A tőzsde többé nem szerencsejáték...

Las Vegas

Kereskedhetsz irányban vagy iránymentesen. Az első esetben spekulálsz, a másodikban kockázatot kezelsz. De ezt sokan nem értik. Menjünk bele...

Amikor elkezdtél "tőzsdézni" valószínűleg az volt a fejedben, hogy el kell találnod mi merre megy és kvázi online kaszinóként tekintettél a piacra, ahol ha jót dob a gép, nyersz. Az évek alatt valószínűleg arra is rájöttél, hogy ez nem túl kifizetődő és egyáltalán nem konzisztens. Ahhoz, hogy ezen változtass, félre kell tenned a spekulatív, szerencsejátékos hozzáállásod.

Amikor átállsz a másik oldalra...

Akik életben maradnak a szerencsejátékban, általában megtérnek és átállnak az iránymentes oldalra. Ennek a fő oka az, hogy elegük lett az iránykereskedésből és a találgatásból, ami rövidtávon színtiszta szerencsejáték (akár a bináris opciók). A rövidtávú (néhány napos) spekuláció puszta szerencsejáték, semmi más. Se a technikai elemzés, se a fundamentális elemzés nem képes megmondani neked, hogy mi merre megy a következő napokban.

Viszont van itt egy kis gond. Azok, akik átállnak az iránymentes oldalra, azonnal nem realizálják azt, hogy ők innentől nem szerencsejátékosok, hanem biztosítók, vagyis kockázatkezelők. Az egy dolog, hogy a kereskedés keretei ugyanazok és a "játéktér" is hasonlít.

Gondolj a biztosítóra. Ő sem próbálja megtippelni, hogy rövidtávon (daytrading) hány autót fognak feltörni vagy ellopni. A kockázatot kezeli és a valószínűséget. Nem spekulál. Ha spekulálna, nem maradna életben. Nagyon komoly matematikusok dolgozzák ki az árazási modelleiket. Az üzletmenet profitabilitását nem bízzák a "véletlenre". Ezzel szemben az átlag kereskedő találgat, tippelget, megteszi a tétjeit és reménykedik... Hosszútávon halálra van ítélve!

Miután átálltál...

Tehát ha eldöntötted, hogy szakítasz a szerencsejátékkal, akkor el kell fogadnod, hogy innentől te nem "tőzsdézel" hanem biztosítóként vagy jelen a piacon. Következésképp elsősorban nem spekulálsz, hanem valószínűségeket kereskedsz és kockázatot kezelsz. Ez nagyon más, mint az iránytippelgetés és reménykedés. Ezt azért hangsúlyozom ennyire, mert sokaknak még akkor sem esik le, amikor már jó ideje iránymentes stratégiákkal kereskednek.

Egy profi opciós kiírónak nem sok köze van az átlag kereskedőhöz. Annyi köztük a hasonlóság, hogy ugyanazokat az eszközöket használják (pl. Interactive Brokers), csak teljesen másképp, más logika mentél és más céllal. A kiíró nem végtelen profitra hajt és nem a magas risk reward-ot keresi. Nem azt nézi, hogyan keresheti meg a kockázat háromszorosát (ahogy sok forexes még mindig azt hiszi ez hosszútávon lehetséges), hanem azt, hogyan kezelheti a valószínűséget és a kockázatot.

Gondolj bele jobban a klasszikus risk/reward alapú iránykereskedésbe. Felteszel 1 egységnyi kockázatot és azt gondolod technikai elemzés vagy bármi más alapján, hogyha a céláradig elmegy az ár akkor a nyereség pl. 3 egység. Ez puszta remény, semmi egzakt nincs benne. Fogalmad sincs arról, hogy mekkora valószínűséggel fogja az ár megérinteni a te 3x-os take profit szintedet. A célár megérintésének a feltételezése múltbéli statisztikára épül, ld. chart nézegetés. Az iránymentes kereskedés viszont az opciós volatilitáson keresztül a jelenben érvényes jövőbeli várakozásokra és beárazásra épül. Ég és föld a kettő.

Ezért mondom azt, hogyha átállsz erre az oldalra, onnantól kvázi nem "tőzsdézel", teljesen mást csinálsz. Onnantól nem tartozol a szerencsejátékosok közé, hanem előre kalkulált valószínűség és kockázat mentén menedzselsz egy saját üzleti modellt, ami történetesen az IB felületén történik.

Te folytatod a szerencsejátékot vagy átállsz?

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: valószínűség, iránymentes, opció kiírása, biztosító,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-12-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.