Ennyi papírt nem tudok figyelni - szűkítsünk egy kicsit!

a megfelelő tőzsdei papírok kiválasztása

Egy kicsit ismét felfüggesztem a technikai alakzatok tárgyalását. Ennek az oka az, hogy sokan kérdeztétek privátban, hogy mi alapján választom ki a figyelt papírok körét.

Sokat próbálkoztam, és jelentős mennyiségű hibát követtem el a papírok kiválasztása során. Hosszas próbálkozást követően összeállt az a dinamikus lista és keresési feltétel, amivel jól tudok kereskedni. 

 
 
 

 Mi alapján választom ki a papírokat?

 Azokat a részvényeket figyelem, amik az alábbi feltételeknek megfelelnek:
- napi átlagos volumen min. 1 millió
- opciózható legyen
- min. $5 az ára

Hogy miért?
 
Azért, mert:
- ha kevesebb mint 1 millió részvény forog napi szinte, könnyű manipulálni. Továbbá a nagy likviditású papírnak az opciós BID/ASK spread-je is általában kedvező és az opciós OI (open interest) is eléggé magas ahhoz, hogy megfelelő opciós stratégiákat lehessen alkalmazni.
- ha nincs rá opció, nem is érdekel. Részvényt önmagában nem kereskedek, csak ha nagyon indokolt, de próbálom kerülni.
- $5 alatti árfolyam esetén az opciókkal nem érdemes foglalkozni. Ez is már nagyon határeset. Jobb szeretem ha $10 körül van az árfolyam, de nem zárom ki az $5-öt sem, ha jók az opciói.
 
Az egyik előző cikkben már bemutattam egy olyan felületet, ahol kiválóan lehet részvényeket szűrni.
Ingyenes a regisztráció és saját szűrő feltételeket tudsz beállítani. Majd ezeket a részvényeket tudod exportálni CSV vagy Excel fájlba és onnantól olyan elemző programba importálod, amilyenbe csak akarod. Én pl. Amibroker-be szoktam.

Megosztom veled a saját szűrési beállításomat, amit itt találsz:
http://finviz.com/screener.ashx?v=211&f=sh_avgvol_o1000,sh_opt_option,sh_price_o5&ft=1&ta=1&p=d&r=1

Így a lista az eredeti 8000-ről lecsökken 1000-1200-ra. Ez napi szinten változhat +/- 5-10-el, mivel ha valamelyik részvény már nem felel meg a kritériumok egyikének, akkor nem lesz benne a találati listában.

A találati lista nem csak részvényeket tartalmaz, hanem ETF-eket is. Az ETF-ekről egy következő cikkemben fogok írni. Elképesztően hasznos instrumentumok arra, hogy indexeket, árutőzsdei termékeket vagy devizákat trédelj.

Alapvetően magadnak kell eldöntened, hogy a kereskedési stílusodhoz milyen instrumentumok illenek a legjobban. A fenti szűrési feltétel a saját kereskedési stílusomhoz illik. Neked nem kell ugyanezt használnod. A lényeg, hogy alakítsd ki a saját stílusod és annak megfelelően keresd meg az összes olyan instrumentumot ami ebbe beleillik. Azonban ne ess abba a hibába, hogy túl sok instrumentumot figyelsz. A tapasztalatom azt mutatja, hogy már az ezer is egy olyan szám, amit elég nehéz kezelni, de még meg lehet vele birkózni.

Az első lépés tehát a stíluskeresés, a második a megfelelő instrumentumok körének megválasztása.

Tanulságok:
- Ki kellett választanom a kereskedési stílusomhoz legjobban illő instrumentumokat.
- Opciót csak az alábbi instrumentumokra kötök: részvény, ETF.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-11-10



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.