Partnerkockázat - Sok Millió Dolláros Csalás

csalás

2016-ban ismét egy elég szomorú történetnek lehettünk szemtanúi a magyar befektetői piacon. Ez nem az első eset, szinte sablon módjára ismétlődnek ezek a csalások!

Megjelent egy határozat, miszerint az MNB 200 milliós bírságot szabott ki ismét engedély nélküli tevékenységre. A cég az általuk kezelt FX számlákat teljesen ledarálta és a Brexitre hivatkozott. Elképesztőnek tartom, hogy ez a sztori újra és újra megismétlődik a magyar befektetési piacon. De sajnos addig, amíg az átlagos pénzügyi intelligencia azon a szinten van ahol, addig mindig lesznek átverések...

Partnerkockázat

Sajnos ismét bebizonyosodott az, hogy a partnerkockázat egy kulcsfontosságú kérdés és a fix éves 50%-ot ígérő tőzsdei hozam nem létezik.

Ismét láttuk, hogy nincsenek csodák a piacon. Nem léteznek "nem veszít" robotok, "nem veszítő matematikai stratégiák", nincs és kész. De úgy érzem elég sokszor kell még a fenti esetnek megtörténnie, hogy ez végérvényesen leessen mindenkinek! Szomorú...

Őszintén együtt érzek azokkal, akik ebben most érintettek, és a cikkem célja nem az, hogy a kést tovább forgassam bennük, hanem az, hogy segítsek levonni a tanulságokat és rámutatni arra, hogyan csökkenthető a jövőben annak az esélye, hogy ez ismét megtörténjen velük.

Hol a legmagasabb a partnerkockázat?

Egyértelműen az offshore területeken. Ott szinte esélyed nincs, ha ellopták a pénzedet. Én kizárólag két területen nyitnék számlát: EU & Amerika. Sehol máshol!!!

Ismét vonjuk le a tanulságokat

A kereskedő számára a legfontosabb az, hogy a tőkéjét megőrizze. Tudom jól, hogy sokakat elkap a gépszíj, mikor jönnek a nyereségek, és csak a kapzsiság uralkodik, de ennek többnyire rossz vége lesz.

Mivel elsődleges a tőke megtartása, így nézzük mik azok a területek, amikre fókuszálva csökkentheted annak az esélyét, hogy benne ülj egy fenti sztoriban.

  • Soha de soha ne nyiss számlát nem szabályozott, offshore területen működő cégnél.
  • Az első szabály érvényességi köre általában az FX brókerek és a Bináris Opciókkal kereskedő brókerek. A legtöbb ilyen cég nem szabályozott, offshore területen működik, ahol szinte semmi kontrollod nincs a pénzed felett.
  • Legyen a számládon biztosítás min. 50-100.000 EUR értékben, amit természetesen nem a cég garantál, hanem a törvényi/szabályozási háttér.
  • Ne hidd el a fix 50-100%-os hozamígéreteket, mert azok nem léteznek. Ismét láttuk, hogy az egész nagy eséllyel egy pilóta játékra hasonlított.
  • Ha kereskedsz FX-szel, azt szabályozott partnernél és piacon tedd, akár egy Interactive Brokers.
  • Opciókkal szintén szabályozott piacon kereskedj, messzire kerüld el a jött-ment, szabályozatlan bináris opciós cégeket.

Gyakorold Te a kontrollt!

Én abban hiszek, hogy a pénzem a legjobb helyen nálam van. De tudom, hogy nem mindenki hajlandó megtanulni a kereskedést, így kénytelen megbízni másokban. Ebben az esetben nagyon körül kell járni azt, hogy kinek adod át a pénzed kezelésre és onnantól kezdve a pénzed felett ki gyakorolja a kontrollt.

A fenti sztoriban használt számlakezelési modellnél (ahol a brókercég, letétkezelő és számlakezelő egy és ugyanaz) sokkal biztonságosabb pl. egy olyan modell, amiben nyitsz egy számlát az IB-nél, és azon keresztül adsz engedélyt egy money managernek arra, hogy kezelje a számládat. IB-nél már találkoztam olyan money managerekkel (MM), akik nagy múlttal rendelkeznek és profitábilisak. Ebben az esetben a letétkezelő maga az IB, a MM "csak" kezeli a számlát előre beállított paraméterek mentén, de a pénz felett nem gyakorol kontrollt. Ez egy jóval biztonságosabb modell.

Nyilván a legjobb, ha Te magad kezeled a saját pénzed!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 93%

Tags: átverés, partnerkockázat,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-07-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.