Bináris opciók betiltva Európában!

Régóta érett már a helyzet, hogy a szabályozók fellépjenek az ügyfelek érdekében. Első körben betiltották a bináris opciókat és korlátozták a CFD-ket.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) végre olyan lépésekre szánta el magát, amivel a kisbefektetőt védelmét szeretné erősíteni és a csalások, szándékos átverések előfordulását csökkenteni.

Ennek szellemében két jelentős intézkedést fogadott el 2018.03.23-án:

  • bináris opciók: a forgalmazás, terjesztés és eladás tiltása kisbefektetők számára,
  • CFD: számos korlátozás bevezetése, mint pl. tőkeáttét, limit szintek, bónusz programok, stb.

Engem mennyire érint a dolog?

Szerencsére semennyire, hiszen soha nem kereskedtem bináris opciókkal és nem is fogok soha.  Hatalmas érdekellentét húzódik az ügyfél és általában a bináris opciós platformot üzemeltető cégek között. Az előny finoman szólva is a "háznál" van, így a sok kisbefektető esélytelen ezen a piacon.

Amit én csinálok az a szabályozott piaci részvény, index és határidős opciós kereskedés. Ez olyan messze van a bináris opciózástól, mint az a bizonyos Makó Jeruzsálemtől.

A múltban jó pár cikket írtam a témával kapcsolatban, íme, néhány emlékeztetőként:

ESMA sajtóközlemény

Innen le tudod tölteni a magyar nyelvű sajtóközleményt, amit érdemes is elolvasnod. Kiemelek és kommentálok néhány részt belőle, amit fontosnak tartok, ha mégsem olvasnád el:)

"Az MiFIR-nek megfelelően az ESMA csak ideiglenes intervenciós intézkedéseket vezethet be három hónapos alapon. A három hónap letelte előtt az ESMA mérlegelheti az intézkedések további három hónapra szóló meghosszabbítását."

Komment: Azaz jelen esetben nem végleges, hanem átmeneti tiltásról van szó. De nem látok okot arra, hogy miért oldanák ezt fel 3 hónap múlva, hiszen a problémák adottak és kétlem, hogy bármi is változna.

"Az ESMA az illetékes nemzeti hatóságokkal (NCA-k) együtt arra a következtetésre jutott, hogy a kisbefektetőknek kínált CFD-k és bináris opciók jelentős befektető védelmi aggályokat vetnek fel. Ez a következőkből fakad: azok összetettsége és nem átlátható jellege; a CFD-k speciális jellemzői – túlzott tőkeáttétel – és a bináris opciók – strukturálisan elvárt negatív hozam és a szolgáltatók és ügyfeleik közötti alapvető érdekellentét; a várt hozam és a veszteség kockázata közti aránytalanság; és a forgalmazásukhoz és terjesztésükhöz kapcsolódó problémák."

Komment: kiemeltem pár kulcsfontosságú szóösszetételt a fenti részletből. Pontosan ezekről írtam már évekkel ezelőtt is: elvárt negatív hozam, érdekellentét, stb. Végre valaki felismerte és lépett ellene.

"A bináris opciók esetében a most bejelentett tiltásra a termékek jellege miatt van szükség a befektetők védelmére."

Komment: micsoda meglepetés...:)

"Az ESMA a következő hetekben kívánja elfogadni ezeket az intézkedéseket az EU valamennyi hivatalos nyelvén, melyet követően hivatalos közleményt tesz közzé a honlapján. Az intézkedéseket ezután közzé teszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL), és a bináris opciók esetében a közzétételt követő egy hónap múlva, míg a CFD-k esetében két hónap múlva lépnek hatályba."

Komment: tehát a lépés nem azonnali. Ha eddig netán bináris opciókkal kereskedtél, akkor EU-s cégnél nem maradhatsz. De gondolom ilyen figyelmeztetések után nem is akarsz majd...

Privát véleményem

Nagyon örülök neki, hogy egyre összefogottabb a szabályozói fellépés az átverésekkel szemben. A sok ártatlan ügyfél úgy ugrik bele ebbe a világba, hogy hisz a hirdetéseknek, a sok csalogató sales dumának és elhiszi, hogy meg fog gazdagodni. Sajnos vannak olyanok, akik ezzel vissza is élnek.

Természetesen a visszaélések sosem szűnnek majd meg, de csökkenni fog a számuk, mert egyre nehezebb lesz ilyen cégeket létrehozni és működtetni. Nyilván el lehet vinni bármelyik bináris céget offshore területre és akkor rájuk nem terjed ki, de a tudatosság nő, így a lehúzás esélye is csökken idővel.

Az már nagyon nagy szó, hogyha egy ESMA szintű szervezet is napirendre tűzte ezt a témát és komolyan kezeli. Ilyen intézkedéseket általában tömeges ügyfélpanaszok előznek meg. Nem egyik napról a másikra dönt egy ESMA...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: bináris opciók,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-04-19



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.