Szűk vagy tág keretben élsz?

Szűk vagy tág keretben élsz

22 évesen azon gondolkodtam, hogy milyen állást vállaljak, hol töltsek el napi 8 órát fix - lehetőleg magas - fizetésért. De gyorsan rájöttem, hogy ezzel nagyon behatároltam a lehetőségeimet...

Főiskola után éveken keresztül azon gondolkodtam mit kellene még megtanulnom, hogy jól fizető állásom legyen. Nem voltam elégedett az informatikusi diplomával, folyamatosan képeztem magam. Egyik IT szakvizsga a másik után. Security, majd auditor képesítések (CISSP, CISM, CISA, stb). Egyre feljebb kerültem a ranglétrán, egyre magasabb fizetésért dolgoztam napi 8-10 órát. Pályakezdőként mindig arra vágytam, hogy egyszer bankban dolgozzak. Ezt is elértem hamar, de nem voltam elégedett, mert azt éreztem, hogy egy nagyon szűk keretben élek. Ha olvastad a sztorim, akkor tudod mennyire frusztráltak a korlátok, de most nem az érzelmi hátteréről szeretnék írni, hanem az idő és lehetőségek kapcsolatáról.

A lehetőségek potenciálja

Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon olyan tevékenységgel töltöm-e a napjaim, amik a legmagasabb potenciállal bírnak. Annak ellenére, hogy magas fizetésért dolgoztam, azt éreztem, hogy a keret nagyon szűk, amiben mozgok. A bankban dolgozva sokszor volt az a vágyam, hogy bárcsak kikerülhetnék a külföldi központba, mert ott még többet tudnék keresni, nagyobb felelősség mellett természetesen. De annyira nem motivált a dolog, hogy mindent meg is tegyek érte.

Azt éreztem, hogy az is csak egy fix keret lenne több fizetésért, de ismét lekorlátoznám magam.

Már nagyon fiatalon rögeszmémmé vált az "optimalizálás", azaz az idő és erőforrások leghatékonyabb felhasználásának kutatása. Ebbe a gondolati világba viszont nem nagyon fért bele az, hogy ücsörgök egy helyen 8 órát fix fizetésért. Sokszor végigjátszottam magamban, hogy mi a potenciálja a régi szakmámnak és arra jutottam, hogyha még a legjobb állásokat is vadászom le, az is egy korlátolt világot eredményez számomra. Az "upside" potenciál alacsony marad mindvégig, mert fix fizetésért, fix keretben mozogtam volna. A korlátozott időmet adtam volna el limitált összegért:(

Két hétköznapi példa

Előrebocsátom, hogy a következő szakmákkal semmi bajom nincs, de nagyon jól illusztrálják a fenti gondolatiságot.

Képzeld el, hogy taxisofőrként dolgozol napi 10 órát. Előre tudod, hogy nagyjából mennyit keresel adott hónapban. Ha többet szeretnél keresni, akkor többet kell dolgoznod és kell is egy kis szerencse is. Tegyük fel bevállalod a napi 14 óra munkát és még szerencséd is van, akkor kihoztad magadból a maximumot. Ennél többet már csak az egészséged és családod árán kereshetsz. Abszolút fix keretben élsz. Tudod mi a havi bevételed potenciális alja és teteje. Ebből nincs kiút csak akkor, ha tiéd a taxi társaság, de az már egy másik sztori.

Most tegyük fel, hogy angol tanár vagy. A helyzet nagyon hasonló. Havonta adott mennyiségű órát tudsz áldozni fordításra, tolmácsolásra vagy tanításra. Ha szerencsés vagy és sok munka jön össze adott hónapban, akkor sokat keresel. Ennek is nagyon jól ismered a kereteit. Nincs belőle kiút, csak ha tiéd az angol nyelviskola vagy fordítóiroda.

A fenti példák jól megvilágítják az "opportunity set" kérdéskörét, ami nem jelent mást, mint a lehetőségeid készletét. Te döntöd el, hogy mire áldozod az időd és annak mi a potenciálja. Te döntesz az időd hatékony és potenciális felhasználásáról. Érdemes nagyon tudatosnak lenni arra, hogy vajon amivel az időd (életed) töltöd, az mekkora potenciállal bír. Létezik-e számodra több vagy jobb? A válasz az, hogy igen, csak meg kell találni - persze csak ha fontos Neked...

A tőzsde is csak egy út

Ha valaki profivá válik akármelyik tőzsdei vagy befektetési területen, akkor a potenciál szinte végtelen. A keret hirtelen kitágult, nincsenek korlátok.

A legnagyobb kérdés mindig az, hogy mire fordítod az időd. További éveket ölsz bele olyan területbe, ami nem potenciális, éppen csak hogy eltart, vagy ezt az időt arra szánod, hogy kiképezd magad egy olyan szakterületen, aminek a potenciálja szinte korlátlan.

Nehogy azt hidd, hogy Rád akarom beszélni a tőzsdét. Isten ments! Tudom nagyon jól, hogy az a legtöbb embernek nem megoldás. Azt a gondolatiságot szeretném átadni, hogy legyél tudatos az időd potenciális felhasználására.

Az időd egyre fogy, pénzből szerezhetsz bármennyit, ha okosan csinálod.

Ha nem a tőzsde, akkor mi?

Mivel tudom, hogy a legtöbb embernek nem való a tőzsde, nézzünk néhány olyan szakterületet, aminek a potenciálja szinte korlátlan:

  • Online marketing: ld. Jeff Walker, Brendon Burchard és társai, akik nemzetközi szinten több millió embernek adnak el. A bevételi potenciáljuk kvázi "végtelen".
  • IT platformok, szolgáltatások fejlesztése: olyan rendszerekre gondolok, amiket nagyon sokan használnak havi előfizetési díj fejében. Pl. hírlevélküldők, facebook hirdetések, hírportálok, stb.
  • Közvetítői jellegű szolgáltatások, platformok: ahol összehozzák a keresletet a kínálattal. Pl. Airbnb.com, Booking.com, Jofogas.hu, stb.
  • és még sorolhatnám a tucatnyi példákat...

A lényeg az, hogy meglásd, hogy amit csinálsz nap mint nap, annak mekkora upside potenciálja van. Ha zéró, de elégedett vagy vele, akkor nincs min változtatni. Ha viszont azt érzed, hogy évek óta ugyanannyit keresel, nem haladsz egyről a kettőre akkor valószínűleg az idő hatékony és profitábilis felhasználásán kell jobban dolgoznod.

Időből egyre kevesebb van, pénzből lehet bármennyi.

Köszönöm, hogy rászántad az idődet, hogy elolvasd ezt a cikket. Ha egy picit is elgondolkodtatott, már megérte nekem is időt ráfordítani.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: idő, pénz, potenciál,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-11-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.