Miért fontos a volatilitás volatilitása (VVIX)?

A közismert félelem és kapzsiság index a VIX, ami az SPX opciók árából számított volatilitás. Azonban ennek is van volatilitása...

Ma már elterjedten használja minden kereskedő a VIX indexet, mert használatával könnyen mérhető a piac jelenlegi szentimentje. Segítségével azonosítható a túlzott optimizmus vagy pl. az is, hogy adott esés pánikszerű-e a piacon vagy sem.

A VIX egy származtatott termék, ami a leegyszerűsítve az SPX opciók 30 napos implied volatility-jét (IV) mutatja összesítve egy chart-on. Ha az SPX IV magas, akkor a VIX is magas azaz az opciók drágák, ha az IV alacsony akkor a VIX is alacsony, tehát az opciók alapvetően olcsók.

Az SPX opciók ára pánikban nő meg, hiszen nő a fedezeti igény (Putok vásárlása). Amikor pedig hurrá optimizmus uralkodik, senki sem fedez, így a VIX csökken, hiszen az opciók iránti kereslet is csökken.

A volatilitás volatilitása

Tehát azt tudjuk, hogy a VIX az SPX index volatilitását mutatja. Viszont magának a VIX-nek is van volatilitása amit a VVIX chart segítségével lehet nyomon követni.

Ha a piac szakad, nem csak SPX Put opció vásárlásával lehet fedezni, hanem pl. VIX Call opció vásárlásával is, hiszen ha a piac szakad akkor a VIX emelkedik, így a VIX Call is emelkedik szerencsés esetben. Tehát ha a VIX Call opciók iránt megnő a kereslet, akkor nő a VIX volatilitása, vagyis emelkedik a VVIX index.

Tehát a VIX az SPX volatilitása a VVIX pedig a VIX volatilitása.

Na de mire jó mindez?

Néha előfordulhatnak olyan piaci szituációk, amikor a VVIX és a VIX között kialakul egy divergencia. Azaz pl. az SPX még nem kezdett el esni, de a VIX Call-okat már előszeretettel vásárolják. Azaz esést várnak. Ekkor nyilván vagy jön az esés vagy nem, a jövőt semmi sem látja. Arra viszont érdemes odafigyelni ha a VVIX és a VIX között jelentős eltérés kezd kialakulni.

Az alábbi chart-on a VVIX (sárga) és VIX (kék) együttmozgását lehet látni. Bejelöltem két olyan helyzetet, ahol kvázi a VVIX előbb kezdett emelkedni, míg a VIX, azaz enyhe előrejelző szerepet töltött be.

Ezeket a divergenciákat érdemes figyelni a két instrumentum között. Nagyításhoz klikk a képre.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, VVIX,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-10-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.