tőzsdei kereskedés egy eszköz, így valahogy szükség van annak mérésére, hogy tényleg megéri-e vele foglalkozni. Csak azt tudod menedzselni, amit mérni is tudsz. 

Tegyük fel, ott akarod hagyni a munkahelyed ahol most 8 órával keresel nettó 250.000 Forintot. Ha átállsz daytradernek és a napi 8 órás kereskedéssel megkeresed ennek a kétszeresét, akkor már megérte. De nem biztos, hogy ez a cél.

Mi a kereskedés igazi célja?

Az igazi cél pedig az elsődleges értékrendedből kell származzon. A nagy többség sajnos azt sem tudja mit miért csinál és a kereskedés éppen melyik értékrendjét szolgálja ki.

Nálam az első három legfontosabb értékrendben benne van maga a SZABADSÁG. Így ennek megfelelően tekintek az opciós kereskedésre is mint egy eszközre. Azaz soha nem az volt a célom, hogy az anno 8 órás munkahelyemet lecseréljem egy másik 8 órás munkára csak azért, mert többet tud hozni. Hiába keresném meg a multis fizetés többszörösét opciós kereskedéssel, ha az ugyanúgy elvenne 8 - 10 órát a napomból akkor nem érné meg. Akkor csak létrehoztam volna egy új jobban fizető állást magamnak, ami sosem volt a cél...

PIV Trading Faktor - a trading hatékonysági mutatója

Éppen ezért megalkottam egy olyan mutatót, ami a kereskedésem hatékonyságát méri. Ezt a mutatót elneveztem PIV Trading Faktornak. Az alábbiakban látod a PIV faktor definícióját és két példát:

PIV trading faktor

Tehát a profit maga a havi %-os hozam szorozva százzal az egyszerűség kedvéért, az idő az hogy hány órát foglalkozom ezzel napi szinten, a valószínűség pedig maga a hozam elérésének az esélye a múltbéli teljesítményem alapján. Ezek alapján elmondható, hogy az iránymentes opciós kereskedésem PIV faktora átlagban 10-30 között mozog valahol. Ha a PIV faktort 10 felett tudom tartani, akkor boldog vagyok:).

Megéri egyáltalán kereskedni?

Ezzel szemben egy átlagos daytrader PIV faktorát is kiszámoltam. Sokatoktól hallottam, hogy jó dolog a daytrading, mert azzal akár 10% havi hozam is elérhető vele kb. 70%-os valószínűséggel ha nagyon profi vagy. De ha ehhez napi 8 órát kell a gép előtt ülni, akkor számomra nem éri meg, mert: 1000 / 160 * 0.7 = 4.3!

Ha a példában szereplő daytrader vagy és hozol 10%-ot havonta, napi 2 óra munkával 70%-os valószínűséggel, akkor az egy jó PIV faktor az én értékítéletem szerint. Viszont ha csak havi 6%-ot keresel napi 4 órával és ennek a valószínűsége csak 60% akkor már nem érte meg foglalkozni vele. De fontos, hogy mindez az én értékítéletem szerint van így, mert nekem elsődleges értékrendem között szerepel a SZABADSÁG!

A trading csak egy eszköz...

Érdemes a tradingre úgy tekinteni, mint egy vállalkozásra. Mérned kell a tevékenységed hatékonyságát. Én ezt a PIV faktorral teszem meg.

Te milyen PIV faktor mellett mondod azt, hogy megérte adott hónapban kereskedned? És azt is tudod, hogy miért éppen ez a PIV tesz boldoggá?

Én tudom: SZABADSÁG!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-11-28 00:00:00

OpcioGuru a médiában

      


Nálunk bankkártyával is fizethetsz!

Kövess minket

Kövess minket a Facebook-on is!Kövess minket a Youtube-on is!

opcioguru Soundcloud profilLépj velünk kapcsolatba a Skype-on is!

opcioguru instagram csatornaKövess minket a Twitter-en is!