Hogyan Darál Le a Tőkeáttételes ETF

tőkeáttételes ETF

Aki kereskedik, az foglalkozik hozamszámítással. Azonban ezen a területen léteznek ugyanolyan illúziók, mint vizuális téren. Nézzük mik ezek.

A hozam alakulása, változása nagyban függ a termék és a kereskedési eredmény volatilitásától.

 

Hozamszámítás tőkeáttét nélkül

Nézzünk erre néhány példát hagyományos kereskedés mellett. Ezekben a példákban nem használtunk tőkeáttétet.

  • Emelkedő piacon: 10% + 10% = 21%
  • Csökkenő piacon: -10% + -10% = -19%
  • Volatilis piacon: 10% + -10% = -1%

Fentiekből szépen látszik, hogy amikor az eredmények összeadódnak, akkor a hozam nem lineáris hatású, azaz 10%+10% az sosem 20%, akár a kamatos kamat esetén.

Az a példát mindenki ismeri, hogyha a kezdeti tőkéd 50%-át elveszíted, nem 50%-ot kell keresned az eredeti eléréséhez, hanem 100%-ot kell hoznod, hogy nullán legyél. Ezért is nagyon fontos a tőke megőrzése. Ha pl. elveszítetted a kereskedési tőkéd 75%-át, akkor 400%-ot kell profitálnod, hogy nullán legyél. Ez annyira sok idő, hogy a többség itt fel is adja...

Hozamszámítás tőkeáttét során

Nézzünk meg olyan ETF-eket, amik 2-3x-os tőkeáttéttel rendelkeznek. Itt már sokkal nagyobbak lesznek a különbségek is.

Íme egy 2x-es ETF eredményei:

  • Emelkedő piacon: 20% + 20% = 44%
  • Csökkenő piacon: -20% + -20% = -36%
  • Volatilis piacon: 20% + -20% = -4%

Ennél még durvább a helyzet akkor, ha 3x-os az ETF és nagyon volatilis a piac. Erről már néhány éve írtam egy cikket, de az érdemi részeket most bemásolom ismét a téma örökzöld aktualitása miatt. Azt gondolom, hogyha tőkeáttétes ETF-ekkel kereskedsz, ezeket az összefüggéseket feltétlen ismerned kell.

Hogyan darál le a tőkeáttételes ETF?

A tőkeáttételes jelenségben rejlő veszélyek bemutatására az XLF financial sector szimpla ETF-et választottam. Ez az ETF a pénzügyi szektor teljesítményét követi egy termékként. Nézzük, milyen ultra és tripla ETF-ek követik ennek a mozgását:
- Ultrashort: SKF - alaptermék(XLF) 1%-os esése SKF 2%-os emelkedését eredményezi,
- Ultralong: UYG - alaptermék(XLF) 1%-os emelkedése UYG 2%-os emelkedését eredményezi,
- Bear 3x: FAZ - alaptermék(XLF) 1%-os esése FAZ 3%-os emelkedését eredményezi,
- Bull3x: FAS - alaptermék(XLF) 1%-os emelkedése FAS 3%-os emelkedését eredményezi,

Az alábbi táblázatban háromféle piaci környezetet szimulálok:
- alacsony volatilitás,
- közepes volatilitás,
- magas volatilitás.

A szimuláció 10 egymást követő nap kereskedését mutatja be, és a 10. nap végén elért %-os változást a különböző tőkeáttételes verziók esetében.

Elöljáróban csak annyit, hogy feltételeznéd, hogy egy nagyon volatilis 10 nap esetén az XLF 10%-os esése esetén a Bear3x-es FAZ is esett és nem emelkedett? Figyelem: esett és nem emelkedett, pedig 30%-ot kellett volna emelkednie a "szabály" szerint. Döbbenet! Sok emberrel beszéltem, aki nem értette miért bukott a tőkeáttételes ETF-en, amikor profitálnia kellett volna. A táblázatból most megtudhatod!

Íme a táblázat:

tőkeáttételes ETF

(A táblázat Excel verzióban innen tölthető)

Értelmezzük egy kicsit a táblázatot:
- Alacsony volatilitás: az XLF 5%-ot emelkedett alacsony volatilitás mellett, és ennek megfelelően a tőkeáttételes ETF-ek is közel 10% és 15%-ot változtak annak megfelelően, hogy 2x-es vagy 3x-os volt az áttét.
- Közepes volatilitás: enyhén volatilisebb 10 napos kereskedést követően az XLF 2,75%-ot emelkedett. A tőkeáttétes ETF-ek esetében viszont már látszik eltérés. Elvileg 5,5% és 8,25% kellene legyen a 2x-es és 3x-os tőkeáttétetes ETF változása. Míg az UYG alatta maradt a 2x-es szintnek, addig az SKF felette teljesített. Ugyanez a helyzet a FAS és FAZ esetében. FAZ jóval a 8,25% felett teljesített.

Nézzük a legmegdöbbentőbb esetet:
- Magas volatilitás: őrült volatilitás mellett 10 nap alatt XLF -10,99%-ot esett. Ugyebár ennek megfelelően a 2x-es 21,98%-ot a 3x-os 32,97%-ot kellene változzon. Sajnos a valóság nem ennyire egyszerű. UYG közel van az elvárt szinthez a maga -26,9%-os csökkenésével, de az SKF esetén elég érdekes szám látszik. XLF esett, közben a short ETF 2,6%-ot emelkedett. Hogy is van ez? Elvileg a szabály szerint az SKF-nek 21,98%-ot kellett volna emelkednie, hiszen XLF 1%-os esése esetén 2%-ot emelkedik. Ezzel szemben csak 2,6%-ot emelkedett.
Ennél még extrémebb a helyzet a 3x-os áttét esetén. FAS -45,64%-ot esett, pedig "csak" 32,97%-ot kellett volna. Ezzel szemben a short verzió, FAZ -5,81%-ot esett, annak ellenére, hogy 32,97%-ot kellett volna emelkednie!!!
Figyelem: a FAZ, ami az XLF short ETF-je nem emelkedett, hanem esett XLF esése esetén egy magas volatilitású piacon.
Matematikailag nagyon egyszerűen alátámasztható pszichésen azonban nehéz ezt feldolgozni:)

Érdemes a fenti táblázaton egy kicsit töprengeni, mielőtt az ember beleugrik egy tőkeáttételes ETF vásárlásba. 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: ETF, tőkeáttét,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-06-23



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.