3x-os ETF - avagy hogyan veszik el a pénzed...

háromszoros tőkeáttételű ETF

Mivel egyre népszerűbbek a 3x-os tőkeáttételt tartalmazó ETF-ek így fontosnak találtam megosztani Veletek ezen termékek kockázatát.

Az eddig nálam járt diákoktól és levelekből azt tapasztalom, hogy a befektetők nagy többségének fogalma sincs, mik a 3x-os tőkeáttételben rejlő kockázatok hosszútávon. Sőt a legrosszabb az egészben, hogy akik ajánlják ügyfeleknek, azok sincsenek vele tisztában. Tisztelet a kivételnek természetesen...

Ezt a homályt szeretném most helyretenni. Annál is inkább, mert a termékben rejlő kockázat nem ismerése szimplán annyit jelent, hogy garantáltan el fogod bukni a befektetésed egy részét!

Nézzük az alapokat először

- vannak ugyebár az ETF-ek, amik kvázi tőzsdén forgó befektetési alapok. Erről bővebben már írtam két cikket is régebben, amiket itt és itt olvashatsz.
- továbbá léteznek ezen ETF-ekhez kötött származtatott termékek, amik 2x-es, 3x-os tőkeáttétet tartalmaznak. Ennek veszélyeire egy korábbi cikkemben is felhívtam a figyelmet, de ennek ellenére  tömegek esnek ugyanabban a hibába.

Az előző cikkekben megemlítettem a "shrinkelés" fogalmát, ami röviden annyit jelent, hogy miközben az alaptermék oldalazik, a hozzá kötött tőkeáttételes ETF konzisztensen esik. Nézzünk rá egy eklatáns példát két termék bemutatásával: XLF, FAZ.
XLF: pénzügyi szektor részvényeit magába foglaló befektetési alap
FAZ: ennek a 3x-os short verziója, vagyis ha az XLF esik 1%-ot, ennek emelkednie kell 3%-ot.

Ehhez képest álljon itt egy grafikon, ami összehasonlítja az XLF és FAZ relatív mozgását egy éves időtávon:

XLF és FAZ relatív mozgását egy éves időtávon

Ugye jól látszik, mit szeretnék ezzel szemléltetni? A fekete görbe az XLF, a zöld az FAZ. A kék vonal XLF-nél egy oldalazó időszak, a piros vonal FAZ esetében folyamatos esés. Hát nem oldalaznia kellene az FAZ-nak amikor az alaptermék is oldalazik? Az ember ezt várná, mégsem így történik, aminek sok oka van, de az egyik legegyszerűbb a termékben rejlő kamat tartalom.
Összességében látszik, hogy az XLF 15%-ot emelkedett, eközben az FAZ 55%-ot esett. Ha 3x-os a tőkeáttét, akkor csak 45%-ot kellett volna esnie egy ilyen piacon, de mégsem így történt.

Összefoglalva:

- a 3x-os ETF-ek konzisztensen buknak egy oldalazó piacon, így garantáltan a számla ledarálásához vezetnek
- kizárólag rövidtávú swing jellegű mozgások megjátszására alkalmasak (1-2 nap / hét)
- semmiképp nem jók több hónapos befektetés gyanánt!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: ETF,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2011-02-24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.