Az összeomlás esélye nagyobb, mint valaha

tőzsde összeomlása

A piaci összeomlás esélye sajnos egyre magasabb. Ennek az okát bizonyos együttállások adják. Ha nem látod át az összefüggéseket, nagy meglepetésekre számíthatsz...

Az alábbi gondolatmenethez szükséges adatokat és tényeket egy Business Insider cikkből nyertem. Nézzük, mi történik jelenleg a piacokon.

Túlságosan elterjedt a volatilitás trading

10 évvel ezelőtt még szinte nem is léteztek VIX ETF és ETN termékek. Ma már tömegével találni ilyeneket. A tömeg szépen lassan rájött, hogy érdemes hosszútávon a volatilitást shortolni bizonyos termékekben (pl. VXX), mert azok árazási stratégiája szinte garantálja a folyamatos esést. (bővebben ld. Volatrade Stratégia ).

Kezdetben ezeket a termékeket csak hedge-elési célokra használták, de gyorsan rájöttek, hogy nagyon jól lehet keresni a shortolásukkal.

Ma már léteznek long és short volatilitás termékek is. Aki volatilitás esésre játszik az tudja shortolni a long volatilitásra játszó terméket vagy longolni a short volatilitásra játszókat (sőt opciókat is lehet ezekre kötni). A cikk állítása szerint a Bloomberg riportjai alapján soha nem volt nagyobb igény a VXX-re (long volatilitás), mint manapság. A hozzá nem értő rögtön gondolhatja, hogy ezek szerint, ha sokan veszik a VXX-et akkor a tömeg piaci (S&P500 index) esésre számít. Azonban ennek pont az ellentettje igaz: a tömeg (75%-ban) shortolja a VXX-et.

Miért shortolják ekkora mennyiségben? Ennek két oka van:

  1. tudják, hogy bizonyos volatilitás termékek hosszú távú shortja profitábilis
  2. nem számítanak jelentős piaci esésre

Ez egészen addig OK, amíg nem történik valami...

tőzsdei összeomlás

De mi történik, ha elszáll a VIX?

Ha jön egy kisebb pánik és ismét esik a piac, ami a VIX szárnyalását eredményezi, annak végzetes következményei lehetnek, ahogy egyre többen shortolják a volatilitást. Nézzük miért.

Tegyük fel jelentős volatilitás short pozícióval rendelkezel és a volatilitás elszáll. Mit teszel? Nekiállsz fedezni a short volatilitást, ami azt jelenti, hogy veszed a volatilitást. Ha mindenki ezt teszi, az önmagában felhajtó erő a volatilitás számára. De ha a tömeg venni akar volatilitást, akkor valakinek azt el kell adnia. Ezek lesznek a market makerek. Azaz ők beállnak volatilitás shortra (miközben emelkedik), de nem ment el az eszük, rögtön fedezni akarják magukat, hiszen a piac szakad és a volatilitás nő.

Mit tesz ilyenkor a market maker? Beshortolja az S&P500 indexet a short volatilitás mellé, hogy hedge-elje magát. Azaz csak rásegít arra, hogy a piaci szakadás még gyorsabbá váljon. És minél gyorsabban szakad a piac, annál gyorsabban nő a volatilitás, aminek következtében a tömegek még pánikszerűbben próbálják majd visszavenni a short volatilitás terméküket és így tovább. A spirál egyre gyorsabban pörög, majd jön a kereskedés leállítása...

1987?

Ki tudja, hogy megismétlődhet-e az 1987-es crash. Egy biztos, egyre több olyan eszközben van extrém kitettség a piacon, aminek a hatását senki sem látja előre. 1987-ben nem volt ennyi CDO, CDS, HFT, derivatív és volatilitás termék. Ennek ellenére is megtörtént a baj.

Ha ma indul be valami, az sokkal gyorsabb lesz, mint valaha. Masszív HFT robotok figyelik a piacot, a tömeg volatilitásban short és még sorolhatnám.

Nem akarok senkiben sem pánikot kelteni, de érdemes kicsit high-level is néha ránézni a piaci történésekre.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, SPY, VIX, short, korrekció, Volatrade,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-11-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.